Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasverzorging    Wat zijn de voordelen van biologische glasreinigers?

Wat zijn de voordelen van biologische glasreinigers?

Wat zijn de voordelen van biologische glasreinigers?
Geschreven door schermmiddelen specialist | Laatste update: 04-07-2019

Biologisch, ecologisch, duurzaam en milieuvriendelijk. Termen die de laatste jaren vaker verschijnen en waar steeds meer aandacht voor is. In alle sectoren vindt een verschuiving plaats naar duurzamer werken. Ook in de glastuinbouw. In de glastuinbouw werd en wordt nog steeds gebruik gemaakt van chemische (glas)reinigers, maar langzaam vindt er een verschuiving plaats naar duurzame alternatieven.


Het gewas verdient schoon glas

Het is belangrijk om het kasdek goed schoon te houden om transmissieverlies te voorkomen. Elke procent licht telt. De uitspraak ‘één procent meer licht is één procent meer productie’ is bekend in de tuinbouwsector. Zeker in de wintermaanden als er weinig licht is, telt elke procent licht. 

Aan zowel de binnen- als buitenzijde van het glas stapelt het vuil zich langzaam en soms ongemerkt op. Stof, algen, roest, kalk en roet kunnen al gauw voor 10% transmissieverlies zorgen. Met het blote oog is dit niet altijd goed zichtbaar, maar het gewas merkt dit wel degelijk. “Licht is natuurlijk essentieel voor de groei van het gewas. Schoon glas is daarom zo belangrijk, dat hier te allen tijden aandacht voor moet zijn. Net als het juiste luchtvochtigheidsniveau of het juiste CO2 gehalte in de kas, heeft de juiste hoeveelheid licht een cruciale invloed op een gezonde plantgroei.”, aldus de schermmiddelenspecialist.


Verschil chemische en biologische glasreinigers

Traditionele glasreinigers op basis van fluorwaterstofzuur, hebben een uitstekende reinigingskracht. Het glas wordt snel en goed schoon. Toch kleven er volgens de schermmiddelenspecialist enkele nadelen aan het gebruik van dit soort middelen. 

Glasreinigers op basis van fluorwaterstofzuur hebben een etsend effect en verruwen het glasoppervlak. Een ruwer glasoppervlak trekt meer vuil en condens aan dan een glad oppervlak. Om die reden moeten deze middelen binnen 10 minuten met water afgespoeld worden om beschadiging van het glasoppervlak te voorkomen. Ook de anti reflecterende coating die tegenwoordig op nieuw glas aangebracht wordt, raakt onherstelbaar beschadigd door fluormiddelen.   

Fluorwaterstofzuur heeft een sterke en schadelijke dampwerking voor zowel mensen als planten. Sommige gewassen zijn zelfs zo gevoelig dat ze last kunnen hebben van reiniging in een naastgelegen kas en een ongunstige windrichting. Ook fluorresidu dat in de kas achterblijft na reiniging kan gedurende het teeltseizoen voor nadelige effecten zorgen. Bij het reinigen met fluorwaterstofzuur moet niet alleen goed met planten rekening worden gehouden, maar ook werknemers moeten zich goed beschermen door middel van persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals beschermende kleding en maskers


Waarom biologische (glas)reinigers?  

Veranderingen in wet- en regelgeving dwingen tuinbouwbedrijven steeds meer gebruik te maken van duurzamere alternatieven. De zuiveringsplicht van afvalwater heeft nu alleen nog betrekking op gewasbeschermingsmiddelen, maar bij intreding van de nul-lozing in 2027 moeten alle waterstromen gezuiverd en zoveel mogelijk gerecirculeerd worden. Zuivering en recirculatie is bij het gebruik van biologische middelen een stuk eenvoudiger. In die zin zijn dergelijke middelen voorbereid op toekomstige wet- en regelgeving.

Consumenten en supermarkten eisen steeds meer duurzaam geproduceerde producten. Ook op deze marktontwikkeling bieden biologische glasreinigers een antwoord. Deze schone alternatieven maken het mogelijk om écht duurzaam te werken met oog voor mens, dier en milieu. 


Greenhouse Glassclean

Greenhouse Glassclean, ook wel afgekort als GGC, is een biologische en milieuvriendelijke glasreiniger. Deze glasreiniger is 100% veilig voor mens en milieu, bevat geen gevaarlijke bestanddelen, heeft geen dampwerking en is mild voor de huid. 
Het wordt gebruikt voor het reinigen van de kas, van binnen en van buiten en kan worden toegepast op verschillende typen glas, inclusief diffuus en anti reflecterend (AR-gecoat) glas*. Het is een alternatief voor de chemische glasreinigers, die nu vaak worden ingezet voor het reinigen van het kasdek. 

Gebruik GGC als je op zoekt bent naar een schoner en veiliger middel met een ontkalkende en reinigende werking, tegen algen, mos, groene aanslag, kalk en andere minerale vervuiling.
Het middel heeft van zichzelf schuimwerking en zodoende kan er met gebruik van een speciale lans eenvoudig een laag schuim worden aangebracht. Dit zorgt voor een langere contact- en inwerktijd, waardoor er grondiger kan worden gereinigd dan bij middelen zonder schuimwerking. Dit is vooral handig voor ernstig vervuilde oppervlakten. Uiteraard kan ook met een normale lans of spuit gewerkt worden, zoals in de praktijk meestal gebeurt. Op die manier heb je geen schuimapplicatie. 

*Neem contact op voor de geschiktheid op jouw type AR-glas.Welke biologische reinigers zijn er nog meer? 

Er zijn verschillende biologische reinigers met werkzame stoffen als biologische zuren, natuurlijke plantextracten en bio-based solvents en surfactants. Naast Greenhouse Glassclean zijn NutriClean en Floorclean X-treme milieuvriendelijke en duurzame reinigers met verschillende toepassingen. 
  • Nutriclean is een HACCP gekeurd reinigingsmiddel voor de reiniging van onder andere vloeren, wanden, werkbanken en -tafels, machines en overige afwasbare oppervlakken in ruimtes waar met voedsel wordt gewerkt. 
  • Floorclean X-treme is een vloerreinigingsmiddel voor de reiniging van alle waterbestendige harde vloeroppervlakken.

Biologische reinigingsproducten

Bekijk alle


Vragen over biologische (glas)reinigers
Heb je vragen over biologische (glas)reinigers, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met onze schermmiddelen specialist via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur. Do not delete this link