Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank     Technische projecten    Assimilatielampen kiezen | Waar moet je op letten?

Assimilatielampen kiezen | Waar moet je op letten?

Assimilatielampen kiezen | Waar moet je op letten?
Geschreven door Ben Peters | Laatste update: 18-03-2018

Zonlicht is essentieel voor de groei van planten, maar in de praktijk is er voor de tuinbouw niet altijd genoeg zonlicht beschikbaar. Daarom maken veel telers gebruik van assimilatielampen. Assimilatielampen zijn lampen die worden ingezet om (een tekort aan) natuurlijk zonlicht aan te vullen met kunstlicht, waardoor de plantengroei wordt gestimuleerd. Dit zorgt uiteindelijk voor een beter teeltresultaat. Er zijn verschillende soorten assimilatielampen verkrijgbaar. Welke lamp geschikt is voor jouw situatie, is afhankelijk van meerdere factoren. Maar hoe kies je dan de juiste assimilatielampen? In dit artikel geeft onze specialist uitleg.


HID-/SON-T-lampen en led-lampen

De meest gebruikte assimilatielampen zijn HID-lampen of SON-T lampen, maar de laatste jaren worden er in de tuinbouw ook steeds meer led-lampen ingezet. De assimilatielampen maken gebruik van verschillende technieken en zijn daarom geschikt voor andere situaties en toepassingen.


HID- of SON-T lampenHID-lampen (High Intensity Discharge) of SON-T lampen zijn assimilatielampen die gebruik maken van hogedruk. Ze bieden een breed lichtspectrum en kunnen daardoor in allerlei soorten gewassen ingezet worden. Het nadeel van dit brede lichtspectrum is echter wel dat ze ook licht produceren wat niet opgenomen wordt door het gewas, waardoor er een deel van de energie verloren gaat.

Assimilatielampen

Led-lampen

Led-lampen zijn verkrijgbaar in een breed spectrum met rood/blauw en wit licht. Hierdoor kunnen ze een heel specifiek lichtspectrum bieden. Rood en blauw licht zijn het belangrijkst voor het stimuleren van plantengroei en daarom zijn led-lampen efficiënter voor assimilatie dan HID- of SON-T lampen. Ook ontstaat er bij dit type assimilatielampen nauwelijks stralingswarmte, waardoor de lampen dichter op het gewas gehangen kunnen worden. Er zijn verschillende soorten led-lampen:
  • Groei-led: deze led-lampen kan je specifiek inzetten tijdens de groeifase van het gewas om de planten te voorzien van extra groeilicht.

    Top-led: deze led-lampen worden bovenin de kas bevestigd. Dit kan naast de bestaande assimilatielampen, maar er kan ook voor worden gekozen om alleen gebruik te maken van led-lampen.

    Interlight: deze led-lampen kunnen worden ingezet als aanvulling op de bestaande belichting bij grote gewassen zoals tomaat, paprika, komkommer. De led-lampen worden tussen het gewas geplaatst, zodat ook de bladeren die normaal gesproken geen zon- of assimilatielicht vangen óók worden belicht.

    Productie-led: wanneer je teelt in meerdere verticale lagen in een ruimte zonder daglicht, kan je gebruik maken van een led-productiemodule. Dit zijn strips die vlak boven het gewas geplaatst kunnen worden.


  • Stuurlicht: deze led-lampen kan je inzetten wanneer het gewas al wat verder is in de groei en je bijvoorbeeld de compactheid of de bloei van het gewas wil beïnvloeden.



Top-led
Interlight
Productiemodule
Top-ledInterlight
Productiemodule






Vragen over assimilatielampen

Wij raden aan om je bij het kiezen van de juiste assimilatielampen goed te laten adviseren door een van onze specialisten. Zij kunnen bekijken en berekenen welke assimilatielampen voor jouw situatie het meest geschikt zijn en het hoogste rendement behalen. Neem hiervoor contact op met productspecialist Ben Peters via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.





Ben PetersOver Ben Peters

Ben Peters, verkoper en productspecialist van technische projecten bij Royal Brinkman, heeft al 40 jaar aan ervaring. Hij is gespecialiseerd in elektro en computer installaties, maar weet ook veel af van watertechniek. “In deze functie blijven er altijd uitdagingen, techniek staat letterlijk nooit stil en er zijn altijd nieuwe ontwikkelingen. Het leuke aan techniek is dat je samen met een team de projecten oppakt en dus nooit alleen werkt. Ook is samen met de klant tot de juiste installatie en resultaten komen de moeite waard.”






Do not delete this link