Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Mechanisatie    Accu onderhoud | Hoe doe je dat?

Accu onderhoud | Hoe doe je dat?

Accu onderhoud
Geschreven door: Michael Visser | Laatste update: 03-06-2019

Voor een goede werking van een accu is het heel belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren. Onderhoud je een batterij namelijk niet goed, dan kan het verzuren of uitdrogen. Daarnaast kan er kan zuurafzetting ontstaan. Door accu onderhoud uit te voeren, voorkom je storingen en verleng je de levensduur van de accu. In dit artikel legt onze specialist uit welk onderhoud een accu nodig heeft. 


Controleren op schade

Controleer de accu regelmatig op scheuren of verdikkingen. Als de behuizing beschadigd is, dan dien je de hele batterij te vervangen. Gebruik een beschadigde accu ook niet meer, dit kan leiden tot gevaarlijke situaties en in het ergste geval zelfs tot een explosie. 


Corrosie verwijderen

Op de accupolen kan corrosie ontstaan. Dit is te herkennen aan kleine witte korreltjes. Corrosie verwijder je als volgt:
 1. Koppel de accu los.
 2. Verwijder eerst de negatieve klem, deze herken je aan het minteken. 
 3. Verwijder daarna de positieve klem, deze herken je aan het plusteken. Gaat het verwijderen van de klemmen lastig, dan kan je een tang gebruiken. Let hierbij goed op dat je geen kortsluiting veroorzaakt. 
 4. Meng twee eetlepels zuiveringszout met een eetlepel water en roer dit tot een pasta. Breng de pasta met een tandenborstel of een vochtige doek aan op de gecorrodeerde accupolen. Zodra dit in aanraking komt met de corrosie, gaat het schuimen. Let op dat de pasta niet in de accu terecht komt, want dit kan het accuzuur neutraliseren. 
 5. Laat de pasta even inwerken en verwijder daarna de aanslag met een staalborstel. Draag hierbij zuurbestendige handschoenen.
 6. Maak de accupolen schoon en droog met een doek. 
 7. Breng wat vaseline aan op de accupolen om corrosievorming te voorkomen. 
 8. Bevestig daarna de klemmen weer op de accupolen; eerst de positieve klem, daarna de negatieve klem. 


Accu bijvullen

Een ander belangrijk onderdeel van accu onderhoud, is het bijvullen van de accu. Een batterij is gevuld met accuzuur en demiwater (gedemineraliseerd water). Tijdens het gebruik van de accu verdampt het demiwater. Daarom dien je regelmatig (minimaal iedere 3 maanden) het zuurniveau te controleren. Zakt het niveau van het demiwater namelijk onder het minimumniveau, dan kan er een storing optreden. Het bijvullen van het demiwater doe je als volgt:
 1. Open de accu.
 2. Giet het demiwater in de accu. Doe dit voorzichtig, zodat er geen accuzuur opspat.
 3. Vul het demiwater bij tot het aangegeven maximumniveau. Is er geen maximumniveau aangegeven, vul het demiwater dan zo ver bij dat de platen ongeveer 1 centimeter onder water staan.
 4. Sluit de accu daarna weer. 

Let op:
gebruik voor het bijvullen van een accu nooit kraanwater. Dit bevat allerlei zouten, kalk en mineralen, wat schadelijk is. 


Veiligheidsmaatregelen bij accu onderhoud

Tref tijdens het uitvoeren van accu onderhoud altijd de juiste veiligheidsmaatregelen. Accuvloeistof is namelijk sterk bijtend. 
 • Voorkom huidcontact door handschoenen te dragen en draag ook altijd een veiligheidsbril. Kom je toch in contact met de accuvloeistof, was de handen dan direct met water en zeep. Komen je ogen in aanraking met de accuvloeistof, spoel de ogen dan gedurende 5 minuten met water en raadpleeg een arts. 
 • Draag tijdens het uitvoeren van accu onderhoud geen sieraden zoals ringen, armbanden, kettingen en horloges. Een kortsluitstroom kan een sieraad laten smelten, met ernstige brandwonden tot gevolg.
 • Voorkom verder kortsluiting en zorg dat er geen elektrische verbinding tussen de batterijpolen gemaakt wordt. De accukap dient onbeschadigd te zijn. Kale plekken of deuken kunnen voor kortsluiting zorgen!


Overige maatregelen

Naast accu onderhoud is het ook belangrijk dat je rekening houdt met een aantal andere zaken:
 • Maak een batterij nooit open. De stoffen die hierbij vrijkomen zijn schadelijk voor de gezondheid.
 • Bescherm accu’s altijd tegen warmte en zon. Wanneer deze te heet wordt, kan deze exploderen. 
 • Een (bijna) lege accu bevriest al bij een paar graden onder nul. Bescherm het dus tegen kou. 
 • Zorg dat het niet in aanraking komt met vocht. Hierdoor kan kortsluiting ontstaan. 
 • Laad een batterij alleen op wanneer dit nodig is. Onnodig opladen kan leiden tot oververhitting.
 • Zorg er anderzijds ook voor dat een accu nooit helemaal leeg raakt, want dit kan zorgen voor schade. 
 • Gebruik je een accu lange tijd niet, bijvoorbeeld in de winterperiode, laad de batterij dan 100% op en maak de poolklemmen los voordat je de accu opbergt. Lees hier hoe je een batterij winterklaar maakt. Vragen over accu onderhoud

Heb je vragen over accu onderhoud, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met een van onze productspecialisten via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.Michael VisserOver Michael Visser

Michael Visser, productspecialist mechanisatie, is al sinds 2001 werkzaam bij Royal Brinkman. Met zijn ervaring in de tuinbouwsector weet hij als geen ander wat er speelt bij telers als het gaat om techniek. Michael is dan ook veel te vinden bij klanten waar hij telers adviseert over machines, installaties en HD-pompen. “De tuinbouw is een enorm interessante en uitdagende sector die nooit stilstaat. En dat zorgt ervoor dat geen dag hetzelfde is, iets wat mijn werk zo leuk en divers maakt.”Bron foto: Pixabay
Do not delete this link