Shop
Kennisbank
Service artikelen
Persoonlijke bescherming
Hoe kies je de juiste veilgheidsbril?
Hoe kies je de juiste veiligheidsbril?

Geschreven door Martin Meuldijk | Laatste update: 07-11-2019
Een veiligheidsbril beschermt je ogen tegen allerlei gevaren, zoals UV, opspattende deeltjes en chemische stoffen. De noodzaak van een veiligheidsbril moet niet onderschat worden, want dagelijks lopen wereldwijd gemiddeld 600 personen oogletsel op door het niet dragen van de benodigde oogbescherming. Ook in de tuinbouw is het dragen van een veiligheidsbril bij het uitvoeren van veel werkzaamheden sterk aan te raden. Maar hoe kies je de juiste veiligheidsbril?
Soorten risico’s
Er bestaan drie soorten risico’s wat betreft oogbescherming: chemisch risico, mechanisch risico en stralingsrisico.
- Chemisch risico: dit wordt veroorzaakt door schadelijke vloeistoffen, waaronder gewasbeschermingsmiddelen, desinfectiemiddelen en andere gevaarlijke vloeistoffen, gassen en dampen.
- Mechanisch risico: dit wordt veroorzaakt door opspattende deeltjes, stof of splinters.
- Stralingsrisico: dit wordt veroorzaakt door verschillende soorten straling, zoals UV, infrarood en laser.
Meest gebruikte veiligheidsbrillen
Voor verschillende werkzaamheden zijn er verschillende soorten veiligheidsbrillen beschikbaar, omdat de risico's die je loopt hierbij verschillen. Wij zetten de meest gebruikte veiligheidsbrillen en oogbescherming op een rij.
- Veiligheidsbril: een standaard veiligheidsbril biedt de ogen bescherming tegen mechanische risico’s en/of stralingsrisico’s, maar alleen bij lichte werkzaamheden. De bril sluit namelijk niet volledig aan op het gezicht. Een veiligheidsbril met rookkleurig glas beschermt de ogen daarnaast tegen irritatie en vermoeidheid door zonlicht en schittering bij buitenwerkzaamheden.
- Overzetbril: een overzetbril is een veiligheidsbril die over de eigen bril heen gedragen kan worden. Deze bril wordt gebruikt bij lichte werkzaamheden.
- Ruimzichtbril of zuurbril: een ruimzichtbril (ook wel zuurbril genoemd) sluit aan op het gezicht, omvat beide ogen volledig en heeft een elastische band die om het hoofd gaat. Deze bril biedt meer bescherming dan een overzetbril en raden wij daarom aan bij gemiddelde tot zware werkzaamheden waarbij de ogen mechanische risico’s of stralingsrisico’s lopen.
- Volgelaatsmasker: een volgelaatsmasker bedekt niet alleen de ogen, maar ook de rest van het gezicht. Dit masker beschermt zowel tegen mechanische risico’s en stralingsrisico’s als tegen chemische risico’s.
- Gelaatscherm: dit is een scherm wat het volledige gezicht bedekt. Het biedt, net als een volgelaatsmasker, bescherming tegen alle soorten risico's. Een gelaatscherm wordt voornamelijk gebruikt bij laswerkzaamheden. Je kan in dat laatste geval ook een laskap gebruiken.
Wanneer je een veiligheidsbril hebt gevonden die geschikt is voor de werkzaamheden die je gaat uitvoeren, is het ook heel belangrijk dat je controleert of de bril goed aansluit op je gezicht. Is dit namelijk niet het geval, dan biedt de bril niet voldoende bescherming en kunnen de ogen alsnog beschadigd raken. Ga je de bril regelmatig of gedurende langere tijd dragen, let dan ook goed op het draagcomfort.
Wetgeving
In de NEN-EN 166 normering is vastgelegd aan welke eigenschappen een veiligheidsbril wettelijk moet voldoen. Zo moet deze onder andere altijd voorzien zijn van een CE-markering. Wanneer een veiligheidsbril is voorzien van een CE-markering, betekent dit dat er een aantal procedures is doorlopen voordat de bril op de markt is gebracht, oftewel dat de bril voldoet aan de wettelijk veiligheidsnormen.
Werken met gevaarlijke stoffen
Ga je aan de slag met gevaarlijke stoffen, raadpleeg dan voor gebruik altijd het veiligheidsinformatieblad van het middel. Hierin staat vermeld welke soort veiligheidsbril je dient te dragen tijdens het gebruik. Zorg ook dat je op de hoogte bent van de eerstehulpmaatregelen, zodat je in geval van nood weet hoe je dient te handelen na contact met de ogen. In de meeste gevallen dien je de ogen direct grondig te spoelen.
Veiligheidsbril controleren
Een veiligheidsbril heeft een beperkte levensduur. Daarom is het belangrijk dat je een bril regelmatig controleert. Wanneer het materiaal is verouderd, dien je de veiligheidsbril te vervangen. Je herkent veroudering aan kraken, stugheid en brosheid. Ook is het verstandig om een bril te vervangen als er veel beschadigingen op het glas zitten. Dit beperkt namelijk het zicht.
Vragen over veiligheidsbrillen voor oogbescherming
Heb je vragen over het gebruik van veiligheidsbrillen voor oogbescherming, of wil je een advies op maat? Neem dan contact op met onze productspecialist Martin Meuldijk via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel een reactie - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.
Over Martin Meuldijk Martin Meuldijk heeft al ruim 20 jaar ervaring in de glastuinbouw, zowel nationaal als internationaal. Sinds 2016 werkt hij bij Royal Brinkman als productspecialist voor de thema's Teeltwisseling en Service artikelen. Hij helpt telers graag om het beste uit hun teelt te halen. Zijn aanpak? 'Doen wat je zegt en zeggen wat je doet: dat is mijn motto. Ik vind het dan ook heel belangrijk om altijd een goed en eerlijk advies te geven.'
|