Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank     Gewasverzorging    Wat is diffuus licht?

  Wat is diffuus licht en hoe creëer je het in de kas?

  Wat is diffuus licht?
  Geschreven door Roger de Jagher | Laatste update: 03-05-2022

  Diffuus licht is licht dat gelijkmatig wordt verstrooid, waardoor het licht alle kanten op valt en er geen harde schaduwen zijn. Diffuus licht ontstaat wanneer direct licht op natuurlijke wijze (bijvoorbeeld door bewolking) of met hulpmiddelen (zoals een diffuus coating) wordt verstrooid.

  Diffuus licht in de kas

  Diffuus licht ontstaat op een bewolkte dag, maar kan nagebootst worden door een diffuus coating aan te brengen op het kasdek. Zo'n diffuus coating zorgt ervoor dat een gewas niet beschadigd wordt door een te hoge lichtintensiteit, zonder dat er sprake is van lichtverlies, oftewel van groei (wat bij een krijtmiddel wel het geval is). Deze combinatie van eigenschappen zorgt ervoor dat men diffuus licht in steeds meer groente- en sierteeltgewassen in de glastuinbouw toepast.


  Wat zijn de voordelen van diffuus licht?

  Diffuus licht heeft een aantal voordelen voor het gewas:
  • Diffuus licht veroorzaakt geen schaduwwerking in een kas (van bijvoorbeeld constructiedelen of hangende materialen);
  • Het licht kan dieper doordringen in het gewas en er wordt een groter bladoppervlak belicht, waardoor de plant meer CO2 opneemt en vervolgens verwerkt tot assimilaten voor groei, productie en kwaliteit.
  • Er is een hoger CO2-gehalte mogelijk door het knijpen met de luchtramen;
  • Het vermindert stress van het gewas, omdat er geen direct zonlicht op de plant valt;
  • Er ontstaat een lagere planttemperatuur, wat zorgt voor een gelijkmatige groei;
  • Het zorgt voor een hogere productie en betere kwaliteit van een gewas.
  Behalve voordelen voor het gewas, heeft diffuus licht ook een voordeel voor medewerkers in de kas: de kastemperatuur loopt namelijk minder hoog op wanneer je een diffuuscoating aanbrengt op het kasdek. Hierdoor ontstaat, met name op hete zomerdagen, een prettiger werkklimaat.

  Hoe werkt een diffuus coating?


  Toepassingen

  Voor het verkrijgen van diffuus licht in een tuinbouwkas bestaan meerdere toepassingen, waaronder het aanbrengen van een diffuuscoating. Dit is de makkelijkste, flexibelste en goedkoopste manier en wordt daarom het meest gebruikt. Verder kun je ervoor kiezen een kas te voorzien van diffuus glas (dit is glas met een permanente coating). Diffuuscoatings zijn - in tegenstelling tot permanente coatings - aan het einde van het seizoen weer eenvoudig te verwijderen met een remover. Wanneer het kasdek volledig schoon is, kun je weer profiteren van al het bruikbare licht.


   

  ___

  Whitepaper: 'Krijt- en diffuuscoatings'

  Krijtmiddelen


  Veel gewassen zijn niet bestand tegen hoge temperaturen in combinatie met de volle zon. Dit veroorzaakt stress en verbranding. Bescherm je gewas daarom met een krijtmiddel, diffuuscoating of een combinatie. Download dit gratis whitepaper en kom erachter welk middel het teveel aan zonlicht reflecteert, schaduwwerking voorkomt, de planttemperatuur verlaagt en nog veel meer. Zo maak je gemakkelijk de juiste keuze. 

  Download  Gerelateerde producten

  Vragen over diffuus licht

  Heb je een vraag over het gebruik van diffuus licht, of wil je graag een advies op maat over het gebruik van diffuuscoatings? Neem dan contact op met onze schermmiddelen specialist via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.

  Roger de JagherOver Roger de Jagher

  Met meer dan 30 jaar ervaring en ruime kennis op het gebied van coatings en schermmiddelen adviseert Roger graag over welke coating of schermmiddel het meest geschikt is voor een teler en de teelt. Roger kent bijna alle facetten van zijn specialisme, ook op internationaal gebied dankzij het vele reizen in zijn carrière. Met zijn brede kennis en ervaring in de tuinbouwsector is hij in staat om persoonlijk advies te geven over een optimaal klimaat voor uw gewas. Hij weet wat er speelt in de sector en denkt als partner mee om tot de beste oplossing te komen.

  Do not delete this link