Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop   Kennisbank    Gewasverzorging   Algemeen  Waarom is een plantsapanalyse nodig?

Waarom is een plantsapanalyse nodig? 


Plantsapanalyse
Geschreven door Han van der Kooij | Laatste update: 30-11-2018


Een plantsapanalyse biedt je de mogelijkheid om te controleren of het gebruikte meststoffenschema aansluit op de behoefte van het gewas, doordat het inzicht biedt in de daadwerkelijke opname van voedingsstoffen door de plant. Het wordt daarom aangeraden om - afhankelijk van het gewas - om de 2 tot 4 weken een plantsapanalyse te laten uitvoeren. De gewasverzorgingsspecialisten van Royal Brinkman kunnen je op basis van deze plantsapanalyse van een advies voorzien.


Werkwijze plantsapanalyse

Je verzamelt de benodigde hoeveelheid blad in het gewas (in de meeste gevallen vormt een aantal van 30 bladeren een representatief monster voor de plantsapanalyse), waarbij je een selectie maakt van jong en oud blad. Dit wordt in aparte monsterzakken naar het laboratorium gestuurd, waarna een laborant de plantsapanalyse uitvoert. De gegevens van dit onderzoek - welke je in de meeste gevallen per e-mail krijgt toegestuurd - leveren een indicatie op van de gemiddelde hoeveelheid opgenomen meststoffen door het gewas. Op basis van de informatie van de plantsapanalyse kunnen onze specialisten je adviseren over eventuele aanpassingen van het voedingsschema voor het gewas, om op deze manier de teelt te optimaliseren.


Gezondheidstoestand

Ook biedt de plantsapanalyse belangrijke informatie over de gezondheidstoestand van de plant. Een optimale en evenwichtige opname van voedingsstoffen heeft namelijk een positief effect op natuurlijke ziekteresistentie van de plant, op de kwaliteit en op de stevigheid en houdbaarheid van vruchten en bloemen. Zo biedt de plantsapanalyse dus niet alleen bruikbare informatie voor het (opnieuw) berekenen van het voedingsschema, maar bijvoorbeeld ook voor de gewasbeschermingsstrategie. 


Kostenbesparing

Een plantsapanalyse kan daarnaast kostenbesparing opleveren. De eventuele aanpassingen in het voedingsschema zorgen namelijk niet alleen voor het optimaliseren van de teelt, maar zorgen er ook voor dat je geen meststoffen verspilt. Wanneer uit de plantsapanalyse bijvoorbeeld blijkt dat een groot deel van de toegediende meststoffen niet worden opgenomen door het gewas, dan kan je hierop sturen. 
Vragen over plantsapanalyse

Heb je vragen over het laten uitvoeren van een plantsapanalyse, of wil je een afspraak maken voor een passend advies op basis van de resultaten van een analyse? Neem dan contact op met een van onze gewasverzorgingsspecialisten, of stel je vraag via onderstaand formulier. 
Han van der KooijOver Han van der Kooij

Han van der Kooij, productspecialist meststoffen bij Royal Brinkman, begrijpt de klant als geen ander. Na zelf ruim 26 jaar teler te zijn geweest, weet hij wat er allemaal bij komt kijken en waar telers tegenaanlopen. Zijn eigen kennis ervaringen omzetten in een stuk advies waar een telers iets aan heeft, is iets wat hij zo leuk vindt aan zijn werk. “Als ik zie dat dit goede resultaten oplevert, dan ben ik tevreden.”

Do not delete this link