Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Service artikelen    De risico's in de glastuinbouw

De risico’s in de glastuinbouw

De risico’s in de glastuinbouw

Binnen de glastuinbouw zijn er veel ontwikkelingen te zien. Naast nieuwe innovatieve oplossingen die zorgen voor kansen binnen de sector, zijn er ook risicovolle ontwikkelingen te zien waar de Nederlandse teler rekening mee dient te houden. Denk bijvoorbeeld aan het veranderende klimaat met extreme droogte en stortbuien. In dit artikel gaan we dieper in op die risico’s. 
 

Extreme buien met wateroverlast tot gevolg

Het klimaat verandert en dat heeft invloed op de regenval. Volgens weerman Reinier van den Berg krijgt Nederland de aankomende jaren steeds vaker te maken met extreme neerslag. Wateroverlast zal dus steeds vaker een rol gaan spelen binnen de glastuinbouw. Bij verstopte goten, kan het teveel aan water namelijk de kas inlopen en dat kan vervelende gevolgen hebben. Denk aan ziektes die in het water zitten en zo de schone grond inloopt. Belangrijk is dan ook om goten regelmatig te checken op verstoppingen door bladeren.

Watertekorten in droge periodes

Extreem droge periodes is ook iets wat we meer zullen zien in Nederland. Wanneer telers het teveel aan water – tijdens de stortbuien – niet opvangen in bijvoorbeeld silo’s, zullen zij in periodes van extreme droogte een groot probleem krijgen. Een watertekort tijdens de warme zomerdagen is gevaarlijk voor het gewas. Onvoldoende kwalitatief gietwater betekent dat uitgedroogd gewas met afsterven tot gevolg; een nachtmerrie voor ieder teler.  

Het klappen van silo’s

Veel telers gebruiken silo’s om grote hoeveelheden gietwater op te slaan. Door een watersilo is een teler minder afhankelijk van de levering van water door de waterbeheerder. Echter is goed onderhoud van een watersilo wel van belang. Wanneer er weinig tot geen onderhoud wordt gepleegd is de kans op kleine lekkages groot. Kleine lekkages – die je vaak zelf kunt repareren - zorgen voor roestvorming. En roestvorming zorgt ervoor dat de silo zwakker wordt op bepaalde delen, met als gevolg het klappen van de silo. 

Stormschade door hagel en zware windstoten

Zoals hierboven al is genoemd, zal extremer weer in de vorm van stortbuien vaker voorkomen. Hetzelfde geldt voor stormen in de vorm van hagel en flinke windstoten. Twee factoren die veel schade kunnen veroorzaken aan de kas zelf. Afgebroken takken of grote hagelstenen kunnen door de ruiten heenkomen en bij zware windstoten kunnen de ruiten er zelfs uitwaaien. Vervolgens heeft dat effect op het klimaat in de kas en de het daaronder liggende gewas. Het is daarom van belang om de stormschade te beperken door bijvoorbeeld alle luchtramen te sluiten. 

Uitval van belangrijke installaties

Binnen de glastuinbouw zijn er vele belangrijke installaties die ervoor zorgen dat o.a. het klimaat in de kas op peil wordt gehouden en het gewas bewaterd wordt. Uitval van deze installaties kan ervoor zorgen dat het bedrijf stil komt te liggen en kan grote invloed hebben op het gewas. Daarom is uitvoeren van onderhoud en regelmatige controles noodzakelijk om dit soort scenario’s te voorkomen. 

Gerelateerde productenMeer informatie over de risico’s in de glastuinbouw

Heb je vragen over de risico’s in de glastuinbouw, of wil je een advies op maat? Vul onderstaand contactformulier in. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.Do not delete this link