Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Technische projecten    Hoe reinig je het filterscherm?

Hoe reinig je het filterscherm?

Hoe reinig je het filterscherm?
Geschreven door Revaho | Laatste update: 29-06-2019

Tijdens het filtratieproces, maar ook wanneer de waterstroom in een filter stilstaat, kan er biofilm ontstaan op de filterschermen van een filter. Ook kunnen opgeloste (mest)stoffen neerslaan op het filter in de vorm van minerale afzetting. De automatische reiniging is niet altijd voldoende om deze aanslag te verwijderen, waardoor het filterscherm verstopt kan raken. Daarom is het belangrijk om het filterscherm regelmatig te controleren en indien nodig chemisch te reinigen. In dit artikel lees je hoe je dit doet. 


Hogedrukreiniger

De eenvoudigste manier om het filterscherm te reinigen, is door het schoon te spuiten met een hogedrukreiniger met schoon water. Leg het filterscherm neer en maak het vast (bijvoorbeeld met een spanband aan een lege pallet). Gebruik een hogedrukreiniger van 100 – 120 bar en spuit het scherm schoon. Houd hierbij altijd 10 tot 20 centimeter afstand om schade aan het filterscherm te voorkomen. Spuit in de lengterichting langs de buitenzijde van het scherm in een hoek van 30 graden. Spuit daarna van binnen naar buiten en weer van buiten naar binnen. 


Minerale afzettingen

Minerale afzettingen van calcium- en magnesiumcarbonaatverbindingen, ijzeroxiden en mangaanoxiden zijn hardnekkiger, waardoor deze vaak niet te verwijderen zijn met alleen water. In dat geval maak je gebruik van een zuurbehandeling. De meeste van de vrij verkrijgbare zuren zijn geschikt voor het reinigen van een filterscherm. Welk middel je kiest, hangt af van het soort afzetting:
 • Citroenzuur is effectief bij mangaanafzettingen en het verwijderen van carbonaataanslag.
 • Fosforzuur en salpeterzuur verwijderen kalkaanslag en organische verbindingen.
 • Fosforzuur en oxaalzuur zijn effectief voor het verwijderen van ijzerafzettingen. 
 • Zoutzuur is zeer effectief tegen kalkaanslag. 

Verdun het zuur tot pH 2, of een concentratie van ongeveer 1% zolang het zuur nog steeds effectief is. Citroenzuur kan worden gebruikt in een concentratie van maximaal 5%. Plaats het filterscherm 10 tot 20 minuten in de oplossing.

Benodigde producten

Organische vervuiling en biofilm

Om organische vervuiling en biofilm te verwijderen, dien je een COP reiniging buiten de behuizing uit te voeren. Maak hiervoor gebruik van natriumhypochloriet of waterstofperoxide in een concentratie van 0,1% en leg het filterscherm hier ongeveer 30 minuten in. Is het filterscherm daarna niet schoon, spoel het dan met water en reinig het filter nogmaals buiten de behuizing. Dit werkt als volgt:
 1. Verwijder alle afdichtingen van het scherm en maak het scherm zo goed mogelijk schoon. 
 2. Bereid een geschikte oplossing in een bak of emmer die bestand is tegen chemicaliën. Voor langwerpige filterschermen kan je het beste gebruik maken van een stuk PVC buis met een verlijmde eindkap. 
 3. Dompel het filterscherm geheel onder gedurende 10 tot 20 minuten (afhankelijk van de hoeveelheid en soort vervuiling). 
 4. Spoel het scherm goed af met schoon water.
 5. Inspecteer het filterscherm visueel. Is het niet schoon, leg het dan nogmaals 10 tot 20 minuten in de oplossing. Blijf hier wel bij!
 6. Spoel het scherm goed af met schoon water en plaats de afdichtingen terug. Plaats het filter dan terug in het filterhuis. 
 7. Bij een automatisch filter spoel je eerst het filter terug, pas daarna gaat deze naar de normale werking. 

Bron: Revaho

Vragen over het reinigen van een filterscherm

Heb je vragen over het reinigen van een filterscherm, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met onze productspecialist via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.
Joshua Reijnen Over Joshua Reijnen

Joshua Reijnen is productspecialist op het gebied van watertechniek. In 2015 startte hij tijdens zijn studie Watermanagement als stagiair bij Royal Brinkman. Inmiddels is hij sinds 2017 dagelijks bezig met het ondersteunen van telers, door hen te adviseren over allerlei soorten watertechnische vraagstukken. “Een tevreden klant en echt iets kunnen bijdragen; dat is wat ik het allerleukste vind aan mijn werk.”


Do not delete this link