Shop
Kennisbank
Service artikelen
Veiligheid in de schuur of sorteerruimte
Veiligheid in de schuur of sorteerruimte | Zo doe je dat

Geschreven door Martin Meuldijk | Laatste update: 17-08-2019
In de schuur of de sorteerruimte is het vaak een komen en gaan van medewerkers, bezoekers, heftrucks en vrachtwagens. Dat zorgt in de praktijk nog wel eens voor onveilige situaties. Daarom is het belangrijk dat je voldoende aandacht besteed aan veiligheidsmaatregelen in deze ruimtes. In dit artikel zet onze specialist een aantal tips op een rij.
Veiligheidsborden
Zorg dat werknemers en bezoekers die de schuur of sorteerruimte betreden direct weten waar ze rekening mee moeten houden. Dit doe je door veiligheidsborden te plaatsen bij de ingang. Geef onder andere duidelijk aan waar je wel en niet mag lopen, dat er opgelet moet worden op heftrucks en of je persoonlijke bescherming zoals een veiligheidsbril of gehoorbescherming moet dragen. Plaats ook borden bij de oog- of nooddouche en zorg dat vluchtroutes duidelijk aangegeven staan.
Vloermarkering
Rijden er veel heftrucks en andere voertuigen en machines rond in de schuur of sorteerruimte, geef dan aan waar de looppaden zijn. Hiervoor kan je gebruik maken van vloermarkering. Op die manier verklein je de kans op aanrijdingen. Vloermarkering wordt bijvoorbeeld ook gebruikt om aan te geven waar heftrucks of palletwagens geparkeerd moeten worden, of waar juist niets geplaatst mag worden.
Aanrijdbeveiliging
Waar met rijdende voertuigen gewerkt wordt, kunnen ongelukken gebeuren. Zo gebeurt het regelmatig dat een bestuurder van een heftruck bij het achteruitrijden iets raakt. Door op kwetsbare punten in de schuur of sorteerruimte aanrijdbeveiliging te plaatsen, verklein je de kans op dit soort ongelukken. Verkeersdrempels zorgen er bijvoorbeeld voor dat een bestuurder afremt en een vangrail voorkomt grote schade aan het bedrijfspand.
Afzetting
Soms mogen werknemers en bezoekers tijdelijk niet in een bepaald deel van de schuur of sorteerruimte komen, bijvoorbeeld omdat er olie op de vloer gemorst is, als er lekkage is, of als er op die plek onderhoudswerkzaamheden worden uitgevoerd. Met behulp van afzetmateriaal kan je dit deel dan eenvoudig afsluiten.
|
Whitepaper: 'Veilig werken in de glastuinbouw'
 Gewasbeschermingsmiddelen, gevaarlijke stoffen en diverse machines: werken in de glastuinbouw is niet zonder risico’s. Het is belangrijk om te zorgen voor een zo veilig mogelijke werkomgeving. Van de juiste plek voor een AED en verbanddoos tot aan de beste persoonlijke beschermingsmiddelen. Je vindt het in dit gratis whitepaper.

|
Vloeren
Zorg ervoor dat vloeren schoon en droog zijn. Vochtige plekken door bijvoorbeeld lekkage kunnen er namelijk voor zorgen dat iemand uitglijdt. Let ook op de vloerkwaliteit en geef het aan met borden als vloeroppervlaktes oneven zijn, er opstapjes zijn of er kabels los op de grond liggen. Dit voorkomt vallen. f