Tips voor beperken van slijtage aan spuitdoppen

Hoe beperk je slijtage aan spuitdoppen?

Tips voor het beperken van slijtage aan spuitdoppen Spuitdoppen hebben een beperkte levensduur, doordat er bij het spuiten slijtage optreedt. Deze slijtage ontstaat doordat er wrijving plaatsvindt bij het bespuiten. De slijtage heeft invloed op de vloeistofverdeling en het spuitbeeld, waardoor de spuitdop uiteindelijk vervangen moet worden. Er zijn een aantal manieren om deze slijtage terug te dringen. Wij geven tips voor het beperken van slijtage aan spuitdoppen.

Het juiste materiaal

Spuitdoppen zijn er in verschillende materialen: keramiek, kunststof en roestvrij staal. Kunststof spuitdoppen zijn goedkoop, maar slijten ook relatief snel. Keramiek is duurder, maar ondervindt minder last van slijtage bij gebruik. Houd hier rekening mee bij het kiezen van de juiste spuitdop. De materiaalkeuze is ook afhankelijk van het te gebruiken gewasbeschermingsmiddel. Zo zorgt een poedervormig middel bijvoorbeeld voor meer wrijving, waardoor bij deze toepassing een spuitdop van een slijtvast materiaal aan te raden is.

Schoon water gebruiken

Verontreinigd water zorgt voor extra slijtage. Met name water waarin zich fijne deeltjes zoals zand bevinden, zorgt voor extra wrijving en dus voor extra slijtage. Gebruik daarom altijd (zo) schoon (mogelijk) water voor bespuitingen.

Combinatie spuitdoppen en filters

Het filter in een spuitmachine filtert eventueel vuil uit het spuitwater, zodat de spuitdop minder snel verstopt raakt. Door het juiste filter te gebruiken, wordt het spuitwater optimaal gefilterd. Een filter met een grote maasgrootte houdt grote deeltjes tegen, terwijl een filter met een kleine maasgrootte ook fijne deeltjes tegenhoudt. Voor iedere spuitdop is een bepaald filter geschikt. Onze specialisten kunnen je hierover adviseren.

Spuitdoppen reinigen

Door een spuitdop regelmatig te reinigen, verwijder je opgehoopt vuil, zodat dit niet voor extra wrijving in de spuitdop kan zorgen. Je dient de spuitdop zowel inwendig als uitwendig te reinigen.

Michael en Nanne
Vragen over het beperken van slijtage aan spuitdoppen

Heb je vragen over het beperken van slijtage aan spuitdoppen, of wil je een advies op maat? Neem dan contact op met een van onze productspecialisten, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.


- Veelgestelde vragen aan onze specialisten