Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop   Kennisbank   Meststoffen  Schermmiddelen   Wat is een krijtmiddel en het schermingspercentage


Wat is een krijtmiddel en wat zegt het schermingspercentage hierover?

Schermingspercentage

Geschreven door Roger de Jagher | Laatste update: 03-05-2022

Veel gewassen zijn niet bestand tegen de volle zon of hoge temperaturen. Een krijtmiddel biedt dan uitkomst. Hiermee voorzie je de kas tijdens de zomerperiode eenvoudig van een krijtlaag die licht reflecteert en de warmte vermindert. Het schermingspercentage geeft aan in welke mate het middel zonlicht van buitenaf weert.

In dit artikel gaan we in op de volgende vragen:

Wat is een krijtmiddel?

Een krijtmiddel is een middel dat telers met name in de zomermaanden op het kasdek aanbrengen om binnenkomend licht te reflecteren en de warmte in de kas te temperen.
 
 

Krijtmiddel verbetert kasklimaat

Door warmte in de kas te minderen, treedt er minder verdamping in het gewas op. Een goed teken, want verdamping zorgt voor uitdroging en slapte van het gewas. Alles bij elkaar leidt het uiteindelijk tot een beter kasklimaat, minder plantstress en een beter teeltresultaat.

Nokslijtage voorkomen

Voor het beste schermresultaat is het van belang dat er zo min mogelijk nokslijtage ontstaat. De nok is namelijk zeer belangrijk bij het schermen, omdat het zonlicht van vroeg in de ochtend tot laat in de avond hierop schijnt. Verder is de nok van de kas ook het kwetsbaarste voor regen, hagel en wind. Het is daarom van belang dat de nok te allen tijde zo goed mogelijk bedekt is. Hiervoor kun je gebruikmaken van een kwalitatief hoogstaand krijtmiddel ddat slijtvast is, of meerdere malen krijten met een goedkoper middel dat minder slijtvast is. Laat je altijd adviseren bij de keuze voor een bepaald middel.


geen noksijtage       nokslijtage
       
           Geen nokslijtage                                    NokslijtageKrijtmiddel aanbrengen
In de meeste gevallen kiezen telers ervoor om een krijtmiddel machinaal aan te laten brengen door een loonwerker. Hierbij ben je ervan verzekerd dat het krijtmiddel op de juiste manier en in de juiste hoeveelheid wordt aangebracht. Je kan er ook voor kiezen om het middel zelf aan te brengen op het kasdek. Het gevaar hiervan is echter dat je minder precies kan werken. Hierdoor gebeurt het  dat het middel bepaalde delen van het kasdek niet genoeg dekt, waardoor ‘gaten’ of ‘vlekken’ ontstaan in de krijtlaag. Vanzelfsprekend ontstaat er op deze plekken minder goede bescherming.

Schermingspercentage: wat houdt het in?

Het schermingspercentage indiceert in hoeverre het middel effect heeft op instraling van de zon. Op die manier kun je schermmiddelen met elkaar vergelijken en een keuze maken. 

Het belang van schermingspercentage
Veel automatische regelingen in de kas reageren op lichtinval. Denk bijvoorbeeld aan het dichttrekken van een vast scherm. Met de invloed die lichtinval heeft, is het handig om te weten hoeveel licht een bepaald (scherm)middel reflecteert.

Verschil tussen bruto en netto schermingspercentage
Standaard staat er op de verpakking van een schermmiddel het bruto schermingspercentage, maar er zijn meer factoren die de lichtinval in kassen beïnvloeden. Denk hierbij aan een coating, specifiek glas, ruitmaten en dergelijke. Dit tezamen noem je het bruto schermingspercentage.
 
Heb je het over de bijdrage van één specifiek product op de lichtinval, dan heb je het over netto scherming. Daarom is het belangrijk om te weten of het percentage op de verpakking slaat op het bruto- of netto schermingspercentage.

lichtwering

Lichtwering in oude en nieuwe kassen
Door innovaties op het gebied van: glas, ruitmaten en constructiemateriaal werd het bruto schermingspercentage minder betrouwbaar. De percentages daalden, terwijl de coating, inclusief vermelde schermingspercentages, niet veranderden. 


Hoe wordt schermingspercentage gemeten? 
Om een betrouwbaar schermingspercentage te meten, test een laboratorium de hemisferische transmissie. Dat betekent dat zij het schermingsmiddel testen met licht dat van alle kanten komt. Net zoals in de natuur het geval is. Dit levert een betrouwbaarder resultaat op dan het testen met een loodrechte transmissie, waarbij het licht vanuit één kant komt.  


Optimaal schermingspercentage met één product
De optimale hoeveelheid licht is per gewas verschillend. Bij diverse krijtmiddelen is het daarom mogelijk om een specifiek schermingspercentage te ‘kiezen’. Simpelweg door de hoeveelheid krijt te verhogen, want: hoe dikker de dekkingslaag op de kas, hoe minder licht erdoorheen kan. Een handig hulpmiddel om je hierbij op weg te helpen, vind je bijvoorbeeld bij Q4 White. Kijk je bij Q4 White in onze webshop, dan zie je schematisch het schermingspercentage weergegeven bij diverse aantallen emmers per hectare. 


 

___

Whitepaper: 'Krijt- en diffuuscoatings'

Krijtmiddelen


Veel gewassen zijn niet bestand tegen hoge temperaturen in combinatie met de volle zon. Dit veroorzaakt stress en verbranding. Bescherm je gewas daarom met een krijtmiddel, diffuuscoating of een combinatie. Download dit gratis whitepaper en kom erachter welk middel het teveel aan zonlicht reflecteert, schaduwwerking voorkomt, de planttemperatuur verlaagt en nog veel meer. Zo maak je gemakkelijk de juiste keuze. 

Download
Vragen over krijtmiddelen of het schermingspercentage?
Heb je vragen over het gebruik van krijtmiddelen of wil je meer informatie over het schermingspercentage? Neem dan contact op met onze schermmiddelen specialist via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.


Roger de JagherOver Roger de Jagher

Met meer dan 30 jaar ervaring en ruime kennis op het gebied van coatings en schermmiddelen adviseert Roger graag over welke coating of schermmiddel het meest geschikt is voor een teler en de teelt. Roger kent bijna alle facetten van zijn specialisme, ook op internationaal gebied dankzij het vele reizen in zijn carrière. Met zijn brede kennis en ervaring in de tuinbouwsector is hij in staat om persoonlijk advies te geven over een optimaal klimaat voor uw gewas. Hij weet wat er speelt in de sector en denkt als partner mee om tot de beste oplossing te komen.


Do not delete this link