Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop  Kennisbank   Gewasverzorging   SilicaPower, voor een sterke plant

SilicaPower, voor een sterkere plant

SilicaPower
Geschreven door Maarten Casteleijn | Laatste update: 08-03-2021

De komende jaren wordt het assortiment chemische bestrijdingsmiddelen teruggedrongen. Daarom is het van belang om te streven naar een goede plantweerbaarheid. Veelvuldig worden daar biostimulanten voor gebruikt. SilicaPower is zo’n biostimulant die daarbij kan helpen. Dit middel op basis van silicium kent vele voordelen. Onze specialist plantweerbaarheid vertelt er meer over. 


Wat is SilicaPower?

SilicaPower is een biostimulant op basis van siliciumzuur en heeft een 100% systemische werking. Ondanks dat silicium (Si) niet één van de veertien onmisbare elementen is, wordt het element van nature actief opgenomen door het gewas. Zonder silicium kan de plant groeien, maar door dit element toe te voegen, wordt het gewas weerbaarder. De laatste jaren wordt het dan ook steeds vaker ingezet in verschillende gewassen en wordt het geschaard onder de ‘missing elements’. 

De missing elements zijn stoffen waar een plant van profiteert, maar die niet als meststof geregistreerd staan. Vaak worden deze missing elements, biostimulanten genoemd. 

De meest voorkomende vorm van silicium kan niet kan worden opgenomen door de plant. Daarom wordt dit element in SilicaPower aangeboden in een goed opneembare vorm, namelijk in orthokielzuur. Met 3% orthokiezelzuur heeft SilicaPower een hoge concentratie silicium, die voor de plant gemakkelijk opneembaar is.


Wat is orthokiezelzuur?

Orthokiezelzuur is een ‘zwak zuur’, wat is afgeleid van siliciumdioxide SiO₂. Er zijn een aantal vormen beschikbaar van de verdunde oplossing van orthokiezelzuur, allemaal met de algemene formule SiO₂.n H₂O. Omdat het een zwak zuur is hoeft er geen aanpassing te worden gedaan aan de PH wanneer het toegepast wordt in de mestbak.


Voordelen SilicaPower

  • Meetbaar (met droge stof meting);
  • Sterke celwanden en een harder bladoppervlak;
  • Verbeterde wateropname (verkleinde kans op droogtestress);
  • Verbeterde voedingsopname van o.a. calcium (verkleinde kans op neusrot/bladrand);
  • Intensere bloemkleur;
  • Gemakkelijk in gebruik, geen aanpassing van het recept en pH nodig;
  • Geen groeiremming;
  • Breed inzetbaar en geregistreerd op de Skal inputlijst.

Gerelateerde producten

Werking SilicaPower

In vele bodems komt silicium voor, echter is dit vaak in een niet-opneembare vorm. Dit kan worden vrijgemaakt door het bodemleven. De silicium die aanwezig is in kasomstandigheden, is helaas ook niet-opneembaar voor de plant. Vaak is in deze omstandigheden, in bijvoorbeeld de potgrond niet voldoende bodemleven te vinden, die deze silicium vrij en opneembaar kan maken voor het gewas. Daarom kan er met het gebruik van SilicaPower, silicium worden toegediend, die wel opneembaar is voor het gewas. Dit compenseert de concentratie aan silicium die wel in de omgeving van de plant aanwezig was, maar niet kon worden opgenomen. Maar waarom is dit belangrijk? 

SilicaPower zorgt voor vele positieve veranderingen in het gestel van de plant. Omdat SilicaPower letterlijk ingebouwd wordt in de plant, versterkt het de celwand en de opperhuid van planten, wat ook voelbaar is aan een harder blad. Daarnaast zorgt het voor een betere verdeling en vooral ook opname, van calcium en diverse sporenelementen door de plant. 

Door SilicaPower wordt de plant minder gevoelig voor droogtestress. Dit omdat plantencellen met silicium minder vocht doorlatend zijn. Daarbij komt nog dat de huidmondjes steviger worden door silicium en daardoor ook beter gereguleerd worden, wat inhoudt dat ze beter en steviger sluiten. Tot slot zorgt SilicaPower naast een verbeterde water- en voedingsopname, ook nog voor een toename in fotosynthese en de stofwisseling. 

