Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop   Kennisbank    Gewasverzorging   Plantweerbaarheid    Zeewier als meststof voor een betere plantweerbaarheid

Zeewier als meststof voor een betere plantweerbaarheid

Zeewier als meststof
Geschreven door Maarten Casteleijn | Laatste update: 27-05-2020


Zeewier, of algen: we kennen dit vooral van de groene wieren die we op het strand aantreffen. Wist je echter dat zeewier heel veel mineralen en hormonen bevat? En dus nuttig is voor planten en het bodemleven? In de tuinbouw wordt zeewier dan ook veel ingezet als meststof om de plantweerbaarheid te versterken. Wat is zeewier?

Zeewier is een verzamelnaam voor verschillende algen en plantjes die in de zee groeien. Je herkent het aan de bruin, groene en soms rode kleur. Het gebruik van zeewier als meststof in de tuinbouw is niet nieuw, dit wordt al honderden jaren gedaan. Waar zeewier vroeger gewoon langs de kust geraapt werd, zijn er nu meer dan voldoende producten beschikbaar waar zeewier in verwerkt is. 


Betere plantweerbaarheid en bodemvruchtbaarheid

Door zeewier te gebruiken als meststof versterk je de plantweerbaarheid van de plant. Zeewier bevat namelijk essentiële mineralen en sporenelementen, waaronder: fosfor, kalk, zink, natrium, ijzer, magnesium en zwavel. Daarnaast bevat knotswier (Ascophyllum nodosum) de stof glycine betaïne. Van glycine betaïne is aangetoond dat het de plantweerbaarheid verhoogt, met name in situaties met abiotische stress van bijvoorbeeld droogte of hoge natriumgehaltes. Omdat onze zomers steeds droger worden, zou zeewier een helpende hand kunnen bieden aan het gewas. Daarnaast kan droger telen de kans op schimmels op of om de wortel verkleinen. 

Maar dit is niet het enige wat zeewier zo geschikt maakt voor bemesting. Het bevat namelijk ook natuurlijke groeihormonen, vitaminen, aminozuren en enzymen. Al deze elementen helpen planten bij de groei en het versterken van de plantweerbaarheid. Met als resultaat dat in bepaalde gewassen, meer en grotere knoppen en/of vruchten produceren. Doordat zeewier een mix bevat van verschillende sporenelementen bevordert het ook de vruchtbaarheid van de bodem.

Voordelen van zeewier als meststof

Zeewier is geen meststof, waardoor het door velen niet wordt gezien als essentieel. Echter, kan zeewier worden meegenomen in de gedachte van de ‘’missing elements’’ en heeft het verschillende positieve effecten op zowel de plant, als op de bodem. 
  • Versterkt de plantcellen 
  • Verbetert de bodemstructuur en vochtopname 
  • Verbetert de fotosynthese 
  • Stimuleert de vruchtgroei van planten
  • Stimuleert het aanwezige bodemleven
  • Positief effect in tijden van droogte
  • Verhoogt in korte tijd de pH-waarde van de grond
  • Verkleint de kans op gebrekverschijnselen door verbetering van de opname van voedingselementen (met name ijzer en mangaan).

Toepassing zeewier

Door zeewier als meststof te gebruiken, voeg je stoffen toe aan de bodem die als voedingsbron voor het bodemleven (wormen, mycorrhiza, etc.) dienen. Dit is de reden dat veel producten die het bodemleven stimuleren, ook wel inoculeren genoemd, vaak een wier bevatten. 
Zeewier kan worden toegediend als bladmeststof, kan worden toegevoegd aan de meststoffenbak of kan worden aangegoten in de pot. De meest geschikte manier van toediening, is afhankelijk van het product. 

Tot slot, dient er op te worden gelet dat de organische stoffen, zoals zeewier, niet in aanraking komen met ontsmettingsmiddelen en technieken. Dit kan namelijk de werkzaamheid verminderen.  

Gerelateerde producten


Vragen over zeewier of algen als meststof

Heb je vragen over het zeewier of algen als meststof, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met plantweerbaarheidsspecialist Maarten Casteleijn via onderstaand formulier. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie - op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 

Maarten CasteleijnOver Maarten Casteleijn

Maarten Casteleijn is productspecialist plantweerbaarheid bij Royal Brinkman. Naast ervaring in de tuinbouw heeft hij ook ervaring in het lesgeven en het coördineren van onderzoeken in de medische sector. Door zijn werkervaringen te combineren kan hij met verschillende blikken naar een probleem kijken en out of the box denken. Zijn passie is, zoals hij zelf zegt en blijkt uit zijn werkervaring: kennis ontvangen en delen. “Ik heb een brede interesse gericht op innovatie en duurzaamheid. Samen met de teler wil ik door de plantweerbaarheid te verhogen een uiteindelijke nullozing bereiken.”


Do not delete this link