Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Home    Kennisbank    Gewasverzorging    Hoe voorkom je dat vaste meststoffen hard worden?

Hoe voorkom je dat vaste meststoffen hard worden?

Hoe voorkom je dat vaste meststoffen hard worden?

Geschreven door Jaap Lubbersen | Laatste update: 09-01-2019

Vaste meststoffen worden geleverd in een kristalvorm. Voordat de meststoffen worden toegediend, is het van belang om deze eerst op te lossen in water. Maar soms is de meststof moeilijker oplosbaar, doordat meststoffen hard geworden zijn of zijn gaan klonteren. Hierdoor kan het zijn dat je langer moet roeren. Een verklaring voor het klonteren en hard worden van de meststoffen is dat kunstmeststoffen hygroscopisch zijn, wat betekent dat zij vocht aantrekken in allerlei omstandigheden. Maar hoe voorkom je dat een kunstmeststof hard wordt? Onze specialist geeft in dit artikel uitleg.


Oorzaak klontering meststoffen

De oorzaak van de klontering van meststoffen is dat de meeste kunstmeststoffen hygroscopisch zijn, waardoor zij vocht aantrekken. Hoe vochtiger uw opslagplaats, hoe groter de kans op verharding en klontering. Bovendien is luchtvochtigheid niet de enige factor die leidt tot klontering van kunstmeststoffen. Er zijn daarentegen ook nog andere factoren toe te schrijven zoals de temperatuur en luchtdruk in de ruimte, het vochtgehalte in het product, de chemische reactie van het product en de opslagduur. Het is dus belangrijk om deze factoren te stabiel te houden. 

Gerelateerde producten

Voorkomen van verharding of klontering van meststoffen

Om verharding en klontering van meststoffen te voorkomen is het belangrijk dat er een voor zorgvuldige opslagplaats van meststoffen is en dat het klimaat in de ruimte klopt. Hierdoor voorkom je namelijk dat enkelvoudige meststoffen gaan klonteren. Daarnaast is het van belang om rekening te houden met de hoeveelheid kunstmeststoffen die wordt ingekocht, omdat de opslagduur invloed heeft op het hard worden en klonteren van de kunstmeststoffen. Zorg er dus altijd voor dat je de juiste berekening maakt voor het voedingsschema van jouw teelt.
Vragen over het hard worden van meststoffen

Heb je vragen over het hard worden van meststoffen, of wil je advies op maat? Neem dan contact op met meststoffenspecialist Jaap Lubbersen via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.
Jaap Lubbersen Over Jaap Lubbersen

Jaap Lubbersen is intern productspecialist Gewasverzorging bij Royal Brinkman en heeft al ruim 13 jaar ervaring in de Glastuinbouw. “Als intern productspecialist houd ik me dagelijks bezig met allerlei vraagstukken van telers. Ik vind het elke keer weer een uitdaging om in samenwerking met een teler op zoek te gaan naar het juiste antwoord op zijn vraagstuk, of het nou gaat over een gezond en vitale teelt, wetgeving of veiligheid.”


Do not delete this link