Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Mechanisatie    Hoe gebruik je een rugspuit?

Hoe gebruik je een rugspuit?

Man gebruikt rugspuit voor het spuiten van het gewas
Geschreven door Frank Schoenmakers | Laatste update: 06-09-2019

Een rugspuit, oftewel rugketel, wordt in de tuinbouw vaak gebruikt voor het spuiten van kleinere oppervlakten en moeilijk bereikbare plekken. Het gebruik van de juiste hoeveelheid water en middel zijn van belang voor een optimaal resultaat. In dit artikel legt onze specialist uit hoe je een rugspuit gebruikt en hoe je de juiste hoeveelheid spuitvloeistof berekent. 


De werking van een rugspuit

De meeste rugspuiten zijn voorzien van een drukketel. Deze zorgt voor een constante druk, waardoor de vloeistof gelijkmatig verspoten wordt. Sommige rugspuiten zijn uitgerust met een manometer op de afsluiter, waarmee je de spuitdruk kan aflezen. Een constante druk is van belang voor een gelijkmatig spuitbeeld. Met name voor het verdelgen van onkruid wordt de rugspuit regelmatig ingezet.


Spuitdop kiezen voor rugspuit

Op de spuitlans van een rugspuit kun je een spuitdop monteren. Er zijn verschillende soorten spuitdoppen, die ieder geschikt zijn voor verschillende toepassingen. Het is van belang om de juiste spuitdop te kiezen, om het best mogelijke resultaat te behalen.


Hoeveelheid spuitvloeistof berekenen

Er zijn twee methodes om de juiste hoeveelheid spuitvloeistof te berekenen:
 1. Doseren volgens aanwijzingen op het etiket.
 2. Doseren volgens een oplossingsconcentratie.


1. Dosering volgens het etiket

Dit is met name geschikt bij een bespuiting op de grond of in een laag gewas. 


Stap 1  - Bereken de hoeveelheid water en middel voor het te bespuiten oppervlak
Voorbeeld: je wil een gedeelte van het gewas bespuiten met een rugspuit. Dit is 150 x 3 meter. De oppervlakte is dan 450 m². Op het etiket van het middel staat 5 liter middel per ha met 200 liter water.

Je hebt voor dit stuk dan nodig: 

 • Water: (450 : 10.000) x 200 = 9 L
 • Middel: (450 : 10.000) x 5 = 0,225 L = 225 ml

Stap 2 - Bepaal de dopafgifte
De dopafgifte is de hoeveelheid spuitvloeistof die de dop geeft per minuut bij een bepaalde druk. Dit vind je terug in een spuitdoppentabel. 


Stap 3 - Bepaal de spuitbreedte
De spuitbreedte is het aantal centimeter dat het middel 100% het te bespuiten oppervlak raakt. Recht onder de spuitdop komt namelijk meer spuitvloeistof terecht dan aan de zijkanten. Daarom dien je te overlappen, zodat overal evenveel spuitvloeistof gedoseerd wordt. De gehele breedte die de spuitdop beslaat noem je de werkingsbreedte. 
Om de spuitbreedte van een spuitdop te kunnen zien, kan je het beste op een verhard stuk spuiten, bijvoorbeeld op het betonpad. 

Let op: zorg dat je de spuitdop altijd op zo’n 50 centimeter boven de grond houdt. Dit werkt niet alleen prettig, maar zorgt ook voor het beste resultaat. 


Stap 4 - Bepaal de loopsnelheid
De spuitdop die je gebruikt heeft een spuitbreedte van 1 m en een werkbreedte van 50 cm. De eerste en laatste 50 cm hebben een halve dosering nodig. Je loopt in totaal dus 3 keer (namelijk op 50 cm, op 100 cm en op 150 cm). In totaal loop je 300 m in 6 minuten. Je loopsnelheid is dan als volgt:
 • 300 : 6 = 50 m/minuut
 • 50 x 60 minuten = 3 km/uur
 • Over één baan van 100 meter loop je  100:50 m/min = 2 minuten
Het is belangrijk dat je constant op dezelfde snelheid doorloopt en niet stil blijft staan. Zo wordt de spuitvloeistof op een gelijkmatige manier verdeeld en voorkom je overdosering. 

