Hoe voorkom je neerslag in mestbakken?

Tijdens het mengen kunnen meststoffen in de
mestbak neerslaan. De oorzaak hiervan is vaak een verkeerde manier van doseren en/of mengen. Wanneer meststoffen neerslaan, zijn ze niet meer opneembaar voor de plant. Daarnaast zorgt de neerslag direct voor verstoppingen van filters, met alle gevolgen van dien. Daarom is het belangrijk om neerslag in de mestbak zoveel mogelijk te voorkomen. Onze specialisten geven een aantal tips.
Scheiden van meststoffen
De meeste meststoffen zijn in de basis chemische producten. Deze chemische producten gaan in de mestbakken
reacties aan met elkaar en vormen daardoor een oplossing die voor de plant opneembaar is. Enkele meststoffen kunnen tijdens het
mengen echter reageren en een neerslag vormen.
Om te voorkomen dat meststoffen met elkaar reageren en een neerslag vormen, wordt er in de meeste gevallen gewerkt met een A-mestbak en een B-mestbak. In deze mestbakken worden de verschillende meststoffen opgelost. Belangrijke stelregel is om nooit fosfaathoudende meststoffen - zoals
fosforzuur,
monokaliumfosfaat (MKP) en
monoammoniumfosfaat (MAP) - te doseren in dezelfde mestbak met calciumhoudende meststoffen - zoals
kalksalpeter en
calciumchloride. Ditzelfde geldt ook voor sulfaathoudende meststoffen - zoals
zwavelzuur,
bitterzout en
kaliumsulfaat - welke niet met calciumhoudende producten in één mestbak mogen worden opgelost.
Om verwarring te voorkomen is de algemene regel dat calciumhoudende meststoffen altijd in de A-mestbak worden opgelost en fosfaathoudende en sulfaathoudende meststoffen in de B-mestbak. De overige producten kunnen vrij over de twee mestbakken verdeeld worden.
Beweging in het water
Vaste meststoffen lossen het beste op als het water in contact kan komen met elke korrel meststof. Zorg daarom voor voldoende beweging in het water wanneer je een mestbak aanmaakt en doseer de meststoffen geleidelijk. Bij grotere mestbakken is het gebruik van een roerinstallatie aan te raden om voldoende beweging in het water te krijgen.
Watertemperatuur
Houd rekening met de temperatuur van het water wanneer je de mestbak aanmaakt. De meeste spoorelementen dienen in warm water te worden opgelost. Wanneer dit in koud water gebeurt, zullen ze niet volledig oplossen en dus neerslaan.
pH van het water
Naast temperatuur en beweging is ook de pH cruciaal voor een goede oplosbaarheid van de meststoffen. Een te hoge pH (boven de 6) in de mestbak kan ertoe leiden dat de meststoffen onvoldoende oplossen. Daarom wordt altijd geadviseerd om - afhankelijk van de situatie - een pH van 3 – 5 in de mestbakken aan te houden.
Mestbak reinigen bij neerslag
Wanneer je bovenstaande tips toepast, verklein je de kans op neerslag in de mestbak behoorlijk. Vindt er echter toch neerslag plaats, dan is het van belang dat je de mestbak op de juiste manier reinigt, zodat er zo min mogelijk van de neergeslagen meststoffen in het watergeefsysteem terecht kan komen.
Vragen over neerslag in de mestbakHeb je vragen over het voorkomen van neerslag in de mestbak, of wil je graag een advies op maat? Neem dan
contact op met een van onze meststoffenspecialisten, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.
Gerelateerde artikelen
- Hoe bereken je een voedingsschema?- Hoe bereken je de opslagcapaciteit van meststoffen?- Wat is het voordeel van organische meststoffen?
- Veelgestelde vragen aan onze specialisten