Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Duurzaamheid    Hoe kunnen telers voedselverspilling tegengaan?

Hoe kunnen telers voedselverspilling tegengaan?

Hoe kunnen telers voedselverspilling tegengaan?
Geschreven door Martin Meuldijk | Laatste update: 04-11-2019

We zijn het er waarschijnlijk allemaal over eens: voedselverspilling is zonde. Daarnaast heeft het meer impact op het milieu dan de meeste mensen denken. Zo zouden we veel water besparen en de CO2 uitstoot verminderen als we geen voedsel meer zouden verspillen. Hebben we het over voedselverspilling, dan wordt er vaak eerst naar de consument gewezen. Volgens Milieu Centraal beland zo’n 13% van ons eten namelijk in de afvalbak, wat goed is voor 40 kilo voedsel dat er per persoon per jaar wordt weggegooid. Echter ligt er ook een grote verantwoordelijkheid bij producenten. In dit artikel gaan we hier dieper op in.


Voedselverspilling 

De meerderheid van het voedsel dat wordt weggegooid, is vaak onnodig. Doordat de eisen van voedselkwaliteit steeds strenger worden door o.a. de kritische consument, wordt er in Nederland bijvoorbeeld al 12.000 ton aan tomaten weggegooid. Enkel en alleen omdat ze te groot, te klein of beschadigd zijn. Zonde, aangezien de kwaliteit van het product vaak goed is. 

De drie grootste oorzaken 

De vraag is nu natuurlijk: hoe kan het dat er zoveel voedsel wordt verspild? Er zijn drie duidelijke verklaringen voor te vinden:

1. Mislukte oogst

Met mislukte oogst bedoelen we niet misvormde of verkleurde producten, maar producten die door bijvoorbeeld warme zomers met extreme droogte niet voldoen aan de eisen van o.a. supermarkten en andere afnemers. Voldoen de producten niet aan de eisen, dan betekent dat geen verkopen. En geen verkopen betekent verlies voor de producent. Vaak proberen producenten via andere wegen van de producten af te komen. Wanneer er geen andere oplossing is, heeft de producent vrijwel geen andere keuze dan de producten weg te gooien. 

2. Fouten in de productie

Uiteraard komt het ook regelmatig voor dat producten afgekeurd worden door productiefouten. Onder productiefouten verstaan we producten die niet optimaal zijn qua kleur, vorm of smaak, waardoor ze niet verkocht kunnen worden en dus worden weggegooid. 

3. Prijs van het product

De laatste oorzaak waardoor er door producenten veel voedsel wordt weggegooid, is door prijsdalingen. Het komt namelijk vaak genoeg voor – vooral wanneer er meer aanbod dan vraag is – dat de kosten voor het transport hoger zijn dan de uiteindelijke opbrengst. In dat geval draaien producenten verlies en is het voor hen voordelig er om producten weg te gooien. 

Duurzame verpakkingen

Een manier om de voedselverspilling tegen te gaan, is niet alleen door te kijken naar het hergebruiken van voedsel, maar ook naar andere factoren zoals verpakkingen. Ondanks dat er steeds meer wordt gediscussieerd over verpakkingen, is het zo dat een verpakking het product beschermt tegen beschadigingen en het rottingsproces vertraagt, waardoor het product langer houdbaar is. Verpakkingen zijn niet de boosdoener, zolang ze maar gerecycled kunnen worden. Daarom ligt er nog een grote kans bij producten als het gaat om duurzame verpakkingen

Het hergebruiken van voedsel 

Een tweede manier om voedselverspilling tegen te gaan, is door een niet-geschikt eindproduct te verwerken tot een ander soort eindproduct. Een manier om bijvoorbeeld misvormd of gescheurd fruit en groente een tweede leven in te blazen, is door gebruik te maken van een droogoven. Een voorbeeld: een tomatenkweker zou tomaten die niet voldoen aan de eisen, en hij normaliter dus weggooit, kunnen drogen met behulp van een droogoven. Met als resultaat gedroogde tomaten, die hij weer kan verkopen.  

___

Whitepaper 'Duurzaam telen met solar'

Duurzaam telen

De agrarische sector is een grootgebruiker als het gaat om stroomverbruik. Het aanschaffen van zonnepanelen is daardoor een interessante investering. Hiermee kun je energiekosten besparen en bijdragen aan klimaatdoelstellingen. In dit whitepaper ontdek je de mogelijkheden en lees je ervaringen van andere telers. 


DownloadVerkopen via verkoopautomaat

Nu is de vraag; hoe verkoop je hergebruikte, misvormde of rijpe voedsel? Een mogelijkheid is om de producten op eigen terrein te verkopen met behulp van een verkoopautomaat. Er bestaan zowel gekoelde als ongekoelde automaten die je naar wens in kunt richten op het soort product. Door de verkoopautomaat op het terrein aan de kant van de weg kunt zetten, is de kans groot dat je het hergebruikte voedsel binnen no time verkoopt.Meer informatie over droogovens

Heb je vragen over de mogelijkheden van een droogoven? Vul dan het onderstaande formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op – op werkdagen zelfs binnen 24 uur.


Martin MeuldijkOver Martin Meuldijk

Martin Meuldijk heeft al ruim 20 jaar ervaring in de glastuinbouw, zowel nationaal als internationaal. Sinds 2016 werkt hij bij Royal Brinkman als productspecialist voor de thema's Teeltwisseling en Service artikelen. Hij helpt telers graag om het beste uit hun teelt te halen. Zijn aanpak? 'Doen wat je zegt en zeggen wat je doet: dat is mijn motto. Ik vind het dan ook heel belangrijk om altijd een goed en eerlijk advies te geven.'


Do not delete this link