Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasverzorging    Wat zijn de voordelen van biologische glasreinigers?

Wat zijn de voordelen van biologische glasreinigers?

Wat zijn de voordelen van biologische glasreinigers?
Geschreven door Roger de Jagher | Laatste update: 16-08-2022

Biologisch, ecologisch, duurzaam en milieuvriendelijk: termen die in alle sectoren een steeds grotere rol spelen. In de glastuinbouw gebruikt men nog chemische (glas)reinigers, maar langzaam vindt er een verschuiving plaats naar duurzame alternatieven. Wat zijn de voordelen hiervan?


Het gewas verdient schoon glas

Het is belangrijk om het kasdek goed schoon te houden om transmissieverlies te voorkomen. De uitspraak ‘één procent meer licht is één procent meer productie’ is bekend in de tuinbouwsector. Zeker in de wintermaanden als er weinig licht is, telt elke procent licht. 

Aan zowel de binnen- als buitenzijde van het glas stapelt het vuil zich langzaam en soms ongemerkt op. Stof, algen, roest, kalk en roet zorgen al snel voor tien procent transmissieverlies. Met het blote oog is dit niet altijd goed zichtbaar, maar het gewas merkt dit wel degelijk. “Licht is natuurlijk essentieel voor de groei van het gewas. Schoon glas is daarom zo belangrijk, dat hier te allen tijde aandacht voor moet zijn. Net als het juiste luchtvochtigheidsniveau of het juiste CO2 gehalte in de kas, heeft de juiste hoeveelheid licht een cruciale invloed op een gezonde plantgroei.”, aldus de schermmiddelenspecialist.

Verschil chemische en biologische glasreinigers

Traditionele glasreinigers op basis van fluorwaterstofzuur hebben een uitstekende reinigingskracht. Het glas wordt snel en goed schoon. Toch kleven er volgens de schermmiddelenspecialist enkele nadelen aan het gebruik van dit soort middelen. 

Glasreinigers op basis van fluorwaterstofzuur hebben een etsend effect en verruwen het glasoppervlak. Een ruwer glasoppervlak trekt meer vuil en condens aan dan een glad oppervlak. Om die reden moeten deze middelen binnen tien minuten met water afgespoeld worden om beschadiging van het glasoppervlak te voorkomen. Ook de anti reflecterende coating die tegenwoordig op nieuw glas aangebracht wordt, raakt onherstelbaar beschadigd door fluormiddelen.   

Fluorwaterstofzuur heeft een sterke en schadelijke dampwerking voor zowel mensen als planten. Sommige gewassen zijn zelfs zo gevoelig dat ze last kunnen hebben van reiniging in een naastgelegen kas en een ongunstige windrichting. Ook fluorresidu dat in de kas achterblijft na reiniging kan gedurende het teeltseizoen voor nadelige effecten zorgen. Bij het reinigen met fluorwaterstofzuur moet je niet alleen met planten rekening houden, maar ook werknemers moeten zich goed beschermen met persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals beschermende kleding en maskers


Waarom biologische (glas)reinigers?  

Door veranderingen in wet- en regelgeving kiezen tuinbouwbedrijven steeds meer voor duurzamere alternatieven.. De zuiveringsplicht van afvalwater heeft nu alleen nog betrekking op gewasbeschermingsmiddelen, maar bij intreding van de nul-lozing in 2027 moeten alle waterstromen gezuiverd en zoveel mogelijk gerecirculeerd worden. Zuivering en recirculatie is bij het gebruik van biologische middelen een stuk eenvoudiger. In die zin zijn dergelijke middelen voorbereid op toekomstige wet- en regelgeving.

Consumenten en supermarkten eisen steeds meer duurzaam geproduceerde producten. Ook op deze marktontwikkeling bieden biologische glasreinigers een antwoord. Deze schone alternatieven maken het mogelijk om écht duurzaam te werken met oog voor mens, dier en milieu. 


Greenhouse Glassclean

Greenhouse Glassclean, ook wel afgekort als GGC, is een biologische en milieuvriendelijke glasreiniger. Deze glasreiniger is 100% veilig voor mens en milieu, bevat geen gevaarlijke bestanddelen, heeft geen dampwerking en is mild voor de huid. Je gebruikt het om de kas van binnen en buiten te reinigen. Je kunt het verschillende typen glas toepassen, waaronder diffuus en anti reflecterend (AR-gecoat) glas*. Het is een alternatief voor de chemische glasreinigers, die nu vaak worden ingezet voor het reinigen van het kasdek. 

Gebruik GGC als je op zoekt bent naar een schoner en veiliger middel met een ontkalkende en reinigende werking, tegen algen, mos, groene aanslag, kalk en andere minerale vervuiling.
Het middel heeft van zichzelf schuimwerking en zodoende kan er met gebruik van een speciale lans eenvoudig een laag schuim worden aangebracht. Dit zorgt voor een langere contact- en inwerktijd, waardoor er grondiger kan worden gereinigd dan bij middelen zonder schuimwerking. Dit is vooral handig voor ernstig vervuilde oppervlakken. Uiteraard kan ook met een normale lans of spuit gewerkt worden, zoals in de praktijk meestal gebeurt. Op die manier heb je geen schuimapplicatie. 

*Neem contact op voor de geschiktheid op jouw type AR-glas.Welke biologische reinigers zijn er nog meer? 

Er zijn verschillende biologische reinigers met werkzame stoffen als biologische zuren, natuurlijke plantextracten en oplosmiddelen en oppervlakteactieve stoffen op biobasis. Behalve Greenhouse Glassclean zijn NutriClean en Floorclean X-treme milieuvriendelijke en duurzame reinigers met verschillende toepassingen. 
  • Nutriclean is een HACCP-gekeurd reinigingsmiddel voor de reiniging van onder andere vloeren, wanden, werkbanken en -tafels, machines en overige afwasbare oppervlakken in ruimtes waar met voedsel wordt gewerkt. 
  • Floorclean X-treme is een vloerreinigingsmiddel voor de reiniging van alle waterbestendige harde vloeroppervlakken.

Biologische reinigingsproducten

Bekijk alle


Roger de JagherOver Roger de Jagher

Met meer dan 30 jaar ervaring en ruime kennis op het gebied van coatings en schermmiddelen adviseert Roger graag over welke coating of schermmiddel het meest geschikt is voor een teler en de teelt. Roger kent bijna alle facetten van zijn specialisme, ook op internationaal gebied dankzij het vele reizen in zijn carrière. Met zijn brede kennis en ervaring in de tuinbouwsector is hij in staat om persoonlijk advies te geven over een optimaal klimaat voor uw gewas. Hij weet wat er speelt in de sector en denkt als partner mee om tot de beste oplossing te komen.
Vragen over biologische (glas)reinigers
Heb je vragen over biologische (glas)reinigers, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met onze schermmiddelen specialist via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.


Do not delete this link