Shop  Kennisbank  Mechanisatie  Spuittechniek  Spuitdop kiezen


Waar moet je op letten bij het kiezen van een spuitdop?

Spuitdop kiezen: waar moet ik op letten? Spuitdoppen zijn hulpstukken voor spuitapparatuur die worden gebruikt om gewasbeschermingsmiddelen te kunnen vernevelen. Een spuitdop zet een vloeistofstraal om in druppels, zodat een gewasbeschermingsmiddel gelijkmatig over een gewas kan worden verdeeld. Het is belangrijk dat je gebruik maakt van de juiste spuitdop, want dit is van invloed op het effect van de spuitvloeistof.

Bij het kiezen van een spuitdop dien je de volgende vragen te beantwoorden:
  • Hoeveel vloeistof wil ik spuiten per Ha? (afgifte)
  • Met welke spuitdruk wil ik spuiten?
  • Welke tophoek heb ik nodig?
  • Welke soort spuitdop wil ik gebruiken?

Afgifte spuitdop

Op het etiket van een gewasbeschermingsmiddel staat aangegeven met welke oplossing je dient te werken en in welke hoeveelheid de oplossing gedoseerd dient te worden in het gewas.

Spuitdruk

De spuitdruk is afhankelijk van de gewenste druppelgrootte. Een hoge spuitdruk zorgt voor een fijne druppel, terwijl er bij een lage spuitdruk juist grove druppels ontstaan. De keuze voor een bepaalde druppelgrootte is afhankelijk van het soort gewasbeschermingsmiddel dat je wil spuiten.
  • Insecticiden: hier kan gebruik gemaakt worden van een grove druppel. Insecten verplaatsen zich in het gewas, waardoor ze vanzelf in aanraking komen met het gewasbeschermingsmiddel.
  • Contactfungiciden: deze kunnen zowel met een fijne druppel als met een grove druppel gespoten worden, mits de verdeling op het blad goed is. De werkzame stof wordt opnieuw verdeeld wanneer er dauwvorming optreedt.
  • Systemische fungiciden: hierbij is het doel dat er zo veel mogelijk van de werkzame stof in de sapstroom terechtkomt. Grove druppels zijn daarom beter geschikt, want deze drogen minder snel op.
  • Herbiciden: fijne druppels blijven – in tegenstelling tot grove druppels – beter op het gewas liggen. Hierdoor is bespuiten met een fijne druppel meer geschikt bij het gebruik van contactherbiciden.
  • Bodemherbiciden: deze kunnen zowel met een fijne als met een grove druppel gespoten worden.

Tophoek

De tophoek is de hoek waarmee de spuitvloeistof uit de spuitdop komt. De tophoek is vooral van belang bij het gebruik van een spuitboom. Door de een spuitkop met de juiste tophoek te gebruiken, zorg je ervoor dat iedere plaats onder een spuitboom spuitvloeistof ontvangt van twee naast elkaar gemonteerde spuitdoppen. Ook de spuithoogte heeft hier invloed op. Teejet spuitkoppen zijn verkrijgbaar met een tophoek van 80° en 110°. In onderstaande tabel staat weergeven op welke hoogte een spuitdop met een bepaalde tophoek dient te worden opgesteld om een 100% overlap te behalen.

TophoekSpuithoogte
80° (verticale spuitboom)
75 cm
110° (horizontale spuitboom)
50 cmSoorten spuitdoppen

Er zijn verschillende soorten spuitdoppen, met ieder een eigen werking. Iedere toepassing vraagt om een bepaalde soort spuitdop. Houd hier rekening mee bij het kiezen van een spuitdop.

Spuitdoppen tabel

Wanneer je deze stappen hebt doorlopen, kan je de spuitdoppen tabel raadplegen. Hierin kan je op basis van de antwoorden aflezen welke spuitdop je nodig hebt voor je bespuiting.

Michael en Nanne
Vragen over spuitdoppen
Heb je vragen over spuitdoppen, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met een van onze productspecialisten, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.

- Veelgestelde vragen aan onze specialisten