Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank     Gewasverzorging    Hoe kan je de hoeveelheid CO2 in de kas verhogen?


Hoe kan je de hoeveelheid CO2 in de kas verhogen?

Hoe kan je de hoeveelheid CO2 in de kas verhogen?
Geschreven door Han van der Kooij | 19-05-2023

Behalve water, meststoffen en warmte hebben planten ook behoefte aan CO2. Daarom dienen telers extra CO2 toe aan hun gewas. Dit is namelijk wel aanwezig in de atmosfeer, maar niet in voldoende mate om het gewas van genoeg CO2 te voorzien. De hoeveelheid CO2 in de atmosfeer is namelijk gemiddeld 400 ppm, maar in de glastuinbouw wordt naar hogere CO2-waarden gestreefd voor een optimaal groeiend gewas. Planten verbruiken CO2  bij het assimileren, waardoor het niveau daalt in de kas, en dat kan aangevuld worden met aanvullende dosering van CO2 of uitwisseling met de buitenlucht. In dit artikel zet onze specialist de mogelijkheden op een rij.  


CO2 via de WKK

De meest voorkomende manier om de hoeveelheid CO2 in de kas te verhogen, is door gebruik te maken van de rookgassen van de WKK. Deze gassen bevatten namelijk een flinke hoeveelheid CO2. Echter bevatten ze ook de schadelijke gassen NOx en etheen. Voor een goede reiniging van de uitlaatgassen vindt er daarom in de rookgasreiniger van de WKK een reactie plaats tussen de schadelijke gassen en ureum. Hierdoor verbranden de schadelijke gassen.  

Let op:
onzuiverheden in het ureum kunnen ertoe leiden dat de rookgasreiniger slijt en er toch schadelijke gassen bij de plant kunnen komen. Controleer de rookgasreiniger dus regelmatig op slijtage en laat tijdig onderhoud uitvoeren.

Gerelateerde producten

Zuivere CO2 toedienen via voorraadtank

Verder kan CO2 als kant-en-klaar product geleverd worden. Wil je hier gebruik van maken, dan dien je een voorraadtank beschikbaar te hebben. Met behulp van een tankwagen kan deze voorraadtank gevuld worden met zuiver CO2. Dit is afkomstig uit ammoniakfabrieken.  

CO2 meten

Voor een goede dosering van CO2 is het belangrijk om de CO2-waarde zowel binnen als buiten de kas te meten met behulp van een CO2-meter. CO2 meten helpt je vervolgens om het - waar nodig - bij te sturen. Zorg er wel voor dat je de CO2-meter regelmatig kalibreert. Naarmate je een CO2-meter langere tijd in gebruik hebt, kan er namelijk een meetfout ontstaan in het instrument, waardoor je niet de juiste waarden meet.


Zuiver CO2

Een voorwaarde bij het toedienen van CO2 in de kas is dat de CO2 voldoende zuiver is. Wanneer de concentratie van bijvoorbeeld NOx en ethyleen te hoog oploopt, wordt het gewas geremd in de groei. Dit risico neemt verder toe als de ramen minder vaak open gaan. Dit kan in de praktijk zorgen voor productie- en kwaliteitsverliezen van 10 tot wel 20%. 

Deze gassen komen trouwens niet alleen in de kaslucht terecht door het toedienen van CO2, maar bijvoorbeeld ook door het gebruik van machines met een verbrandingsmotor in de kas (zoals een Pulsfog) en door uitlaatgassen van vrachtwagen die laden of lossen op het bedrijf. Zorg daarom dat er nooit onnodig motoren draaien op het bedrijf. 


Luchtkwaliteit monitoren

Dien je dus CO2 toe aan de kaslucht, dan is het belangrijk dat je de luchtkwaliteit monitort. Zo kan je tijdig maatregelen treffen als blijkt dat er hoge concentraties NOx en etheen aanwezig zijn in de kaslucht. Voor alle kasgewassen geldt dat de risicogrenswaarden voor NOx ligt op 40 ppb en voor etheen op 11 ppb. Deze waarden zijn vastgesteld bij continue blootstelling aan deze gassen.

Vragen over het verhogen van de hoeveelheid CO2
Heb je vragen over het verhogen van de hoeveelheid CO2 in de kas, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met gewasverzorgingsspecialist Han van der Kooij via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 
}


Han van der KooijOver Han van der Kooij

Han van der Kooij, productspecialist meststoffen bij Royal Brinkman, begrijpt de klant als geen ander. Na zelf ruim 26 jaar teler te zijn geweest, weet hij wat er allemaal bij komt kijken en waar telers tegenaanlopen. Zijn eigen kennis ervaringen omzetten in een stuk advies waar een telers iets aan heeft, is iets wat hij zo leuk vindt aan zijn werk. “Als ik zie dat dit goede resultaten oplevert, dan ben ik tevreden.”


Do not delete this link