Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop   Kennisbank    Gewasverzorging    Gebreksverschijnselen in planten

Hoe ontstaan gebreksverschijnselen in planten en hoe zijn deze te herkennen?

gebreksverschijnselen planten, bruine en gele vlekken
Geschreven door: Jaap Lubbersen | Laatste update: 26-03-2020

Plantenwortels kunnen voedingselementen alleen opnemen als ze zijn opgelost in het water, in de grond of in het substraat. Verschillende factoren – zoals de zuurgraad van het gewas – kunnen voor zorgen dat voedingselementen (zoals magnesium, calcium en de verschillende sporenelementen) niet goed oplossen en dus niet voldoende opgenomen worden door het gewas. Hierdoor kunnen gebreksverschijnselen ontstaan. In dit artikel geven onze meststoffenspecialisten uitleg over het ontstaan van gebreksverschijnselen per voedingselement en hoe je deze symptomen herkent aan de plant.Kalium 

Kalium (K) speelt een belangrijke rol in het gewas. Zo is kalium bijvoorbeeld nodig voor de vochthuishouding in de plant, wat gebeurt door het openen en sluiten van de huidmondjes. Daarbij is het element onmisbaar in de fotosynthese, energievoorziening binnen de plant en de productie en het transport van koolhydraten. Tot slot draagt kalium bij aan de stevigheid en structuur van de plantencellen, wat een rol kan spelen bij de bescherming van de plant tegen bijvoorbeeld droogte en (nacht)vorst.

» Lees het hele artikel over kalium tekort
Calcium

Calcium (Ca) is onmisbaar voor een plant, maar is geen mobiel element. Dit maakt het lastiger om een tekort te voorkomen, want als calcium regens in de plant terecht komt, zal het hier ook blijven. Een tekort aan calcium is alleen verre van gewenst, omdat calcium heel belangrijk is in het groeiproces van de plant. Het is namelijk cruciaal voor de cel verdeling en bevordert de stevigheid van de celwanden en celmembranen, wat voor een stevige plant zorgt. 

» Lees het hele artikel over calcium tekort
Magnesium

Het element magnesium (Mg) heeft elke plant nodig als bouwsteen voor celwanden, om voor stevigheid in de plant te zorgen. Daarbij is magnesium een bouwsteen voor de bladgroenkorrels, die onmisbaar zijn in de fotosynthese. Tot slot, dient magnesium ook nog als bouwsteen voor verschillende enzymen die in de plant worden gemaakt. 

» Lees het hele artikel over magnesium tekortFosfor

Fosfor (P), wordt ook wel fosfaat genoemd is een belangrijke voedingsstof voor planten. Dankzij fosfor wordt de wortelgroei gestimuleerd en worden bouwstenen aangemaakt voor de celwand. Fosfor is dus belangrijk in de ontwikkeling en de groei van de plant. Ook wordt het gebruikt voor energietransport in de cel en bij de vorming van knoppen, bloemen en zaden. 

» Lees het hele artikel over fosfor tekortStikstof

Ondanks stikstof (N) te vinden is in de lucht, moet het nog extra aan de plant worden toegediend om tot een goede hoeveelheid te komen. Stikstof zorgt voor de cel strekking van de plant en draagt bij aan de ontwikkeling van het blad. Twee dingen die belangrijk zijn in de groei, ook de vegetatieve fase genoemd. Daarnaast is het onmisbaar in de fotosynthese, omdat stikstof helpt bij het aanmaken van chlorofyl (bladgroenkorrels).

» Lees het hele artikel over stikstof tekort
Zwavel

Zwavel (S) wordt door elk gewas gebruikt bij de vorming van eiwitten. Deze eiwitten komen van pas in de fotosynthese, namelijk bij het aanmaken van het bladgroen (chlorofyl), maar ook bij de groei van de wortels.

» Lees het hele artikel over zwavel tekort
IJzer

IJzer (Fe), een veelbesproken sporenelement voor planten. Het is onmisbaar bij het aanmaken van bladgroenkorrels, welke noodzakelijk zijn bij de fotosynthese. Ook is ijzer nodig voor de ontwikkeling van groeipunten. 

» Lees het hele artikel over ijzer tekortMolybdeen

Het sporenelement molybdeen (Mo) is belangrijk voor een gezonde groei en een goede stikstofhuishouding in het gewas. Ook vormt het een onderdeel van enzymen die nitraat omzetten naar bouwstenen waar vervolgens weer eiwitten uit kunnen ontstaan. 

» Lees het hele artikel over molybdeen tekortKoper

De rol van het sporenelement koper (Cu) kan duidelijk worden teruggezien in de vorming van verschillende vitaminen, enzymen, eiwitten en koolhydraten in de plant. Ook is het belangrijk bij de verhouting van planten en is het functioneel in het proces van fotosynthese.

» Lees het hele artikel over koper tekort
Zink

Zink (Zn) wordt door een plant gebruikt voor de vorming van verschillende enzymen en groeistoffen. Maar dit is niet het enige waarvoor de plant zink nodig heeft. Zink zorgt ook voor het opbouwen van een betere weerstand, waardoor het gewas minder gevoelig is voor stress situaties. Tot slot leidt het gebruik van dit element tot een goede ontwikkeling van het bladgroen en de strekking van de stengel en nerven van de plant. 

» Lees het hele artikel over zink tekortMangaan

Mangaan (Mn) is een bouwsteen van enzymen, maar ook van de stof lignine die zorgt voor stevigheid in de celwanden. Daarnaast is het belangrijk voor de fotosynthese van de plant. 

» Lees het hele artikel over mangaan tekortBorium

Borium (B) is een sporenelement wat bijdraagt aan meerdere stofwisselingsprocessen in de plant. Ook is het een belangrijke bouwsteen van celwanden en enzymen, waarmee de cel indeling en dus de ontwikkeling van de jonge scheuten in de plant wordt geregeld. 

» Lees het hele artikel over borium tekortChelaten toepassen

Om voedingselementen (in dit geval sporenelementen) beter oplosbaar te maken en op deze manier het ontstaan van gebreksverschijnselen zo goed mogelijk te voorkomen, kan je ervoor kiezen om deze voedingselementen toe te dienen in de vorm van chelaten. Dit zijn organische elementen die de voedingselementen als een klauw vast hebben, waardoor het element in oplossing blijft en dus voor de plant beschikbaar blijft. Onze meststoffenspecialisten kunnen je hierover adviseren.Vragen over gebreksverschijnselen

Heb je vragen over gebreksverschijnselen in je gewas, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met onze meststoffenspecialisten, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.


Jaap Lubbersen Over Jaap Lubbersen

Jaap Lubbersen is intern productspecialist Gewasverzorging bij Royal Brinkman en heeft al ruim 13 jaar ervaring in de Glastuinbouw. “Als intern productspecialist houd ik me dagelijks bezig met allerlei vraagstukken van telers. Ik vind het elke keer weer een uitdaging om in samenwerking met een teler op zoek te gaan naar het juiste antwoord op zijn vraagstuk, of het nou gaat over een gezond en vitale teelt, wetgeving of veiligheid.”


Do not delete this link