Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Mechanisatie    Meetapparatuur    CO2 meter kalibreren

Hoe kalibreer je een CO2 meter?

Hoe kalibreer je een CO2 meter?
Geschreven door Ben Peter | Laatste update: 24-08-2018

CO2 meten doe je met behulp van een CO2 meter. Naarmate je een CO2 meter langere tijd in gebruik hebt, kan er een meetfout ontstaan in de CO2 meter. Deze meetfout kan je vaststellen door de CO2 meter te kalibreren. Hierbij vergelijk je het resultaat van een meting met de (inter)nationaal vastgestelde standaardwaarde. De meest gebruikte CO2 meters – zoals die van Priva, Siemens, Guardian, Union en Horiba – dienen drie tot vier keer per jaar gekalibreerd te worden. Maar hoe werkt het kalibreren van een CO2 meter eigenlijk?

Nulgas

Voor het kalibreren van een CO2 meter maak je gebruik van twee soorten gas: nulgas en kalibratiegas. Het nulgas gebruik je om het nulpunt van de CO2 meter in te stellen. Dit is dan ook de eerste stap. Je sluit de fles met het nulgas met behulp van een drukregelaar aan op de CO2 meter en opent de toevoer. Na een minuut is de meting stabiel en zal de CO2 meter een gehalte van 0 ppm CO2 aangeven. Is dit niet het geval, stel dan handmatig een waarde van 0 ppm in.

Kalibratiegas

Vervolgens sluit je de CO2 meter op dezelfde manier aan op de fles met kalibratiegas. Kies voor een kalibratiegas met ongeveer hetzelfde CO2 gehalte als het CO2 gehalte in het werkgebied van de meter (let op: dit kan verschillen per seizoen). Is het CO2 gehalte in het werkgebied bijvoorbeeld 1000 ppm, kies dan voor een kalibratiegas van bijvoorbeeld 900 ppm. Open vervolgens gedurende een minuut de toevoer zodat er een stabiele meting ontstaat. De CO2 meter moet nu de waarde van het kalibratiegas weergeven. Is dit niet het geval, herhaal dan bovenstaande stappen, of neem contact op met een van onze specialisten.

Aandachtspunten CO2 meter kalibreren

Let op: zowel bij het gebruik van het nulgas als het kalibratiegas is het belangrijk dat het gas constant aangevoerd wordt. Als de gastoevoer stopt, dan heeft dit invloed op de kalibratie. Verder is het belangrijk dat je na het kalibreren altijd de drukregelaar van de fles met kalibratiegas haalt. Doe je dit niet, dan loopt de fles leeg.

Handleiding

Hierboven is de algemene werkwijze voor het kalibreren van een CO2 meter beschreven. Voor de meeste type CO2 meters is echter ook een specifieke handleiding beschikbaar. Is dit het geval, raadpleeg deze dan voordat je de CO2 meter gaat kalibreren
.

BenodigdhedenVragen over het kalibreren van een CO2 meter

Heb je vragen over het kalibreren van een CO2 meter, CO2 meten of wil je een advies op maat? Neem dan contact op met productspecialist Ben Peters via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.

Ben PetersOver Ben Peters

Ben Peters, verkoper en productspecialist van technische projecten bij Royal Brinkman, heeft al 40 jaar aan ervaring. Hij is gespecialiseerd in elektro en computer installaties, maar weet ook veel af van watertechniek. “In deze functie blijven er altijd uitdagingen, techniek staat letterlijk nooit stil en er zijn altijd nieuwe ontwikkelingen. Het leuke aan techniek is dat je samen met een team de projecten oppakt en dus nooit alleen werkt. Ook is samen met de klant tot de juiste installatie en resultaten komen de moeite waard.”


Do not delete this link