Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler

Shop    Kennisbank    Mechanisatie    Hoe onderhoud je een compressor?

Hoe onderhoud je een compressor?

Onderhoud compressor
Geschreven door: Michael Visser | Laatste update: 21-03-2019

Een compressor perst onder hoge druk een gas - in de meeste gevallen lucht - samen, waarna deze lucht kan worden gebruikt voor allerlei verschillende toepassingen, zoals perslucht. Omdat er wordt gewerkt met lucht onder hoge druk, is het belangrijk dat er regelmatig onderhoud wordt uitgevoerd aan een compressor. Mankementen kunnen namelijk leiden tot gevaarlijke situaties. In dit artikel zet onze specialist de aandachtspunten voor onderhoud aan een compressor op een rij. 


Onderhoudsschema

Verschillende onderdelen van een compressor moeten periodiek gecontroleerd worden. Het verschilt per onderdeel hoe vaak dit moet gebeuren. In onderstaand onderhoudsschema vind je de benodigde controles en daarbij vermeld hoe vaak dit onderhoud uitgevoerd moet worden.

Let op: bepaald onderhoud dient uitgevoerd te worden door een professionele monteur!


Onderhoud/controleElke weekElke maandElke 500 uurElke 1000 uur
Afvoer condensKlant


Controle oliepeil*
Klant / Monteur

Controle V-snaar / spanningsriem
Klant / Monteur

Controle op lekkage
Klant / Monteur

Luchtfilters schoonmaken
Klant / Monteur

Vervangen luchtfilter

Monteur
Vervangen oliefilter

Monteur
Vervangen separator


Monteur
Algemene schoonmaak


Klant
Volledige olieverversing**


Monteur
Controle elektrische aansluitingen


Monteur

* Geen verschillende oliën mengen. Waar voedselveiligheid is, speciale Food Grade olie gebruiken.
** Afgewerkte olie en condensaat moeten afgevoerd worden volgens de voorschriften en mogen niet in het riool geloosd worden.
 

Hieronder staat beschreven hoe je het onderhoud dat je zelf kunt uitvoeren, precies aanpakt. 


Voorbereiding

Voordat je start met het onderhoud, is het belangrijk dat je altijd eerst de handleiding van de compressor leest. Hierin staat precies welk onderhoud jouw type compressor nodig heeft. Zorg er verder voor dat de stekker uit het stopcontact is en dat de compressor is afgekoeld voordat je start met het onderhoud. 


Condens afvoeren

Tijdens het gebruik ontstaat condens in het reservoir van de compressor. Wanneer je dit niet regelmatig afvoert, kan de compressor van binnen gaan roesten, waardoor kleine gaatjes ontstaan. Voer de condens daarom regelmatig af via het aftapkraantje van de compressor. Bij intensief gebruik raden we aan om dit wekelijks te doen. Gebruik je een compressor slechts af en toe, tap het condenswater dan af na ieder gebruik. 


Oliepijl controleren

Controleer maandelijks het oliepijl. Vaak heeft een compressor een oliepijlglas, maar is dit niet het geval, maak dan gebruik van een oliepeilstok. Zit er te weinig olie in de motor, vul de olie dan bij. Gebruik daarvoor altijd dezelfde olie; verschillende soorten olie mag je niet mixen.


V-snaar controleren

Bij een compressor die wordt aangedreven door een V-snaar, is het belangrijk dat je iedere maand de spanning van de V-snaar controleert. Dit is namelijk een onderdeel dat gevoelig is voor slijtage. Lichte slijtage is niet erg, maar naarmate de V-snaar steeds verder versleten raakt, zal je zien dat de compressor minder goed zal werken. Is dit het geval, schakel dan een monteur in om de V-snaar te laten vervangen. 


Controleren op lekkage

Controleer de compressor en de luchtleidingen maandelijks op lekkage. Luchtlekkage zorgt er namelijk voor dat de compressor vaker aanslaat, wat zorgt voor onnodig energieverbruik. Een luchtlekkage van 0,5 mm of groter kan je horen, dit zorgt namelijk voor een sissend geluid. Bij grote installaties spoor je lekkages op door alle persluchtverbruikers af te sluiten. Zie je dat er dan toch persluchtverbruik is, dan wijst dit op lekkage. 


Luchtfilters schoonmaken

Een compressor zuigt lucht aan. Om het grove vuil uit deze lucht te filteren, bevat een compressor meerdere luchtfilters. Deze kunnen verzadigd raken, met als gevolgd dat de compressor minder lucht kan aanzuigen en de capaciteit dus afneemt. Daarom dien je de luchtfilters regelmatig schoon te maken. Dit doe je door het vuil eraf te blazen. Is het filter volledig verzadigd of is het vuil te hardnekkig, laat het luchtfilter dan vervangen. 

Gerelateerde producten

Vragen over onderhoud aan een compressor
Heb je vragen over het onderhoud aan een compressor, of wil je een professionele monteur inschakelen? Neem dan contact via onderstaand formulier. Je ontvangt zo snel mogelijk reactie - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.


Michael VisserOver Michael Visser

Michael Visser, productspecialist mechanisatie, is al sinds 2001 werkzaam bij Royal Brinkman. Met zijn ervaring in de tuinbouwsector weet hij als geen ander wat er speelt bij telers als het gaat om techniek. Michael is dan ook veel te vinden bij klanten waar hij telers adviseert over machines, installaties en HD-pompen. “De tuinbouw is een enorm interessante en uitdagende sector die nooit stilstaat. En dat zorgt ervoor dat geen dag hetzelfde is, iets wat mijn werk zo leuk en divers maakt.”


Do not delete this link