Hoe kan je spuitdoppen reinigen en controleren?

Spuitdoppen reinigen en controleren Spuitdoppen reinigen en controleren is van belang voor een optimale werking van de spuitdop. Een vervuilde of beschadigde spuitdop kan je namelijk honderden euro's kosten, doordat dit kan leiden tot verspilling van gewasbeschermingsmiddelen. Het is daarom aan te raden om spuitdoppen ieder seizoen te controleren op onder andere vuil en slijtage. Hiermee zorg je voor een egaal spuitbeeld en een gelijke vloeistofverdeling binnen het gewas. Wij geven een aantal tips voor het reinigen en controleren van spuitdoppen.

Spuitdoppen reinigen

In een spuitdop kan zich vuil of residu van een spuitmiddel ophopen. Hierdoor raakt de spuitdop verstopt. Dit vuil kan je verwijderen met een zachte borstel of met perslucht. Doe dit nooit met een harde borstel of met een ander hard voorwerp (zoals een naald). Bij een kunststof spuitdop is extra voorzichtigheid geboden, want deze spuitdop is gevoeliger voor beschadigingen dan een spuitdop van of roestvrij staal. Voor het reinigen van spuitdoppen kan je ook gebruik maken van een reinigingsmiddel of soda. Dompel de spuitdop hierin onder en spoel hem vervolgens goed af met water, zodat je het middel goed verwijdert.

Spuitdoppen controleren op slijtage

Spuitdoppen slijten tijdens het gebruik doordat er wrijving plaatsvindt. Dit heeft invloed op de vloeistofverdeling en het spuitbeeld. Controleer spuitdoppen daarom op slijtage. Een spuitdop dient vervangen te worden wanneer het debiet van de gebruikte dop meer dan 15% hoger is dan het debiet van de (exact dezelfde) nieuwe dop. Dit kan je meten door het spuitmiddel dat verspoten is met oude spuitdop en het spuitmiddel dat verspoten is met de nieuwe spuitdop op te vangen in een maatbeker en het verschil hiertussen te bepalen.

SKL-keuring

Laat ook iedere drie jaar de verplichte SKL-keuring uitvoeren op je bedrijf. Hierbij wordt de spuitapparatuur gecontroleerd op verschillende aspecten, waaronder op de spuitdoppen en de filters. Hiermee worden technische problemen tijdig opgespoord, waardoor de veiligheid voor de gebruiker en de omgeving en de efficiëntie van de inzet van gewasbeschermingsmiddelen vergroot worden.

Michael en Nanne
Vragen over spuitdoppen reinigen en controleren

Heb je vragen over het reinigen en controleren van spuitdoppen, of wil je meer informatie? Neem dan contact op met een van onze productspecialisten, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.


Gerelateerde artikelen

- Veelgestelde vragen aan onze specialisten