Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Meststoffen    Schermmiddelen    Verschil tussen schermmiddelen en coatings

Wat is het verschil tussen schermmiddelen en coatings?

Wat is het verschil tussen krijtmiddelen en diffuuscoatings?
Geschreven door Roger de Jagher | Laatste update: 06-04-2022

Veel gewassen hebben ‘hulp’ nodig om tijdens zonnige periodes goed te blijven groeien. Hoewel licht en warmte essentieel zijn voor de processen in de plant, leidt te veel licht en warmte in het voorjaar en de zomer bij sommige gewassen tot stress en verbranding. Om dit te voorkomen, breng je tijdens deze periode een schermmiddel of coating op het kasdek aan. Deze middelen weren licht en warmte uit de kast (schermmiddel) of verstrooien juist de lichtinval (diffuuscoating).

Schermen voor reflectie van licht

Schermmiddelen verminderen warmte in de kas  het overschot aan zonlicht te reflecterenDit zorgt voor een stabieler kasklimaat en voorkomt stress en schade aan vruchten en gewassen door verbranding. Op deze manier ben je het hele seizoen verzekerd van een volledige bescherming van het gewas. Krijtmiddelen zet je in bij gewassen die niet bestand zijn tegen de volle zon of hoge temperaturen.

Schermmiddelen

Coatings voor transmissie van licht

Een diffuuscoating is er juist op gericht zoveel mogelijk licht door te laten (bij regen wordt de coating ook nog eens transparanter). Verder reflecteert een coating het licht in mindere mate, maar verstrooit het licht over een grotere oppervlakte (diffuuslicht), waardoor er meer licht tussen en onderin het gewas komt en schaduwwerking van kasopstanden wordt voorkomen. Er is dus weinig lichtverlies bij diffuuscoating. Dit alles zorgt ervoor dat er ‘meer’ licht de kas binnenkomt wat beter doordringt in het gewas. Dat resulteert in meer fotosynthese, minder stress, een betere groei en hogere kwaliteit en productie.


Diffuuscoatings

Overzicht verschillen schermmiddel en diffuuscoating


SchermmiddelDiffuuscoating
Reflecteert het teveel aan zonlicht door scherming


Voorkomt schaduwwerking door diffusie


Verlaagt de ruimtetemperatuur


Verlaagt de planttemperatuur


Transparanter bij regen
*

Instelbare schermpercentages


Zorgt voor een gelijke temperatuurverdeling in het gewas


* Alleen het krijtmiddel Temperzon T74 heeft deze eigenschapMeer informatie over schermmiddelen en diffuuscoating

Ieder gewas heeft andere behoeftes en vraagt daarom om een andere toepassing. Wil je meer informatie over schermmiddelen en diffuus coatings, of wil je een advies op maat? Neem dan contact op met onze schermmiddelen specialist via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 


Roger de JagherOver Roger de Jagher

Met meer dan 30 jaar ervaring en ruime kennis op het gebied van coatings en schermmiddelen adviseert Roger graag over welke coating of schermmiddel het meest geschikt is voor een teler en de teelt. Roger kent bijna alle facetten van zijn specialisme, ook op internationaal gebied dankzij het vele reizen in zijn carrière. Met zijn brede kennis en ervaring in de tuinbouwsector is hij in staat om persoonlijk advies te geven over een optimaal klimaat voor uw gewas. Hij weet wat er speelt in de sector en denkt als partner mee om tot de beste oplossing te komen.


Do not delete this link