Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank     Gewasverzorging    Hoe voorkom je een tekort aan sporenelementen?

Hoe voorkom je een tekort aan sporenelementen?

Hoe voorkom je een tekort aan sporenelementen?
Geschreven door Jaap Lubbersen | Laatste update: 03-03-2020


Een gewas heeft, naast de hoofdelementen die worden toegediend via meststoffen, behoefte aan verschillende sporenelementen, ook wel micronutriënten genoemd. Dit zijn de kleinste elementen die in de voeding van een plant aanwezig moeten zijn voor een optimale groei. Echter zorgen verschillende factoren ervoor dat sporenelementen in veel gevallen niet goed opgenomen kunnen worden door een plant en er een tekort ontstaat. Onze specialisten geven hier in dit artikel meer informatie over en geven tips om een tekort aan sporenelementen in je gewas te voorkomen.



Sporenelementen

Sporenelementen zijn belangrijk voor een gezonde groei van het gewas. Er zijn zes verschillende sporenelementen: molybdeen, koper, zink,  mangaan, borium en ijzer. Deze micronutriënten spelen onder andere een belangrijke rol bij de stofwisseling van planten, maar sporenelementen hebben nog meer functies


Belemmerende factoren

De volgende factoren kunnen een grote rol spelen wanneer het gift van sporenelementen niet naar wens verloopt: 
  • Hoge pH
  • Volgorde van het aanmaken van de mestbak
  • Antagonisme van meststoffen
  • Effect van UV licht op chelaten



Effect van tekorten

Elke plant heeft natuurlijk de juiste hoeveelheid aan sporenelementen nodig. Toch kan het eens gebeuren dat dit niet het geval is. Zo'n situatie kan zich bijvoorbeeld voordoen wanneer bovenstaande factoren van toepassing zijn. 

Het is wel heel belangrijk om ten alle tijden een tekort te voorkomen, aangezien dit een grote invloed op de plant kan hebben. Zo kan de plantgroei geremd worden, maar kan het ook verschillende processen binnen de plant, zoals fotosynthese belemmeren. 



Gift sporenelementen verbeteren

Zoals net benoemd, kunnen verschillende factoren de opname van sporenelementen door de plant, nadelig beïnvloeden of zelfs compleet verhinderen. Daarom is het belangrijk om deze factoren stuk voor stuk goed in acht te nemen. 

Een te hoge pH waarde in het wortelmilieu of in de mestbak, kan ervoor zorgen dat sporenelementen bijvoorbeeld neerslaan, waardoor ze niet meer goed opneembaar zijn voor de plant. We spreken hierover wanneer er een pH waarde wordt gemeten die hoger is dan 6,5. Het zal ervoor zorgen dat bepaalde elementen oxideren; een vorm die niet meer kan worden opgenomen door het gewas. 

Naast de pH waarde is het ook van groot belang om het aanmaken van de mestbak op goede wijze uit te voeren. Hierin is de volgorde van het toedienen en de scheiding van bepaalde meststoffen cruciaal. Onze specialist heeft een artikel geschreven over hoe je het beste mestbakken aan kan maken en waar op moet worden gelet. 

Daarbij kan het gebruik van rood ijzer bij een hoge pH waarde een antagonistische werking hebben op mangaan, wat inhoudt dat het ijzer het mangaan verdringt en niet meer goed kan worden opgenomen. Hierdoor kan er in dit geval een tekort aan mangaan ontstaan, maar dit kan ook met andere micronutriënten gebeuren. 

Tot slot wordt het gebruik van chelaten aangeraden bij het gift van sporenelementen. Hierbij dienen de gechelateerde producten wel uit de zon te worden opgeslagen. Het UV licht heeft namelijk effect op chelaten en zorgt ervoor dat de organische verbinding van het chelaat afbreekt. Hierdoor zal de kwaliteit van het gechelateerde sporenelement sterk achteruit gaan en zal de kans op neerslaan vergroten. Dit zal erin resulteren dat de plant het sporenelement niet op kan nemen en het risico op een tekort zich aandient. 

Gerelateerde producten

Vragen over sporenelementen
Heb je vragen over het voorkomen van een tekort aan sporenelementen of over het gebruik van sporenelementen in chelaatvorm? Neem dan contact op met onze meststoffenspecialisten, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 




Jaap Lubbersen Over Jaap Lubbersen

Jaap Lubbersen is intern productspecialist Gewasverzorging bij Royal Brinkman en heeft al ruim 13 jaar ervaring in de Glastuinbouw. “Als intern productspecialist houd ik me dagelijks bezig met allerlei vraagstukken van telers. Ik vind het elke keer weer een uitdaging om in samenwerking met een teler op zoek te gaan naar het juiste antwoord op zijn vraagstuk, of het nou gaat over een gezond en vitale teelt, wetgeving of veiligheid.”






Do not delete this link