Welk gaas heb je nodig voor welke teelt?

Binnen de tuinbouw zijn er diverse soorten gaas verkrijgbaar. Zo kun je insectengaas kopen, maar ook gaas dat je spant tussen het gewas. Gaas wordt normaal gesproken gespannen tussen het standaard steunmateriaal: staanders met een ring aan de onderkant die in de kasgrond worden geprikt. Omdat er vaak verschillen zijn tussen de teelten, is het belangrijk dat je het juiste gaas kiest dat jouw teelt zoveel mogelijk ondersteuning biedt. In dit artikel helpt onze specialist je bij het kiezen van het juiste type gaas. 

Wat is de maaswijdte?

De maaswijdte is een eigenschap van een net en kan op verschillende manieren gemeten worden: de maaswijdte geeft het aantal gaten per oppervlakte eenheid aan. De maaswijdte geeft dus de afstand tussen twee draden aan.

Soorten gaas

Hieronder vind je een overzicht van de verschillende soorten gaas. Klik door voor meer informatie. 

Chrysantengaas
Chrysantengaas is leverbaar in verschillende maaslengtes en met verschillende aantallen mazen en draaddiktes. Het is sterk en maatvast en wordt daarom ook veel gebruikt voor andere soorten snijbloemen. Bij chrysantengaas is een geharde inslagdraad van 2 mm haalbaar. Ook is het geschikt voor het plantrobotsysteem. 

» Klik hier om chrysantengaas te bekijken
Amaryllisgaas
Amaryllisgaas is standaard voorzien van 4 maxen van 29,5 centimeter en een maaslengte van 17,5/18 of 20 centimeter. Met dit gaat zijn meer bollen per m² mogelijk. Ook is dit gaas voorzien van een kunststof coating (anti-allergie). 

» Klik hier om amaryllisgaas te bekijkenAnjergaasAnjergaas
Anjergaas wordt meestal geplaatst in 3 tot 7 lagen gaas boven elkaar. Het standaardgaas heeft 8 mazen van 12,5 x 12,5 centimeter. De maasverdeling kan naar eigen wens worden bepaald. Anjergaas is zowel geschikt voor eenmalig als voor meermalig gebruik. 

» Klik hier om anjergaas te bekijken
Schoffelgaas
Schoffelgaas is slechts twee mazen breed en wordt voornamelijk gebruikt bij de buitenteelt van zomerbloemen. Het gaas wordt klantspecifiek op maat gemaakt. Met schoffelgaas leg je eenvoudig extra brede looppaden aan voor de schoffelmachine. 

» Klik hier om schoffelgaas te bekijkenLeliegaas
Bij leliegaas is een variatie in het aantal mazen en in de draaddiktes mogelijk. De maaslente is 12,5 cm bij een breedte van 9, 10, 11 of 12 mazen. Leliegaas kan worden aangepast op hijsverwarming en/of een kisten teeltsysteem. 

» Klik hier om leliegaas te bekijkenStaticegaas
Staticegaas heeft een grote maaslengte van 25 centimeter. De maaswijdte is 186 - 196 - 196 - 196 - 196 - 186. Het heeft een harde inslag en een zachte lengtedraad van 1,65 x 1,65. 

» Klik hier om staticegaas te bekijkenFreesiagaas
Freesiagaas wordt toegepast als twee lagen gaas in hijsverwarming. De standaard maat is 15 cm breed x 12,5 cm lang, maar je kan ook kiezen voor maatwerkgaas van 15,25 x 8 mazen = 130 cm. Freesiagaas wordt afgestemd op grondkoeling/-verwarming. 

» Klik hier om freesiagaas te bekijkenHortensiagaas
Hortensiagaas heeft een standaard maaswijdte van 25 x 25 cm. Je kan kiezen voor 4 mazen 100 cm of 5 mazen 125 cm breed. Als maatwerk kan het geleverd worden in een maaslengte tot 30 cm. Hortensiagaas wordt aangepast op de maatvoering van het gootteeltsysteem. 

» Klik hier om hortensiagaas te bekijkenLisianthusgaas
Met lisianthusgaas is een optimale afstemming op de hijsverwarming mogelijk. Verder zorgt het voor bredere looppaden, kleinere maaswijdten en meer planten per m². Ook is het geschikt voor het plantrobotsysteem. 

» Klik hier om lisianthusgaas te bekijken

Michael en Nanne
Meer informatie over gaas

Heb je vragen over de verschillende soorten gaas, of wil je meer informatie? Neem dan contact op met een van onze productspecialisten, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.

Gerelateerde artikelen

- Veelgestelde vragen aan onze specialisten