Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Meststoffen    Schermmiddelen    Krijtmiddel

Wat is een krijtmiddel?

Wat is een krijtmiddel?
Geschreven door schermmiddelen specialist | 07-05-2018

Veel gewassen zijn niet bestand tegen de volle zon of hoge temperaturen. Een krijtmiddel biedt dan uitkomst. Hiermee kan een kas in de zomerperiode eenvoudig worden voorzien van een krijtlaag die licht reflecteert en warmte vermindert. Pieken in het kasklimaat worden zo eenvoudig voorkomen en het gewas is het hele seizoen volledig beschermd. 

Krijtmiddel verbetert kasklimaat

Een krijtmiddel reflecteert dus het licht en vermindert op die manier de warmte in de kas. Hierdoor treedt minder verdamping op in het gewas, waardoor de plant minder snel uitdroogt en slap gaat hangen. Anders gezegd verbetert een krijtmiddel het kasklimaat. Uiteindelijk leidt dit tot minder stress en een beter teeltresultaat.

Nokslijtage voorkomen

Voor het beste resultaat is het van belang dat er zo min mogelijk nokslijtage optreedt. De nok is namelijk zeer belangrijk bij het schermen, omdat op dit gedeelte van de kas het zonlicht van vroeg in de ochtend tot laat in de avond schijnt. Echter is de nok van de kas ook het meest kwetsbaar voor regen, hagel en wind. Het is daarom van belang dat de nok altijd zo goed mogelijk bedekt is. Hiervoor kan je gebruik maken van een kwalitatief hoogstaand krijtmiddel dat slijtvast is, of meerdere malen krijten met een goedkoper middel dat minder slijtvast is. Laat je altijd adviseren bij de keuze voor een bepaald middel.


Geen nokslijtage

Nokslijtage

Geen nokslijtage

Nokslijtage

Krijtmiddelen

Krijtmiddel aanbrengen

In de meeste gevallen kiezen telers ervoor om een krijtmiddel machinaal aan te laten brengen door een loonwerker. Hiermee ben je ervan verzekerd dat het krijtmiddel op de juiste manier en in de juiste hoeveelheid wordt aangebracht. Je kan er ook voor kiezen om het middel zelf handmatig aan te brengen op het kasdek. Het gevaar hiervan is echter dat je minder precies kan werken. Hierdoor kan het gebeuren dat bepaalde delen van het kasdek niet genoeg bedekt worden met het middel, waardoor 'gaten' of 'vlekken' ontstaan in de krijtlaag. Op deze plekken biedt het krijtmiddel het gewas geen (optimale) bescherming
.Vragen over krijtmiddelen
Heb je vragen over het gebruik van krijtmiddelen, of wil je graag een advies op maat over de toepassing binnen jouw gewas? Neem dan contact op met onze schermmiddelen specialist via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.Do not delete this link