Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Service artikelen     Persoonlijke beschermingsmiddelen    Gebruik van haarnetjes in de tuinbouw


Gebruik van haarnetjes binnen de tuinbouw

Gebruik van haartnetjes in de tuinbouw
Geschreven door Martin Meuldijk | Laatste update: 12-12-2019


Binnen de glastuinbouw zijn haarnetjes in bepaalde teelten niet meer weg te denken. Dit komt onder andere door de komst van lastig te bestrijden organismen die overdraagbaar zijn via mensen. Als teler wil je er alles aan doen om die virussen buiten de kas te houden. Een goede bedrijfshygiëne is daarbij cruciaal. Maar wanneer dient men deze haarnetjes te dragen? En kan je het je bezoekers en medewerkers verplichten? In dit artikel gaan we daar dieper op in. 


Waarom is het dragen van een haarnetje belangrijk?

Haarnetjes dragen bij aan de hygiëne binnen het bedrijf. Medewerkers en bezoekers dienen deze haarnetjes te dragen voordat zij de productieruimte of de kas betreden. Dit omdat bezoekers en medewerkers virussen, bacteriën of andere organismen met zich mee kunnen dragen, zonder dat zij hier erg in hebben. Door het haar in een haarnet te verbergen, wordt de kans op besmetting van buitenaf verkleind. Daarnaast voorkom je dat haren op het product terechtkomen. 


Zijn haarnetjes verplicht?

Nee, het dragen van een haarnetje is niet wettelijk verplicht, maar als teler kan je er voor jouw bedrijf wel voor kiezen om dit te verplichten in specifieke ruimtes. Denk aan alle ruimtes waar mensen in aanraking kunnen komen met het gewas of de producten. Vooral binnen teelten waar quarantaine-organismen op de loer liggen, is het niet onverstandig om haartjes in combinatie met andere disposables - zoals overalls en overschoenen - te verplichten.  


Hoe dient een haarnetje gedragen te worden?

Het haarnetje moet ervoor zorgen dat het gehele haar is afgedekt. Daarom is het verstandig om het netje over de oren te dragen. Hetzelfde geldt voor mensen met een kaal (geschoren) hoofd. Ondanks dat zij niet te maken hebben met haaruitval, kunnen ook zij bacteriën op de hoofdhuid hebben. Voor mensen die een bril dragen, is het belangrijk dat de pootjes van de bril ook onder het haarnetje vallen.  Bezoekers van medewerkers onderscheiden

Om bezoekers makkelijk te onderscheiden van medewerkers, kun je ervoor kiezen om bezoekers een ander kleur haarnetje te laten dragen dan het personeel. Op deze manier zie je in één opslag wie van buitenaf komt en wie niet.  

Haarnetjes kopen

Bekijk alle
Vragen over persoonlijke beschermingsmiddelen 

Heb je vragen over het gebruik van haarnetjes of andere disposables in de tuinbouw? Neem dan contact op met specialist Martin Meuldijk via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie – op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 


Martin MeuldijkOver Martin Meuldijk

Martin Meuldijk heeft al ruim 20 jaar ervaring in de glastuinbouw, zowel nationaal als internationaal. Sinds 2016 werkt hij bij Royal Brinkman als productspecialist voor de thema's Teeltwisseling en Service artikelen. Hij helpt telers graag om het beste uit hun teelt te halen. Zijn aanpak? 'Doen wat je zegt en zeggen wat je doet: dat is mijn motto. Ik vind het dan ook heel belangrijk om altijd een goed en eerlijk advies te geven.'


Do not delete this link