Rugspuiten


2. Doseren volgens oplossingsconcentratie

Het doseren volgens een oplossingsconcentratie wordt meestal toegepast bij een hoog gewas. Hierbij moet je de benodigde hoeveelheid spuitvloeistof op het oog bepalen en vervolgens doseren zoals aangegeven op het etiket. 

Voorbeeld: je wil een gedeelte van het gewas bespuiten. Dit is 150 x 3 meter. De oppervlakte is dan 450 m². Op het etiket van het middel staat 5 liter middel per ha met 200 liter water. Je hebt voor dit stuk dan (450 : 10.000) x 200 = 9 L water nodig.

Bij een oplossingsconcentratie van 2% bereken je de hoeveelheid middel als volgt: 0,02 x 9 L = 0,18 L = 180 ml.


Overdosering

Een hogere dosering spuitvloeistof betekent niet dat het middel beter werkt; het werkt in sommige gevallen juist averechts, met name bij het gebruik van systemische middelen tegen onkruid. Bij overdosering verbrandt en sterft het bovengrondse deel van het onkruid snel. Hierdoor kan het middel niet op tijd worden opgenomen en zullen de wortels niet worden bereikt. De wortels overleven dan en groeien weer terug.


Veiligheidsmaatregelen van een rugspuit

Om te voorkomen dat je in aanraking komt met de spuitvloeistof, kan je de volgende veiligheidsmaatregelen treffen wanneer je werkt met een rugspuit:
 • Draag altijd persoonlijke beschermingsmiddelen tijdens het spuiten met de rugspuit. Let op: draag ook tijdens het aanmaken van de spuitvloeistof de juiste bescherming!
 • Loop achteruit in plaats van vooruit. Zo hoef je niet door de nevel heen te lopen en kom je ook niet in aanraking met het bespoten gewas. 
 • Gebruik een (langere) lans in plaats van een spuitpistool.


Spuitdoppen controleren en reinigen

Door gebruik ontstaat slijtage aan spuitdoppen. Dit heeft invloed op het spuitbeeld. Controleer spuitdoppen daarom regelmatig op slijtage en reinig ze om slijtage zo veel mogelijk te voorkomen


Rugspuit schoonmaken

Het is belangrijk dat je een rugspuit na een bespuiting altijd goed schoonmaakt. Dit doe je als volgt:
 1. Vul de tank met wat water en schud voorzichtig. 
 2. Voeg eventueel wat huishoudammonia of chloorbleekloog toe (let op: voeg nooit beide middelen toe, want dit leidt tot gasvorming).
 3. Spuit het restant over het gewas. 
 4. Maak de rugspuit uitwendig schoon met water en een borstel. Zorg dat je dit water opvangt, want het mag niet worden geloosd omdat het gewasbeschermingsmiddelen bevat. 
Vragen over het gebruik van een rugspuit
Heb je vragen over het gebruik van een rugspuit, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met productspecialisten Frank Schoenmakers via onderstaand contactformulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.
Frank SchoenmakersOver Frank Schoenmakers

Frank Schoenmakers heeft, met ruim 30 jaar op de teller als productspecialist mechanisatie, heel wat ervaring opgedaan binnen de tuinbouwbranche. De afgelopen jaren heeft hij zich gespecialiseerd in spuittechnieken. Hoe hij daar zelf over denkt? “Het leuke aan mijn functie is dat ik met mijn kennis telers kan helpen om hun teelt te verbeteren. De waardering die je daarvoor terug krijgt, is heel waardevol.”


Do not delete this link