Hoe bereken je de opslagcapaciteit van meststoffen?

Opslagcapaciteit van meststoffen Bij nieuwbouw en/of vergroting van het teeltoppervlakte is het belangrijk om vooraf ook de opslagcapaciteit van de meststoffen op je bedrijf te toetsen. Hierbij is het goed om te weten of je voldoende rekening houdt met de opslagcapaciteit voor uw nieuwbouwkas en of deze na vergroting nog toereikend genoeg is voor de oppervlakte van uw bedrijf. Een te kleine opslagcapaciteit van meststoffen betekent namelijk veel meer levermomenten, of de kans op een tijdelijk tekort aan meststoffen. De ideale situatie is dat je niet meer dan 13 leveringen van meststoffen in een kalenderjaar nodig hebt.

Benodigde opslagcapaciteit van meststoffen berekenen

Om te bepalen welke opslagcapaciteit bedrijf het meest efficiënt is, kan je op basis van het meststoffenschema en/of het jaarverbruik bepalen hoeveel voedingswater er per hectare nodig is. Op basis van dit cijfer kan je de capaciteit voor de meststoffenopslag bepalen aan de hand van de volgende berekening:

Rekenmethode Opslag Vloeibaar:
Aantal liter voedingswater per hectare × totaal aantal hectare / aantal gewenste leverdagen per week = capaciteit meststofunit in liters

Vergunning

Houd er rekening mee dat de maximale opslagcapaciteit van uw meststofunit ook afhankelijk is van de maximaal toegelaten voorraad zoals is opgenomen in de vergunning. Deze zal waar nodig uitgebreid moeten worden. Laat je de vergunning niet uitbreiden wanneer je de opslagcapaciteit vergroot, dan loop je het risico op een boete.

Meststoffen veilig opslaan

Naast de opslagcapaciteit van meststoffen, is ook een veilige manier van opslaan van meststoffen een belangrijk aandachtspunt. Het verkeerd opslaan van meststoffen kan namelijk rampzalige gevolgen hebben! Meer informatie over het veilig opslaan van meststoffen vind je hier.


ProductspecialistenVragen over opslagcapaciteit van meststoffen berekenen

Heb je vragen over het berekenen van de opslagcapaciteit van meststoffen, of wil je een advies op maat? Neem dan contact op met een van onze gewasverzorgingsspecialisten, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.


Gerelateerde artikelen

- Hoe voorkom je een verstopte mestbak?
- Hoe kan je pH en EC bijsturen?
- Hoe kies je het juiste voorbehandelingsmiddel en snijbloemenvoedsel?
- Veelgestelde vragen aan onze specialisten