Hoe verlaag ik de inbreng van natrium?

Minder natriuminbreng meststoffen hoeft niet duurder te zijnDe Zuiveringsplicht heeft ook de discussie over het emissieloos telen weer aangewakkerd. De belangrijkste reden om in substraatteelten drainwater te lozen, is veelal een te hoog natriumcijfer. Daarom geven wij twee tips om de inbreng van natrium te verlagen. 

De juiste meststoffen
Goed uitgangswater is de belangrijkste factor om natrium-waarden in drainwater laag te kunnen houden. Daarnaast kan de natriuminbreng ook worden beperkt door de juiste keuze in meststoffen te maken. Zo is IJzerchelaat DTPA 6% volledig natriumarm, terwijl DTPA 3% zeer rijk aan natrium is (7x de hoeveelheid natrium aan ijzer). Daarnaast bevatten alle kalimeststoffen in meer of mindere mate enig natrium en verschilt de inbreng per merk. Door een keuze te maken voor schonere merken kan de inbreng verder worden verlaagd. 

Voedingsrecept
Een andere manier om de natriuminbreng vanuit meststoffen te verlagen, is het voedingsrecept samen te stellen met meststoffen die van nature geen natrium bevatten. Voor recepten waarin altijd standaard ammonium wordt berekend kan het interessant zijn om mono ammoniumfosfaat (MAP) te gebruiken. Vanuit MAP kan een deel van de fosfaatgift worden ingevuld. MAP, dat natriumvrij is, vervangt hierbij deels monokaliumfosfaat (MKP) dat wel natrium bevat. 

De kalisalpeter gift zal hierbij wel iets moeten verhoogd, maar bij de keuze voor een schoon merk, zal de natriuminbreng omlaag gaan. In sommige gevallen zal de kostprijs van een bakvulling door deze aanpassing ook kunnen dalen. In dat geval sla je twee vliegen in een klap.Peter en Jaap
Meer informatie

Wil je meer informatie over het verlagen van de inbreng van natrium, of wil je voor een voedingsrecept de opties door laten rekenen? Neem dan contact op met een van onze gewasverzorgingsspecialisten, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.Gerelateerde artikelen

- Hoe bereken ik mijn voedingsschema?
- Waarom is een plantsapanalyse nodig?
- Veilig werken met meststoffen
- Veelgestelde vragen aan onze specialisten