Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Gewasverzorging    Wat is guttatie?

Wat is guttatie?

Wat is guttatie?
Geschreven door Maarten Casteleijn | Laatste update: 13-11-2019

Guttatie is een proces in de plant waarbij water via speciale poriën (hydathoden) aan de bladranden naar buiten wordt geduwd als gevolg van een hoge worteldruk. Dit water is voor het grootste deel afkomstig uit het xyleemsysteem van de plant en bestaat dus voornamelijk uit water, maar kan ook een kleine hoeveelheid voedingsstoffen en opgeloste suikers bevatten. 


Hoge worteldruk en lage verdampingssnelheid

Guttatie ontstaat meestal als gevolg van een combinatie van een hoge worteldruk (wat kan ontstaan door meerdere factoren) en een lage verdampingssnelheid/te hoge luchtvochtigheid. Dit treedt vooral op net na zonsopkomst, op het moment dat de activiteit van de plant toeneemt en de luchtvochtigheid hoog is. 


Turgor

Guttatie wijst erop dat de spanning tussen de celwand en de celinhoud, oftewel de turgor of celspanning, op orde is. Guttatie ontstaat namelijk pas op het moment dat de celvacuole helemaal vol is, want de plant vult altijd eerst eventuele watertekorten in de plantcellen aan. Pas dan ontstaat er guttatie.  

Gerelateerde producten

Gevolgen van guttatie

Guttatie kan in principe geen kwaad, mits het water van het blad af druppelt. Is dit niet het geval en verdampt het water op het blad, dan kan dit wel schadelijke gevolgen hebben, doordat er een laagje suikers en zouten achterblijft op het blad in de vorm van kleine witte puntjes. Dit is vooral nadelig in de sierteelt. Een ander nadeel van vocht wat achterblijft op het blad, is dat dit kan leiden tot schimmelontwikkeling. Schimmels houden namelijk van vochtige omstandigheden. 

In sommige teelten, zoals aardbei, heeft guttatie juist een positief effect. Het zorgt er namelijk voor dat calcium, wat alleen door de plant getransporteerd kan worden via de interne waterstroom van de plant, zo veel mogelijk bovenin de plant terecht komt. 

Bron afbeelding: Wikipedia
Meer informatie over guttatie

Heb je vragen over guttatie? Neem dan contact op met productspecialist Maarten Casteleijn via onderstaand contactformulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op – op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 

Maarten CasteleijnOver Maarten Casteleijn

Maarten Casteleijn is productspecialist plantweerbaarheid bij Royal Brinkman. Naast ervaring in de tuinbouw heeft hij ook ervaring in het lesgeven en het coördineren van onderzoeken in de medische sector. Door zijn werkervaringen te combineren kan hij met verschillende blikken naar een probleem kijken en out of the box denken. Zijn passie is, zoals hij zelf zegt en blijkt uit zijn werkervaring: kennis ontvangen en delen. “Ik heb een brede interesse gericht op innovatie en duurzaamheid. Samen met de teler wil ik door de plantweerbaarheid te verhogen een uiteindelijke nullozing bereiken.”


Do not delete this link