Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop  Kennisbank  Service artikelen  Persoonlijke beschermingsmiddelen Volgorde van aantrekken persoonlijke beschermingsmiddelen in de kas

Volgorde van aantrekken persoonlijke beschermingsmiddelen in de kas

Volgorde aantrekken beschermingsmiddelen
Geschreven door Martin Meuldijk | Laatste update: 03-08-2020

De volgorde van het aantrekken van persoonlijke beschermingsmiddelen speelt een belangrijke rol bij het beschermen van jouw kas. Virussen, zoals het ToBRFV-virus, liggen namelijk constant op de loer. Bovendien spelen deze middelen niet alleen een rol bij bescherming, maar ook tegen verspreiding. Daarom hebben we de juiste volgorde op een rij gezet.Waarom is het belangrijk persoonlijke beschermingsmiddelen in specifieke volgorde aan te trekken?

Deze volgorde is vooral belangrijk om de best mogelijke hygiënemaatregelen te hanteren. Bij sommige andere volgordes zal de kans op virusverspreiding ook wel verkleinen, maar hierbij loop je alsnog enig risico. En welke teler wil nou zijn hele teelt weg moeten gooien om zoiets?


Welke beschermingsmiddelen heb je nodig?

Voor optimale bescherming tegen virussen zijn de volgende beschermingsmiddelen nodig:
 • Overlaarzen/overschoenen
 • Gastenoverall/gastenjas
 • Handschoenen
 • Haarnetjes

Bekijk in de video hieronder waar je op moet letten als je hygiënisch de kas wilt betreden. 

Wat is de juiste volgorde voor beschermingsmiddelen?

 1. Ontsmet handen en schoeisel
  De eerste en misschien wel belangrijkste stap: goed ontsmetten! Op handen en schoenen blijft een virus namelijk makkelijk zitten. Het is dus belangrijk om de handen (en schoenen) altijd goed te ontsmetten na binnenkomst, want je gebruikt de handen immers om alles aan te trekken. Het heeft geen zin om alles aan te trekken als de handen en schoenen nog niet gedesinfecteerd zijn.

  Wil je meer weten over desinfectiemaatregelen? Lees welke hygiënemaatregelen je moet treffen bij binnenkomst.


 2. Trek overlaarzen aan
  Zodra de handen en schoenen gedesinfecteerd zijn wordt het tijd om de beschermingsmiddelen aan te trekken. Het eerste middel wat je dan aantrekt zijn de overlaarzen (of overschoenen), deze trek je over je schoenen aan.


 3. Trek een gastenoverall aan
  De gastenoverall trek je aan door eerst het ene been en daarna het andere been door de broekspijp te trekken. Hierna beweeg je de armen door de mouwen en trek je de rits aan tot de bovenkant. Doordat je de gastenoverall later aantrekt, blijven overlaarzen bovendien ook beter zitten. Bij het aantrekken van een gastenjas is dit uiteraard niet van toepassing.


 4. Trek handschoenen aan
  Vervolgens komen we bij de handschoenen. Hierbij heb je keuze uit latex, vinyl en nitril handschoenen. Zo biedt latex bijvoorbeeld een betere bescherming tegen overdracht van bacteriën en virussen dan vinyl.


 5. Doe een haarnetje om het hoofd
  Wanneer een gast het haar in een haarnet verbergt, wordt de kans op besmetting van buitenaf verkleind. Verder voorkom je ook dat haren op het product terechtkomen. Een haarnetje dragen is niet wettelijk verplicht, maar als teler kun je wel kiezen om dit verplicht te maken in bepaalde ruimtes waar je bijvoorbeeld in aanraking kan komen met het gewas. Het haarnetje moet het hele haar afdekken, dus is het verstandig om het over de oren te dragen. Dit geldt ook voor mensen met een kaal (geschoren) hoofd, want ook zij kunnen bacteriën op de hoofdhuid hebben. Let op: het is belangrijk dat de pootjes van de bril ook onder een haarnetje vallen.

  Meer informatie over haarnetjes kun je lezen in ons artikel over het gebruik van haarnetjes binnen de tuinbouw


 6. Ontsmet handen (en eventueel voeten) nogmaals
  Wanneer alle beschermingsmiddelen aangetrokken zijn, is het belangrijk om nog een laatste keer je handen en voeten te ontsmetten om het risico zoveel mogelijk weg te nemen.

Handschoenen

Overall/gastenjassen


Meer informatie over het aantrekken van persoonlijke beschermingsmiddelen?

Heb je vragen over de volgorde van het aantrekken van persoonlijke beschermingsmiddelen of wil je een advies op maat? Neem dan contact op met specialist Martin Meuldijk via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op- op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 


Martin MeuldijkOver Martin Meuldijk

Martin Meuldijk heeft al ruim 20 jaar ervaring in de glastuinbouw, zowel nationaal als internationaal. Sinds 2016 werkt hij bij Royal Brinkman als productspecialist voor de thema's Teeltwisseling en Service artikelen. Hij helpt telers graag om het beste uit hun teelt te halen. Zijn aanpak? 'Doen wat je zegt en zeggen wat je doet: dat is mijn motto. Ik vind het dan ook heel belangrijk om altijd een goed en eerlijk advies te geven.'


Do not delete this link