Hoe kies je de juiste druppelslang?

Druppelsysteem reinigen tijdens de teelt Een druppelslang is een watergeefslang die een constant aantal liters water per minuut aan de plant geeft. Dit zorgt voor een gelijke waterafgifte binnen het gewas. Ieder gewas heeft echter een andere waterbehoefte. Hier dient u rekening mee te houden bij het kiezen van de juiste druppelslang. Maar waar moet je op letten?

Wanneer je nieuwe druppelslangen aanschaft, dan is het belangrijk dat je rekening houdt met een aantal punten, te weten de kleur, de diameter, de ponsafstand, het type druppelaar, het drukbereik en de aanwezige pompinstallatie.
 In dit artikel geven onze specialisten uitleg over het kiezen van de juiste druppelslang. 


Kleur

Druppelslangen zijn verkrijgbaar in de kleuren wit en zwart. Wit weerkaatst warmte en licht, waardoor de watertemperatuur lager en consistenter blijft dan bij een zwarte druppelslang.

Diameter

Bij een kleine diameter slang hoeft er minder water per tijdseenheid door de slang te stromen, wat effect heeft op de snelheid en de weerstand in de slang. Ook treedt er bij een dunnere slang minder vervuiling op door de hogere stroomsnelheid en kan je sneller schakelen wanneer je bijvoorbeeld een gewasbeschermingsmiddel toedient via het druppelsysteem, omdat dit sneller door de waterinstallatie heen is dan bij een druppelslang met een grote diameter.

Ponsafstand

De ponsafstand is de afstand tussen twee druppelaars die zijn aangebracht in de druppelslang. Het is van belang dat je vooraf bepaalt welke ponsafstand je wil hanteren, zodat deze gemonteerd kunnen worden op de druppelslang. Het wordt namelijk afgeraden om achteraf zelf druppelaars op de druppelslang te monteren, omdat dit kan zorgen voor lekkage van de slang.

Type druppelaar

Er zijn grofweg drie typen druppelaars te onderscheiden: capillairen, labyrintdruppelaars en drukgecompenseerde, afsluitende druppelaars. Niet iedere druppelaar kan gecombineerd worden met iedere druppelslang. Onze specialisten kunnen je hier meer over vertellen.

Aanwezige pompinstallatie

Niet iedere druppelslang is geschikt voor iedere pompinstallatie. Een verkeerde combinatie kan zorgen voor een drukverlies, waardoor het water niet via de druppelslang het gewas in kan stromen. Onze specialisten kunnen je watertechnische installatie doorrekenen en je hierover adviseren.

Druppelslang opslaan

Het wordt aangeraden om de druppelslangen na levering zo snel mogelijk te plaatsen. Lees hier het gebruiksadvies voor druppelslangen.

Druppelslang controleren, reinigen en vervangen

Het is van belang dat je druppelslangen regelmatig controleert en waar nodig vervangt. Slangen die al langere tijd in gebruik zijn, kunnen namelijk verteren. Ook worden er in de loop der tijd vaak druppelaars bij gestoken of afgedicht omdat de plantafstand wijzigt. Dit kan een negatieve invloed hebben op de irrigatie en daarmee op het gewas. Kortom: hoe beter de conditie van de druppelslang, hoe nauwkeuriger de bevloeiing plaatsvindt en hoe hoger de uiteindelijke kwaliteit van het gewas is. Je dient het druppelsysteem verder regelmatig te reinigen. Dit kan tijdens de teelt, maar ook na de teelt.
Eef en Ben
Vragen over het kiezen van de juiste druppelslang

Heb je vragen over het kiezen van de juiste druppelslang, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met een van onze productspecialisten, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.

Gerelateerde artikelen

- Veelgestelde vragen aan onze specialisten