Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Mechanisatie    Wat zijn de voordelen van biologische glasreinigers?

Hoe kalibreer je een digitale weegschaal?

Hoe kalibreer je een digitale weegschaal?
Geschreven door: Frank Schoenmakers | Laatste update: 08-01-2018

Bij veelvuldig gebruik kan er in de loop der tijd een meetfout ontstaan in een digitale weegschaal. Dit houdt in dat tijdens het wegen niet het juiste gewicht wordt aangegeven. Deze meetfout kan je vaststellen door je weegschaal te kalibreren. Hierbij vergelijk je het resultaat van de meting tijdens de kalibratie met de (inter)nationaal vastgestelde standaardwaarde. Maar hoe werkt het kalibreren van een digitale weegschaal eigenlijk? In dit artikel geeft onze specialist uitleg.Gekeurd of niet gekeurd?

Voordat je de weegschaal gaat kalibreren, dien je te controleren of de weegschaal gekeurd is. Is dit het geval, dan is het niet toegestaan om de weegschaal zelf te kalibreren (dit is overigens ook niet mogelijk; tijdens de keuring blokkeert de monteur de kalibratiefunctie). Een gekeurde weegschaal herken je aan de verzegeling. Uiteraard mag een gekeurd apparaat wel gekalibreerd worden door personen die hiervoor gecertificeerd zijn.

Gerelateerde producten

Bekijk alle

Voorbereiding

Voordat je een digitale weegschaal kalibreert, dien je de volgende voorbereidingen te treffen:
  • Sluit het apparaat aan op het lichtnet.
  • Plaats de weegschaal op een stevige ondergrond.
  • Controleer of de weegschaal waterpas staat en niet wankelt.
  • Controleer of het weegplateau recht en juist geplaatst is.


Digitale weegschaal kalibreren

Voor het kalibreren van een digitale weegschaal maak je gebruik van een geijkt gewicht. De werkwijze voor het kalibreren verschilt verder per model. Klik hieronder op een van de modellen en lees hoe je dit model kan kalibreren.

Hoe vaak je een digitale weegschaal moet kalibreren, is sterk afhankelijk van hoe intensief de weegschaal wordt gebruikt en hoe er  met het toestel wordt omgegaan. Toch kun je over het algemeen stellen dat je een digitale weegschaal bij dagelijks gebruik elke 3 maanden moet kalibreren.


Verschil tussen kalibreren en ijken

De begrippen kalibreren en ijken worden vaak door elkaar heen gebruikt, maar dit is niet hetzelfde. Bij kalibreren bepaal je in hoeverre de weegschaal afwijkt van de standaard. Dit doe je zelf en hier zijn geen consequenties aan verbonden: je stelt alleen de nauwkeurigheid van het meetinstrument vast. Een ijking mag alleen uitgevoerd worden door een bevoegd monteur. Hier zijn wel consequenties aan verbonden: wanneer de weegschaal wordt afgekeurd, dan mag deze pas weer in gebruik genomen worden nadat het apparaat door een monteur bijgesteld is.


Wanneer en waarom keuren?

Wanneer een fabrikant een digitale weegschaal op de markt brengt die gebruikt gaat worden voor handelsdoeleinden, moet deze door de fabrikant eerst worden laten getest door een officiële instantie zoals het NMI (Nederlands Meet Instituut). Indien aan alle voorwaarden is voldaan, wordt een Testcertificaat afgegeven. Dit houdt in dat een weegschaal vanaf dat moment gekeurd kan worden door de fabrikant.

Bepaal vóór aanschaf van een weegschaal of deze gekeurd moet zijn, achteraf keuren brengt extra kosten met zich mee. Een ijkkeuring is verplicht wanneer je de weegschaal gaat gebruiken voor handelsdoeleinden (ga je het intern gebruiken voor controledoeleinden, dan is dit niet verplicht). De eigenaar van een weegschaal is zelf verantwoordelijk voor de juiste werking van het apparaat en voor de keuringsopschriften/-verzegelingen die aanwezig zijn op een gekeurde weegschaal.

Let op: een weegschaal met een kalibratiecertificaat maar zonder keuring mag niet worden gebruikt voor handelsdoeleinden.


Kalibreren op eigen risico

Het kalibreren van een digitale weegschaal is altijd op eigen risico. Laat je het liever keuren door een gecertificeerde partij, neem dan contact op met de fabrikant.
Vragen over het kalibreren van een digitale weegschaal

Heb je vragen over het kalibreren van een digitale weegschaal, of wil je een advies op maat? Neem dan contact op met een van onze productspecialisten, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 


Frank SchoenmakersOver Frank Schoenmakers

Frank Schoenmakers heeft, met ruim 30 jaar op de teller als productspecialist mechanisatie, heel wat ervaring opgedaan binnen de tuinbouwbranche. De afgelopen jaren heeft hij zich gespecialiseerd in spuittechnieken. Hoe hij daar zelf over denkt? “Het leuke aan mijn functie is dat ik met mijn kennis telers kan helpen om hun teelt te verbeteren. De waardering die je daarvoor terug krijgt, is heel waardevol.”


Do not delete this link