Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank     Mechanisatie    Hoe moet je gewasdraad bevestigen?

Hoe moet je gewasdraad bevestigen?

Hoe moet je gewasdraad bevestigen?
Geschreven door Edwin vd Maarel| Laatste update: 12-11-2018

In groenteteelten wordt gebruik gemaakt van hogedraadhaken om het gewas op de optimale werkhoogte te kunnen brengen en om jonge planten sneller te kunnen aanbinden. Deze hogedraadhaken bevestigen telers aan gewasdraad, wat bij nieuwbouw of verbouw van een kas of bij de aanvang van een nieuwe teelt horizontaal door de kas gespannen wordt. De uiteinden van het gewasdraad worden bevestigd aan de kas. Het verkeerd bevestigen en spannen van het gewasdraad kan echter negatieve gevolgen hebben zoals draadbreuk, wat leidt tot schade aan het gewas. 


Het juiste gewasdraad kiezen

De allereerste stap is het kiezen van het juiste gewasdraad. Er zijn twee soorten: een gegalvaniseerde draad en een crapaldraad:
  • Gegalvaniseerd draad: dit is een verzinkte draad. In de meeste gevallen wordt gegalvaniseerd draad gebruikt met een diameter van 3,40 mm. De breuklast bij deze dikte is ongeveer 450 kilo.
  • Crapaldraad: dit is een verzinkte draad met een legering van 5% aluminium. Deze draad is harder dan normaal gegalvaniseerd draad en heeft daarnaast een hogere breuklast en corrosiebestendigheid. In de meeste gevallen wordt crapaldraad gebruikt met een diameter van 3,15 mm. De breuklast bij deze dikte is ongeveer 590 kilo.

Benodigde producten

Bekijk alle

Aandachtspunten gewasdraad bevestigen

Het bevestigen van het gewasdraad is een vrij eenvoudige klus, maar er zijn wel een aantal aandachtspunten waarmee je rekening dient te houden om ervoor te zorgen dat er geen beschadigingen of breuken in het draad ontstaan. Wij zetten deze aandachtspunten voor je op een rij.


Draadboogbevestigingsset

Voor het bevestigen van het gewasdraad maak je gebruik van de draadboogbevestigingsset. Deze bestaat uit twee spanwartels M12 met aangemonteerde puntkous, 2 staaldraadklemmen M16 en 4 staaldraadklemmen M6.

Draadboogbevestigingsset

Werkwijze gewasdraad spannen

Nadat je de staaldraadklemmen en spantwartels aan beide zijden van de kas aan de draadboog heeft bevestigd, kun je het draad ertussen spannen. Hanteer hierbij de volgende werkwijze:
  • Haal de draad door de puntkous.
  • Draai de draad met 5 à 6 slagen, zonder scherpe bochten.
  • Zet het draad stevig vast met 2 staaldraadklemmen M6. Zet de eerste klem zo dicht mogelijk tegen de puntkous aan, zodat het draad niet van de puntkous af kan schieten.
  • Let op dat de spanwartel tijdens het spannen van het gewasdraad niet geheel in- of uitgedraaid staat.Gewasdraad goed en fout

Doorhang van het gewasdraad

Het is heel belangrijk dat het gewasdraad voldoende doorhang heeft. Houd een minimale doorhang van 20 centimeter aan en bij tomatenteelt een minimale doorhang van 25 centimeter. Let op: de doorhang wordt gemeten in het midden van een vak. Met een draadverlager kun je het draad verlagen naar de gewenste hoogt. De draadverlagers in een kas hangen meestal rond de 5 meter hart op hart.

Vragen over gewasdraad bevestigen

Heb je vragen over het bevestigen van gewasdraad in jouw kas, of wil je een advies op maat? Neem dan contact op met een productspecialist Edwin vd Maarel via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.


Edwin van der MaarelOver Edwin van der Maarel

Edwin van der Maarel is productspecialist mechanisatie bij Royal Brinkman en is gespecialiseerd in hygiëne producten. Edwin adviseert over de juiste technische hygiëne oplossing passend bij het bedrijf. Hij beantwoordt vragen over technische hygiëneproducten zoals de hygiënesluizen en Flexxomatten. Ook zorgt hij ervoor dat de installatie van hygiëneprojecten uitstekend verloopt.”Do not delete this link