Asbest eraf, zonnepanelen erop: hoe werkt dat?

Veel (oude) bedrijfspanden hebben een dak van asbest. Ook in de glastuinbouw is nog veel asbest te vinden op bedrijfsruimtes. De komende jaren zullen bedrijfseigenaren dakrenovatie uit moeten laten voeren zodat het asbestdak vervangen wordt. Vanaf 31 december 2024 zijn asbestdaken definitief verboden. Een van de opties hierbij is asbest dakrenovatie waarbij het nieuwe dak wordt voorzien van zonnepanelen. Maar asbest eraf, zonnepanelen erop: hoe werkt dat eigenlijk?

Risico’s en gevaren van asbest

Tot 1993 werd asbest gebruikt als dakbedekking. Van deze oudere daken laat het verwerende materiaal gemakkelijker zijn gevaarlijke vezels los. Ook bij calamiteiten als brand of storm is het risico verhoogd. Hier ligt niet alleen een verantwoordelijkheid voor de gebouweigenaren, maar ook voor provincie en overheden. Zij willen namelijk waken voor verspreiding van asbestdeeltjes in lucht en bodem. Daarom is er vanuit de overheid 20 miljoen euro subsidiegeld ter beschikking gesteld om zo veel mogelijk van de asbesthoudende dak- en gevelpanelen in Nederland te verwijderen. 


Zonnepanelen dakrenovatie

Bij dakrenovatie kan je kiezen voor een standaard dak, maar je kan er ook voor kiezen om het dak te laten voorzien van zonnepanelen. Agrarische bedrijven ontvangen extra subsidie bij het vervangen van asbest in combinatie met het monteren van zonnepanelen (asbest eraf, zonnepanelen erop). Dit sluit namelijk aan bij de wens om Nederland minder afhankelijk te maken van energieleveranciers en bij het streven om de CO2 uitstoot met minstens 20 procent terug te brengen in 2020 (volgens het energieakkoord 2013). Zonnepanelen zijn dus een rendabele, maar ook een duurzame keuze. 

Energie A1 + dak

In samenwerking met B&H Projecten levert Royal Brinkman het Energie A1+ Dak. Dit is een duurzaam dakconcept waarbij je de dakrenovatie van een asbesthoudend dak bekostigt uit de energiebesparing die gerealiseerd wordt met de geïnstalleerde zonnepanelen. In deze samenwerking zorgt B&H Projecten voor de bedrijfsrenovatie en Royal Brinkman voor de installatie van de zonnepanelen. Ook bij het Energie A1+ dak kan je gebruik maken van verschillende subsidie- en stimuleringsregelingen. Hierdoor heeft het Energie A1+ dak een korte terugverdientijd van slechts vijf tot zeven jaar.


Vragen over asbest eraf, zonnepanelen erop

Wil je meer informatie over het verwijderen van asbest in combinatie met het plaatsen van zonnepanelen? Stel dan je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.


Gerelateerde artikelen
- Hoe kan je besparen met zonnepanelen?
- Onderhoud van zonnepanelen
- Veelgestelde vragen aan onze specialisten