Shop  Kennisbank  Mechanisatie  Spuittechniek  Soorten spuitdoppen

Welke soorten spuitdoppen zijn er?

Er zijn verschillende soorten spuitdoppen, die ieder geschikt zijn voor verschillende toepassing. Het is van belang om de juiste spuitdop te kiezen, om het best mogelijke resultaat te behalen. Spuitdoppen hebben namelijk invloed op het spuitvolume, de druppelgrootte en het spuitpatroon. In dit artikel geven we uitleg over de verschillende soorten spuitdoppen: spleetdoppen, werveldoppen en ketsdoppen.

Spleetdoppen

Spleetdoppen geven een ellipsvormig spuitbeeld en worden gebruikt bij een lagere spuitdruk. Deze spuitdoppen zijn voor vrijwel iedere toepassing geschikt. Er bestaan verschillende soorten spleetdoppen:
  • Standaard spleetdop: dit is de meest gebruikte spuitdop. De standaard spleetdop heeft een vrij kleine druppel en zorgt voor een uniforme verdeling van het spuitmiddel in het gewas.
  • Venturidop: ook de venturidop produceert grotere druppels, maar deze zijn gevuld met lucht. Wanneer deze druppels op het gewas terechtkomen, spatten ze uit elkaar in meerdere kleinere druppels. Dit zorgt voor een betere bedekking van het gewas.

Werveldoppen

Werveldoppen geven een kegelvormig spuitbeeld en worden gebruikt bij een hogere spuitdruk. Deze spuitdoppen produceren fijne druppels, maar zijn door hun spuitbeeld minder geschikt om op een spuitboom te monteren. 
Er bestaan verschillende soorten werveldoppen:
  • Werveldop met holle kegel: deze spuitdop produceert kleinere druppels in een cirkelvorm aan de rand van het kegelpatroon.
  • Werveldop met volle kegel: deze spuitdop produceert grotere druppels in een cirkelvorm.

Ketsdoppen

Ketsdoppen geven een ellipsvorming spuitbeeld en worden gebruikt bij een lage spuitdruk. Ze beschikken over een grote spuithoek (tot 160°) en zijn met name geschikt om grote spuitvolumes toe te dienen, zoals bij herbiciden. De nevel van ketsdoppen bevat zowel grote als kleine druppels.

Aangeraden gebruik verschillende soorten spuitdoppen

Voor het verspuiten van gewasbeschermingsmiddelen kan je verschillende soorten spuitapparatuur gebruiken. Hierbij is het van belang dat je de juiste spuitdoppen gebruikt. Wij raden het volgende aan:
  • Rugspuit en spuitlans:
    o Bij een hogere spuitdrukken: holle of volle werveldop.
    o Bij een lagere spuitdruk: ketsdop.
  • Horizontale en verticale spuitbomen: spleetdoppen.
Michael en Nanne
Vragen over soorten spuitdoppen

Heb je vragen over de verschillende soorten spuitdoppen, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met een van onze productspecialisten, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.