Shop    Kennisbank    Meststoffen    Diffuuscoatings    Verschil tussen Q-Heat en D-Gree

Wat is het verschil tussen Q-Heat en D-Gree?

Wat is het verschil tussen Q-Heat en D-Gree?
Geschreven door schermmiddelen specialist | Laatste update:08-09-2018

Om gewassen gedurende het seizoen sterk en krachtig te laten groeien en tegelijkertijd stress en verbranding te voorkomen, wordt er gebruik gemaakt van schermmiddelen op het kasdek. Dit kunnen krijtmiddelen of diffuus coatings zijn. Gewassen die baat hebben bij veel zonlicht kunnen beter beschermd worden met een diffuus coating dan met een krijtmiddel. Krijtmiddelen schermen in dat geval namelijk te veel zonlicht weg. Diffuus coatings, daarentegen, laten zoveel mogelijk zonlicht door, maar verstrooien dit binnenkomende licht. In dit artikel geven onze specialisten meer uitleg over twee verschillende, maar toch vergelijkbare schermmiddelen. Q-Heat en D-Gree; wat is het verschil?

Scherming van PAR en NIR

Omdat elk gewas, elke kas en elk klimaat om een oplossing op maat vraagt, bestaan er vier verschillende schermmiddelen waarmee diffuus licht verkregen kan worden om zo elk klimaatvraagstuk een oplossing te kunnen bieden: 
  • Een diffuus coating die zo min mogelijk licht wegschermt (D-Fuse) voor gewassen die al het beschikbare zonlicht kunnen gebruiken of weinig licht scherming behoeven, maar wel baat hebben bij lichtdiffusie
  • Een diffuus coating die wat extra bescherming biedt (D-Fuse Extra) voor gewassen die toch iets van (be)scherming tegen te veel licht en/of warmte nodig hebben
  • Een diffuus coating (D-Gree) en krijt/diffuus hybride (Q-Heat) die aanvullende warmte werende eigenschappen hebben voor gewassen die veel zonlicht kunnen gebruiken, maar tegelijkertijd gevoelig zijn voor veel warmte
Een overeenkomst is dus dat ze allen het binnenkomende zonlicht verstrooien en dit in hoge mate (tot wel 95%) diffuus maken. De verschillen hebben betrekking op overige specificaties, zoals op het onderscheid tussen scherming van PAR licht en scherming van NIR licht.

PAR licht

PAR (Engelse afkorting voor ‘fotosynthetisch actieve straling’) licht is het deel van het zonlichtspectrum dat planten gebruiken voor fotosynthese en dus groei. Dit deel bevindt zich tussen golflengten 400-700nm, ook wel het ‘groeilicht’ genoemd. Hoewel een plant ook degelijk verzadigd en beschadigd kan raken van dit deel van het spectrum, is dit het licht dat een plant (naast UV licht) hoofdzakelijk nodig heeft voor zijn groei en andere processen.


NIR licht

NIR (Engelse afkorting voor ‘nabij-infrarode straling’) is licht met een langere golflengte dan het PAR licht en bevindt zich in het spectrum ongeveer tussen de 700-3000nm. Deze straling gebruiken planten niet voor hun fotosynthese en groei, maar wordt voornamelijk omgezet in warmte. Warmte is tot op zekere hoogte goed voor het gewas, maar in de kas zorgt deze straling al snel voor een te hoge en schadelijke temperatuur.

Het gebruik van PAR en NIR licht

Voor een gezonde groei is PAR licht dus (tot op zekere hoogte) gewenst en NIR licht (tot op zekere laagte) ongewenst. De verschillen tussen D-Gree en Q-Heat hebben juist betrekking op de mate waarin PAR en/of NIR licht geschermd kan worden. Beide coatings bevatten namelijk speciale pigmenten die onderscheid kunnen maken tussen PAR en NIR en verhoudingsgewijs meer licht in het NIR-spectrum kunnen schermen.  

Dosering D-Gree

D-Gree kent slechts één (standaard) dosering, namelijk 13 emmers per hectare. Daarbij schermt de coating 15-20% PAR licht en 46% NIR licht. Voor sommige gewassen, kassen of klimaten is deze mate van scherming onvoldoende en is er bijvoorbeeld meer scherming van PAR en/of NIR licht nodig. In dergelijke gevallen kan Q-Heat beter gebruikt worden.
  
Emmers per hectare  Scherming in PAR +/- Scherming in NIR +/- % HAZE (diffusiteit) +/- Levensduur (weken) +/- Slijtvastheid bij regen 
13 15 - 20% 46% 93% 16 - 20 Maximum


Dosering Q-Heat

Q-Heat kent, in tegenstelling tot de standaard dosering van D-Gree, wel meerdere doseringen variërend van 17 tot 44 emmers per hectare. In de hoogste dosering kan Q-Heat tot ongeveer 40% PAR licht schermen en tot ongeveer 70% NIR licht. Met andere woorden: het verschil tussen Q-Heat en D-Gree is dat Q-Heat uiteindelijk meer schermend vermogen heeft dan D-Gree.


Emmers per hectare  Scherming in PAR +/- Scherming in NIR +/- % Haze (diffusiteit) +/- Levensduur (weken) +/- Slijtvastheid bij regen 
44 40% 70% 90% 21 - 24 Maximum 
33  30% 65% 94% 18 - 20 Maximum 
27  25% 60% 95% 15 - 17 Maximum 
22  20% 50% 93% 12 - 14 Medium
17  15% 40% 91% 10 - 11 MediumIs 15 tot 20% scherming van het PAR licht niet voldoende voor een gezonde groei van het gewas? Is er nog steeds verbrandingsschade aan vruchten bij 46% scherming van het NIR licht? Gebruik dan een van de hogere doseringen van Q-Heat om wel die mate van PAR of NIR scherming te bereiken. Q-Heat gaat verder waar D-Gree stopt. Meer informatie over schermmiddelen?
Wil je meer informatie over Q-Heat, D-Gree of andere schermmiddelen, of wil je een advies op maat? Neem dan contact op met onze schermmiddelen specialist, of stel je vraag via onderstaand contactformulier. Op werkdagen nemen we zelfs binnen 24 uur contact met je op.