Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Service artikelen    Heftruckcertificaat halen | Dit moet je weten

Heftruckcertificaat halen | Dit moet je weten

heftruckcertificaat
Geschreven door Martin Meuldijk | Laatste update: 13-12-2018

Heftrucks worden in de tuinbouw veel gebruikt, bijvoorbeeld voor het laden, lossen en verplaatsen van producten en materialen. Rijd je met een heftruck, dan is het belangrijk dat je goed weet wat je doet, zodat de kans op bedrijfsongevallen zo klein mogelijk is. Vaak wordt er daarom gekozen om personen die rijden met een heftruck een heftruckcertificaat te laten behalen. Maar hoe werkt dat eigenlijk, zo’n heftruckcertificaat? In dit artikel geven wel uitleg.


Is een heftruckcertificaat verplicht?

Het klinkt gek, maar een heftruckcertificaat is niet verplicht. De Arbowet stelt dat werknemers die rijden op een heftruck in voldoende mate geïnstrueerd moeten zijn. Dit kan een bedrijf uitbesteden door werknemers een heftruckcursus te laten volgen, maar een bedrijf kan er ook voor kiezen om dit zelf te doen. 

Kiest een bedrijf ervoor om zelf de instructies te verzorgen, dan is het extreem belangrijk dat alles goed vastgelegd wordt. Indien er een ongeval gebeurt, zal het bedrijf tenslotte moeten bewijzen dat de werknemer voldoende geïnstrueerd is. De haken en ogen die hierbij komen kijken, zijn per bedrijf verschillend en deze documentatie kan lastig zijn. In de wetgeving staat namelijk niet wanneer iemand goed geïnstrueerd is; dit is een vertaling vanuit de markt (door opleiders). Het risico dat hier iets verkeerd gaat (ten opzichten van het extern laten borgen van deze scholingseis), weegt voor veel bedrijven niet op tegen de kosten. Om deze reden kiezen veel bedrijven dan ook om de instructie uit te besteden bij een opleider. 


Wat leer je tijdens een heftruckcursus?

Een heftruckcursus duurt vaak een of twee dagen, waarbij een stuk theorie en een stuk praktijk aan bod komt. Zo leer je tijdens de cursus alles wat je moet weten wanneer je rijdt met een heftruck, zoals:
  • Wat is de wetgeving rondom het rijden met een hetruck?
  • Waar moet je rekening mee houden met betrekking tot veiligheid?
  • Hoe bedien en bestuur je een heftruck? 
  • Hoe voer je bijzondere verrichtingen uit?
  • Welk onderhoud heeft een heftruck nodig?

Na afloop van de cursus doe je examen, wat ook weer is opgedeeld in een stuk theorie en een stuk praktijk. Heb je het examen goed afgelegd, dan ontvang je het heftruckcertificaat. 


Heftruckcertificaat halen; vanaf welke leeftijd?

Je kan vanaf 16 jaar het heftruckcertificaat halen. Je mag dan tot je achttiende alleen onder deskundig toezicht rijden met een heftruck. Vanaf achttien jaar mag iemand zelfstandig en zonder toezicht met een heftruck rijden – mits goed geïnstrueerd en/of in het bezit van een heftruckcertificaat. 


Heb je een rijbewijs nodig om een heftruckcertificaat te kunnen halen?

Om een heftruckcertificaat te kunnen halen, heb je geen rijbewijs nodig. Wel is het zo dat je een T-rijbewijs (tractorrijbewijs) moet hebben als je wilt rijden met een heftruck die breder is dan 1,30 met en/of de heftruck een aanhangwagen heeft.

Gerelateerde productenWaar kan je een heftruckcertificaat halen?

Er zijn vele opleiders die de opleiding voor het heftruckcertificaat aanbieden, waaronder Terra Trainingen. Het voordeel van Terra Trainingen als opleider is dat het bedrijf agrarische roots heeft en dat de trainers naast het docentvak ook nog actief zijn op de werkvloer. Dat maakt de training heel praktisch en toepasbaar voor personen binnen de tuinbouwsector.


Hoe lang is een heftruckcertificaat geldig?

Een heftruckcertificaat is vijf jaar geldig. Na vijf jaar dient het certificaat verlengd te worden. Hiervoor kan je de herhalingscursus volgen. Tijdens de herhalingscursus wordt de kennis opgefrist en word je eventueel bijgepraat over nieuwe wetgeving rondom het rijden met een heftruck. 


Ben je verzekerd als je rijdt op een heftruck zonder heftruckcertificaat?

Dit is een lastige kwestie. Zoals eerder aangegeven, ben je als werkgever volgens de Arbowet verplicht om werknemers goed te instrueren. Heeft iemand geen heftruckcertificaat, maar kan je als werkgever wél aantonen dat diegene goed geïnstrueerd is, dan zal dit geen problemen opleveren. Heeft iemand geen heftruckcertificaat en kan je dit níet aantonen, dan kan de verzekeraar de schadeclaim weigeren. Dit is onder andere afhankelijk van de polisvoorwaarden van de verzekering. 
Vragen over het heftruckcertificaat
Heb je vragen over het halen van het heftruckcertificaat, of wil je graag meer weten over de mogelijkheden van een incompany training? Stel dan je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op – op werkdagen zelfs binnen 24 uur.
Martin MeuldijkOver Martin Meuldijk

Martin Meuldijk heeft al ruim 20 jaar ervaring in de glastuinbouw, zowel nationaal als internationaal. Sinds 2016 werkt hij bij Royal Brinkman als productspecialist voor de thema's Teeltwisseling en Service artikelen. Hij helpt telers graag om het beste uit hun teelt te halen. Zijn aanpak? 'Doen wat je zegt en zeggen wat je doet: dat is mijn motto. Ik vind het dan ook heel belangrijk om altijd een goed en eerlijk advies te geven.'

Do not delete this link