Video

  • Bekijk de video hiernaast voor meer uitleg en beelden van SilicaPower.


Meetbare werking van SilicaPower

Het is belangrijk om een meting in het gewas te doen, om te kijken of het product wat toegediend, ook echt effect heeft. Dit is mede interessant omdat op 20% van de Nederlandse percelen te weinig beschikbare silicium voor de plant te vinden is. 

Bij zo’n meting zal de concentratie aan opneembaar silicium, niet overal hetzelfde zijn. Ook niet wanneer er precies dezelfde hoeveelheid wordt toegediend. Dit is geheel afhankelijk van het groeimedium (welk soort grond of substraat), de pH waarde, temperatuur en de vochtigheid van de bodem.

De niet-opneembare siliciumvormen die de grond voorkomen, zijn gemakkelijk te meten in het drainwater. Hetgeen wat hier in het achterhoofd moet worden gehouden, is dat hiermee dus het niet-opneembare silicium is gemeten. Het silicium waar de plant niets aan heeft dus. 

Wanneer er gebruik wordt gemaakt van SilicaPower, kan het effect en de aanwezigheid van silicium gemakkelijk op een andere manier worden gemeten. Door voorafgaand aan het gebruik van SilicaPower en na het gebruik van SilicaPower een droge stof meting te doen, kun je heel precies zien welk deel van opneembaar silicium er daadwerkelijk actief in de plant is ingebouwd. Zo kan er per situatie nauwkeurig worden gekeken wat voor effect het silicium op het gewas heeft. Gemiddeld ligt de concentratie aan silicium in het gewas tussen de 0,1% en 10% aan droge stof. Omdat dit verschilt per gewas kan het beste een meting worden gedaan, om inzicht te krijgen wat voor welk gewas het effect is. 


Toepassing SilicaPower

SilicaPower kan op verschillende manieren aan het gewas worden meegegeven. Zo kan ervoor worden gekozen om SilicaPower via de mestbak (A-bak) mee te geven, maar het middel kan ook worden ingezet middels bladbemesting. Omdat SilicaPower 3% puur orthokielzuur bevat, hoeft er geen aanpassing te worden gedaan aan de bakvulling. 

Het is dermate goed opneembaar dat het in een relatieve lage concentratie heel effectief is. Door de goede opneembaarheid en lage concentratie heeft het ook nagenoeg geen effect op de EC waarde. Ook hier hoeft dus geen rekening mee te worden gehouden bij het gebruik.

Een praktisch voordeel in het gebruik van SilicaPower, is dat het middel pH-neutraal is, waardoor extra sturen op de pH waarde in de mestbak niet nodig is.

 

Dosering SilicaPower

Voor een optimale werking van SilicaPower, wordt het aanbevolen om elke 7 dagen of om de 5 dagen te spuiten in droge periodes. 

Wanneer er wordt gekozen om de biostimulant toe te dienen aan het gewas middels een spuitbehandeling, is de aanbevolen dosering 100ml SilicaPower/100 liter water met minimaal 500 ml/ha. 

Wanneer de biostimulant via de mestbak of aparte meezuigbak wordt meegegeven is de aanbevolen dosering 350 ml SilicaPower/ha/week. 
Meer informatie over SilicaPower

Heb je vragen over het gebruik van SilicaPower of wil je een advies op maat? Neem dan contact op met onze productspecialist plantweerbaarheid door onderstaand formulier in te vullen. We nemen dan zo snel contact met je op, op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 

Maarten CasteleijnOver Maarten Casteleijn

Maarten Casteleijn is productspecialist plantweerbaarheid bij Royal Brinkman. Naast ervaring in de tuinbouw heeft hij ook ervaring in het lesgeven en het coördineren van onderzoeken in de medische sector. Door zijn werkervaringen te combineren kan hij met verschillende blikken naar een probleem kijken en out of the box denken. Zijn passie is, zoals hij zelf zegt en blijkt uit zijn werkervaring: kennis ontvangen en delen. “Ik heb een brede interesse gericht op innovatie en duurzaamheid. Samen met de teler wil ik door de plantweerbaarheid te verhogen een uiteindelijke nullozing bereiken.”


Do not delete this link