Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop  Kennisbank  Machines & installaties  Onderhoud  Hoe onderhoud je een pulsfog?


Tips voor het onderhouden van een Pulsfog

Pulsfog onderhouden
Geschreven door: Frank Schoenmakers | Laatste update: 22-03-2019

Een Pulsfog is geschikt voor het eenvoudig en snel uitvoeren van een ruimtebehandeling en is zeer effectief bij insectenbestrijding. De verschillende typen zijn allemaal voorzien van een krachtige straalmotor, die over het algemeen storingsvrij is. Om met de Pulsfog het beste resultaat te bereiken, is goed onderhoud van het apparaat wel van belang. Daarom geven we vijf tips om startproblemen van de Pulsfog te voorkomen.1. Straalpijp controleren

Vuil in de straalpijp zorgt ervoor dat de Pulsfog gaat spetteren, waardoor het gewasbeschermingsmiddel niet gelijkmatig verspreid wordt over het gewas. Het is dus belangrijk om de straalpijp voor ieder gebruik te controleren op vuil. Door met een zaklamp in de straalpijp te schijnen, kan je duidelijk zien of er zich aan de binnenzijde vuil bevindt. Borstel dit weg met een staalborstel.


2. Slangen nakijken

Om veilig te kunnen foggen, moeten de slangen in goede conditie zijn: ze mogen niet hard of poreus zijn. Slangen die niet in goede conditie zijn, kunnen namelijk gaan lekken of zelfs volledig scheuren tijdens het gebruik. Dit levert niet alleen gewasschade op, maar is ook van invloed op je eigen gezondheid. Vervang beschadigde slangen altijd met originele Pulsfog slangen voor een optimaal resultaat.


3. Bougie schoonmaken

Vuil in de bougie zorgt voor een minder goede of zelfs geen ontsteking, waardoor het apparaat niet start. Ook is de verbranding niet optimaal wanneer er zich vuil in de bougie bevindt, waardoor de worp van het apparaat niet goed is. Maak de bougie daarom voor ieder gebruik schoon met een koperborstel. Deze is zachter dan een staalborstel, waardoor er minder kans op beschadigingen is. Ook het porselein kan je op deze manier reinigen.


4. Accuzuur bijvullen

Ook bijvullen van het accuzuur voorkomt stilstand. Het bijvullen doe je altijd met gedestilleerd water. Houd er rekening mee dat de accu alleen bijgevuld mag worden na het opladen. Wanneer je de accu bijvult voor het laden, bestaat de kans dat deze overloopt tijdens het laden doordat de vloeistof uitzet. Een aantal instructies voor het bijvullen van het accuzuur:
  • Verwijder de schroefdopjes pas op het moment dat je daadwerkelijk het accuzuur gaat bijvullen.
  • Plaats de accu op een stabiele, vlakke ondergrond. Houd kinderen en dieren uit de buurt.
  • Vul de accu met water of accuzuur tot het maximum niveau. Ga hier niet overheen.
  • Laat de accu na het bijvullen minimaal 30 minuten rusten.


5. Gebruik de juiste benzine

Om vervuiling van de Pulsfog zo goed mogelijk te voorkomen, raden wij aan om Aspen benzine te gebruiken. Met het gebruik van deze benzine treedt er minder koolvorming op, waardoor de motor van de Pulsfog schoner blijft. Dit zorgt voor betere prestaties en een langere levensduur van het apparaat.


6. Regelmatig doorspoelen en reinigen

Door de Pulsfog minstens één keer per week te starten, wordt de machine goed doorgespoeld. Dit voorkomt startproblemen. Daarnaast is het ook belangrijk dat de Pulsfog na ieder gebruik grondig wordt schoongemaakt met PULSFOG-REIN. Het gebruik van PULSFOG-REIN gaat als volgt:
  • Schud de tank met PULSFOG-REIN, sluit deze aan en laat de motor draaien.
  • Zet de kraan open.
  • Draai de doseersproeiers een kwartslag los en laat vervolgens de motor 30 seconden draaien.
  • Sluit de kraan.
  • Draai de dop van tank los en hang de daaraan bevestigde zuigslang buiten de tank.
  • Verwijder restanten uit de bestrijdingsmiddelentank en spoel de tank vervolgens goed na met leidingwater.

Benodigdheden

 

7. Periodiek onderhoud laten uitvoeren

Om te zorgen dat het apparaat optimaal blijft werken, is periodiek onderhoud onvermijdelijk. Door jaarlijks onderhoud uit te laten voeren, voorkom je op voorhand storingen. Royal Brinkman kan dit periodieke onderhoud uitvoeren. Onze medewerkers controleren de werking van het apparaat en kunnen waar nodig de onderdelen preventief vervangen.
 


 

Vragen over onderhoud van een Pulsfog

Heb je vragen over het onderhoud van een Pulsfog, of wil je een professionele monteur inschakelen? Neem dan contact op met Giel van der Hoeven via onderstaand formulier. Je ontvangt zo snel mogelijk reactie - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.Frank SchoenmakersOver Frank Schoenmakers

Frank Schoenmakers heeft, met ruim 30 jaar op de teller als productspecialist mechanisatie, heel wat ervaring opgedaan binnen de tuinbouwbranche. De afgelopen jaren heeft hij zich gespecialiseerd in spuittechnieken. Hoe hij daar zelf over denkt? “Het leuke aan mijn functie is dat ik met mijn kennis telers kan helpen om hun teelt te verbeteren. De waardering die je daarvoor terug krijgt, is heel waardevol.”
 

Do not delete this link