Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop  Kennisbank  Meststoffen  Vloeibare meststoffen  Hoe sla je vloeibare meststoffen op? 


Hoe sla je (vloeibare) meststoffen op?

vloeibare meststoffen
Geschreven door Jaap Lubbersen | Laatste update: 05-09-2019 

Op glastuinbouwbedrijven wordt er gewerkt met verschillende soorten meststoffen. In de meeste gevallen bevat een deel van deze gebruikte meststoffen gevaarlijke stoffen. De opslag van deze gevaarlijke stoffen is een belangrijk aandachtspunt, want het op een onveilige manier omgaan met deze stoffen kan leiden tot gezondheidsklachten, persoonlijk letsel of zelfs explosiegevaar. Niet ieder bedrijf is zich hiervan bewust, waardoor er vaak niet genoeg aandacht wordt besteed aan de juiste manier van opslag van gevaarlijke stoffen. Daarnaast zijn er de laatste jaren een aantal zaken veranderd in de wetgeving rondom de opslag van (vloeibare) meststoffen, waardoor je rekening dient te houden met andere zaken. Daarom zetten wij de belangrijkste aandachtspunten op een rij.


PGS 31

Wanneer je vloeibare meststoffen opslaat op een bedrijf, dien je te voldoen aan de richtlijnen van de PGS 31. In onderstaande video licht productspecialist Jaap Lubbersen deze richtlijnen toe. Lekbak

Vloeibare meststoffen worden opgeslagen in een daarvoor bestemde opslagruimte. Voor iedere vorm van vloeibare meststoffen groter dan 50 liter is het van belang dat de opslagvoorziening voorzien is van een lekbak of vloeistofkerende vloer, zodat gelekte of gemorste gevaarlijke stoffen niet weg kunnen. In de PGS 15 regelgeving is hierover het volgende opgenomen:

"Indien de werkvoorraad bestaat uit een hoeveelheid van meer dan 50L, dan moet de verpakking zijn geplaatst boven een lekbak of een gelijkwaardige voorziening. Hiervan kan worden afgeweken als (het desbetreffende deel van) de vloer van de desbetreffende productie/werkruimte ten minste vloeistof kerend is."


Aparte opslag voor gevaarlijke stoffen

Sommige meststoffen kunnen reacties met elkaar aangaan, waardoor onder andere gevaarlijke gassen, warmteontwikkeling of neerslag kunnen ontstaan. Om dit te voorkomen, dienen stoffen die met elkaar kunnen reageren apart opgeslagen te worden. Bekijk hier hoe verschillende stoffen met elkaar reageren en wat je kan doen om dit te voorkomen.

Om te voorkomen dat er vloeibare meststoffen in verkeerde leidingen gelost worden, kan je lospunten laten voorzien van slotsleutelkranen. Bekijk de video hieronder voor meer informatie.


Zorg ook dat gemorst product direct wordt opgeruimd en houd de omgeving van de opslagplaats goed schoon.


Afsluitbare deur

Voor extra veiligheid kan je ervoor kiezen om de opslagplaatsen te voorzien van een afsluitbare deur. Hiermee voorkom je dat onbevoegden de opslagplaats betreden. Let op dat de opslagruimte van binnenuit wel zonder sleutel te openen moet zijn.


Waarschuwingssignalen

Zorg ervoor dat de opslagplaats van de meststoffen op een bedrijf goed is aangegeven met waarschuwingssignalen. Deze moeten de gevaren van de opgeslagen stoffen aanduiden. Ook moet bij alle opslagvoorzieningen het bord “Vuur, open vlam en roken verboden” aangebracht worden. Bij opslag en lospunten van vloeibare meststoffen moeten er ook stickers met CLP-pictogrammen op de leidingen en de vaten aangebracht worden. In geval van nood

Mocht er ondanks de genomen maatregelen toch iets verkeerd gaan, dan moet er in geval van nood direct actie ondernomen kunnen worden. Zorg er daarom voor dat er nabij iedere opslagruimte een brandblusser van minimaal 6 kilo aanwezig is. Ook is het aan te raden om een bedrijf uit te rusten met een oogdouche.


Kwaliteit

Naast een juiste manier van opslaan ten behoeve van de veiligheid, draagt het in het geval van vaste meststoffen ook bij aan het behoud van de kwaliteit van het product. Houd daarom bij de opslag van vaste meststoffen ook rekening met de volgende punten:
  • Sla de meststoffen binnen en op een droge plaats op en zorg dat ze niet in aanraking kunnen komen met water (bijv. door lekkage of door inregenen). Controleer ook regelmatig op eventuele lekkage.
  • Zorg dat de producten niet in aanraking komen met andere meststoffen (bijv. restanten van voorgaande opslag of gemorst product) of met olie en smeervet.
  • Zorg dat verpakkingen niet beschadigen en houd de opslagplaats daarom vrij van scherpe objecten.

Benodigdheden


Vragen over de opslag van (vloeibare) meststoffen

Heb je vragen over de opslag van meststoffen, of wil je een advies op maat? Neem dan contact op met een van onze meststoffenspecialisten via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.
Jaap Lubbersen Over Jaap Lubbersen

Jaap Lubbersen is intern productspecialist Gewasverzorging bij Royal Brinkman en heeft al ruim 13 jaar ervaring in de Glastuinbouw. “Als intern productspecialist houd ik me dagelijks bezig met allerlei vraagstukken van telers. Ik vind het elke keer weer een uitdaging om in samenwerking met een teler op zoek te gaan naar het juiste antwoord op zijn vraagstuk, of het nou gaat over een gezond en vitale teelt, wetgeving of veiligheid.”


Do not delete this link