Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Home    Kennisbank    Gewasverzorging    Hoe controleer je de pH van water?

Hoe controleer je de pH waarde van water?

pH van water controleren

Geschreven door Han van der Kooij | Laatste update: 27-11-2020

Iedere teelt is afhankelijk van water. Maar of het water geschikt is om toe te dienen aan een gewas, hangt af van de pH waarde van het water. De pH waarde geeft de zuurgraad van een oplossing aan. Maar hoe controleer je de pH waarde van water? In dit artikel geeft onze specialist uitleg.


Eigenschappen van geschikt water

Over het algemeen bevat goed gietwater een laag natriumgehalte. Indien je een grondgebonden teelt hebt, dan wordt vaak een natriumgehalte aangehouden van 0,5 mmol/l. Daarentegen mag het natriumgehalte bij niet-zoutgevoelige teelten hoger zijn.

Goed water beschikt over het algemeen over een pH waarde tussen de 4,5 en 6,0. Als er een lagere pH waarde aangehouden wordt, dan bestaat de kans dat het substraat en de wortel beschadigd raken. Te hoge waarden kunnen anderzijds leiden tot een verlaagde beschikbaarheid van sporenelementen
De aanwezigheid van bicarbonaat in het water zorgt ervoor dat de pH in het substraat verhoogt. Hierdoor is het lastig om de pH waarde in het wortelmilieu te sturen. Daarom is het van belang om het grootste gedeelte bicarbonaat te neutraliseren met zuurwerkende meststoffen. 

Tip: de hoeveelheid mmol/liter bicarbonaat is gelijk aan de hoeveelheid mmol/liter salpeterzuur


pH waarde van water controleren

Door gebruik te maken van een pH meter, kan de pH waarde van het water gemeten worden. Het meten van de pH waarde van het water doe je aan de hand van het volgende stappenplan:
  1. Doe de te meten vloeistof in een schone beker of maatglas en bepaal de temperatuur.
  2. Spoel de probe van de meter af met gedemineraliseerd water en maak het schoon met een tissue. Plaats de probe vervolgens in de te meten vloeistof en roer even door.
  3. Stel de temperatuur van de vloeistof in op de meter met de linker draaiknop.
  4. Wacht 1 minuut tot de probe stabiel is.
  5. Je kunt nu de pH waarde van het water aflezen.
  6. Spoel tenslotte de probe weer af met gedemineraliseerd water en plaats hem weer in de houder van de meter. 
Let op: er moet altijd een hoeveelheid Probecare in de houder aanwezig zijn. Dit zorgt namelijk voor het behoud van de probe. Als de probe aangesloten is, dient de meter ongeveer een pH waarde van 4 aan te geven. Indien de pH hoger is dan 5, vervang dan de Probecare in de koker. Het is van belang om de pH meter regelmatig te kalibreren.


Te gebruiken voor een goede pH waarde

pH waarde per teelt

De juiste pH waarde van water kan verschillen per teelt in substraten of verschillende grondsoorten. Hieronder vind je de richtlijnen per type teelt.

Soort ondergrond  Richtlijnen  pH-waarde 
Substraten
  • Neem een monster in een goed gereinigde pot;
  • Bij recirculatiesystemen kan het uitgaan water worden bemonsterd;
  • Bij steenwol en kunstschuimen op +/- 20 plaatsen afnemen
< 4,5 te laag
4,6 - 5,3 vrij laag
5,4 - 6,1 normaal
6,2 - 6,9 vrij hoog
>7,0 hoog
 
Veensubstraten en potgronden Meet een mengsel van 1 volume deel veen/potgrond en 2 volume delen gedemineraliseerd water. Na het schudden van het mengsel kan de pH waarde direct gemeten worden.  < 3,9 zeer laag
4,0 - 4,7 laag
4,8 - 5,5 vrij laag
5,6 - 6,3 normaal
6,4 - 7,1 vrij hoog
>7,2 hoog
Kasgronden pH waarden in kasgronden zijn moeilijker te meten, omdat deze afhankelijk zijn van koolzure kalk gehalten, organische stof gehalten en de manier waarop de afzetting heeft plaatsgevonden. Daarom hebben we enkele richtlijnen voor bepaalde grondsoorten. A. Zand pH
5,0 - 5,4 laag
5,5 - 5,9 vrij laag
6,0 - 6,4 normaal
6,5 - 6,9 hoog

B. Klei
5,5 - 5,9 laag
6,0 - 6,4 vrij laag
6,5 - 6,9 normaal
7,0 - 7,4 hoog

C. Veen
4,0 - 4,4 laag
4,5 - 4,9 vrij laag
5,0 - 5,4 normaal


Vragen over de pH waarde van water? 

Heb je vragen over het meten van de pH waarde van water, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met één van onze meststoffenproductspecialisten, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.

Han van der KooijOver Han van der Kooij

Han van der Kooij, productspecialist meststoffen bij Royal Brinkman, begrijpt de klant als geen ander. Na zelf ruim 26 jaar teler te zijn geweest, weet hij wat er allemaal bij komt kijken en waar telers tegenaanlopen. Zijn eigen kennis ervaringen omzetten in een stuk advies waar een telers iets aan heeft, is iets wat hij zo leuk vindt aan zijn werk. “Als ik zie dat dit goede resultaten oplevert, dan ben ik tevreden.”


Do not delete this link