Waar moet je op letten bij het kopen van een spuitwagen?

Spuitwagen kopen Met een spuitwagen kan je eenvoudig en snel een grote kasoppervlakte behandelen. Spuitwagens zijn er in allerlei verschillende soorten en maten. Bij het kopen van een spuitwagen dien je rekening te houden met een aantal zaken, zodat je uiteindelijk de juiste spuitwagen voor jouw situatie kan kiezen en deze kan laten uitrusten met de juiste benodigdheden. Onze specialist zet deze aandachtspunten op een rij.

Oppervlakte van de kas

De oppervlakte van de kas is een belangrijke factor. Hoe groter het aantal hectare waarop je wilt spuiten, hoe meer spuitvloeistof je nodig hebt. Bij grote oppervlaktes kan je het beste kiezen voor een grote vloeistoftank, want dan hoef je deze minder vaak te vullen. De vloeistoftank is verkrijgbaar in diverse groottes, variërend van 60 tot 2000 liter.

Ook speelt de oppervlakte van de kas een rol in de keuze voor een spuitboom of spuitgeweer. Voor grotere oppervlaktes is een spuitboom een goede keus: dit werkt vele male sneller dan een spuitgeweer. Een spuitgeweer is daarentegen juist weer handig bij het spuiten van kleine oppervlaktes of bij precisiewerk.

Hoogte van het gewas

De hoogte van het gewas is vooral van belang wanneer je kiest voor een spuitboom. Een spuitboom is er in twee varianten: een horizontale spuitboom of een verticale spuitboom. Bij een laag gewas werkt een horizontale spuitboom het gemakkelijkst; bij een hoog gewas kan je beter kiezen voor een verticale spuitboom.

Lengte van de paden en het hoofdpad

De lengte van de paden en het hoofdpad bepalen hoeveel meter slang er aan de spuitwagen bevestigd moet worden. En hoeveel meter slang je nodig hebt, bepaalt weer welk haspel je het beste kan kiezen. Zo raden we bij een lange slang een veer- of elektrische haspel aan, terwijl bij korte slangen een handhaspel voldoet.

Spuitvloeistof en druk

Tot slot dien je vooraf te bedenken wat je precies wilt verspuiten met de spuitwagen en onder welke druk dit moet gebeuren, zodat je een spuitwagen kan kiezen die uitgerust is met de juiste pomp. Wil je dikkere vloeistoffen of onkruid- en krijtvloeistoffen spuiten, dan heb je een spuitwagen met een membraampomp nodig. Voor dunnere vloeistoffen of voor behandelingen waarbij hoge druk nodig is, kan je beter kiezen voor een spuitwagen met plunjerpomp. Deze laatste wordt over het algemeen het meest gebruikt in de tuinbouw.

Michael en Nanne
Vragen over het kopen van een spuitwagen
Heb je vragen over het kopen van een spuitwagen, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met een van onze productspecialisten, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.