Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank     Technische projecten    Asbest eraf, zonnepanelen erop: hoe werkt dat?


  Asbest eraf, zonnepanelen erop: hoe werkt dat?

  Asbest eraf, zonnepanelen erop
  Geschreven door Raymond van Reijn | Laatste update: 30-11-2018

  Veel (oude) bedrijfspanden hebben een dak van asbest. Ook in de glastuinbouw is nog veel asbest te vinden op bedrijfsruimtes. De komende jaren zullen bedrijfseigenaren dakrenovatie uit moeten laten voeren zodat het asbestdak vervangen wordt. Vanaf 31 december 2024 zijn asbestdaken definitief verboden. Een van de opties hierbij is asbest dakrenovatie waarbij het nieuwe dak wordt voorzien van zonnepanelen. Maar asbest eraf, zonnepanelen erop: hoe werkt dat eigenlijk?


  Risico’s en gevaren van asbest

  Tot 1993 werd asbest gebruikt als dakbedekking. Van deze oudere daken laat het verwerende materiaal gemakkelijker zijn gevaarlijke vezels los. Ook bij calamiteiten als brand of storm is het risico verhoogd. Hier ligt niet alleen een verantwoordelijkheid voor de gebouweigenaren, maar ook voor provincie en overheden. Zij willen namelijk waken voor verspreiding van asbestdeeltjes in lucht en bodem. Daarom is er vanuit de overheid 20 miljoen euro subsidiegeld ter beschikking gesteld om zo veel mogelijk van de asbesthoudende dak- en gevelpanelen in Nederland te verwijderen. 


  Zonnepanelen dakrenovatie

  Bij dakrenovatie kan je kiezen voor een standaard dak, maar je kan er ook voor kiezen om het dak te laten voorzien van zonnepanelen. Agrarische bedrijven ontvangen extra subsidie bij het vervangen van asbest in combinatie met het monteren van zonnepanelen (asbest eraf, zonnepanelen erop). Dit sluit namelijk aan bij de wens om Nederland minder afhankelijk te maken van energieleveranciers en bij het streven om de CO2 uitstoot met minstens 20 procent terug te brengen in 2020 (volgens het energieakkoord 2013). Zonnepanelen zijn dus een rendabele, maar ook een duurzame keuze. 

  Gerelateerde producten

  Energie A1 + dak

  In samenwerking met B&H Projecten levert Royal Brinkman het Energie A1+ Dak. Dit is een duurzaam dakconcept waarbij je de dakrenovatie van een asbesthoudend dak bekostigt uit de energiebesparing die gerealiseerd wordt met de geïnstalleerde zonnepanelen. In deze samenwerking zorgt B&H Projecten voor de bedrijfsrenovatie en Royal Brinkman voor de installatie van de zonnepanelen. Ook bij het Energie A1+ dak kan je gebruik maken van verschillende subsidie- en stimuleringsregelingen. Hierdoor heeft het Energie A1+ dak een korte terugverdientijd van slechts vijf tot zeven jaar.

  Vragen over asbest eraf, zonnepanelen erop


  Wil je meer informatie over het verwijderen van asbest in combinatie met het plaatsen van zonnepanelen? Neem dan contact op met Raymond van Reijn via onderstaand formulier. We nemen dan 
  zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.


  Raymond van Reijn Over Raymond van Reijn

  Raymond van Reijn is productspecialist op het gebied van zonnepanelen. Hij zorgt voor een duurzaam advies op maat en is met zijn uitgebreide kennis dan ook hét aanspreekpunt voor (drijvende) zonnepanelen. “Het leukste aan mijn werk is de diversiteit omdat er voor iedere klant vaak een op maat gemaakt plan moet komen. Je hebt nooit twee keer dezelfde situatie en dat maakt het juist zo interessant”.


  Do not delete this link