Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop  Kennisbank   Gewasverzorging   Schermmiddelen   De functies van schermdoeken in de tuinbouw

De functies van schermdoeken in de tuinbouw

Schermdoeken
Geschreven door specialist schermmiddelen | Laatste update: 28-05-2020

In vrijwel iedere kas kom je er een of zelfs meerdere tegen: een schermdoek installatie. Scherming is een belangrijk onderdeel van het kasklimaat. Schermdoeken, of zonwering, hebben meerdere functies. Naast het weren van zonlicht, bespaar je er bijvoorbeeld ook energie mee. Wie denkt dat een schermdoek een vervanger is van schermmiddelen heeft het mis. Het is de combinatie van beiden die de teler in staat stelt een optimaal kasklimaat te creëren.In dit artikel behandelen we de volgende onderwerpen:

» Wat is een schermdoek?
» Wat zijn de functies van een schermdoek?
» Horizontale schermdoeken versus verticale schermdoeken
» Onderhoud en installatie?
» Wat is het verschil tussen een schermdoek en schermmiddel?
» Kunnen schermdoeken en schermmiddelen elkaar vervangen?


Wat is een schermdoek?

Een schermdoek is een doek dat vlak onder de goot van de kas hangt. Normaliter is deze opgevouwen, maar wanneer nodig kan een teler naar eigen inzicht de doeken mechanisch sluiten. Met behulp van een schermdoek kun je onder andere de teelt sturen.


Wat zijn de functies van een schermdoek?

Er zijn verschillende soorten schermdoeken die allemaal hun eigen functies hebben. Hieronder leggen we de voornaamste functies uit van schermdoeken:

 • Energie besparen 

  De meeste planten hebben warmte nodig om goed te groeien. Soms levert de zon voldoende energie om de kas te verwarmen, maar ’s nachts en op koude dagen moet de teler zijn kas warm houden met behulp van een ketel of WKK-installatie. Om te voorkomen dat de warmte via het kasdek naar buiten verdwijnt, worden schermdoeken toegepast. In dit geval werkt het doek als een deken die de kas warm houdt. Het enige nadeel is dat schermdoeken ook het groeilicht reflecteert. De eis voor deze schermdoeken is daarom dan ook dat de energiebesparing meer moet opleveren dan de kosten van het verlies aan groei. 

 • Zonlicht weren

  Een schermdoek beperkt de straling van de zon wanneer het lichtniveau te hoog is voor de planten. Vooral bij zomerse dagen kan de instraling zorgen voor schade aan het gewas door verbranding. Schermdoeken beschermen het gewas hiertegen. Schermdoekleveranciers produceren doeken met verschillende schermingspercentages, zodat er voor iedere teelt een doek is om het optimale lichtniveau in de kas te bereiken.

 • Verduisteren

  Een verduisteringsscherm houdt zoveel mogelijk licht buiten de kas. De onderkant van een verduisteringsscherm is zwart en de bovenkant wit. Dit is voornamelijk handig voor planten en bloemen, zoals chrysant en kalanchoë, die alleen tot bloei komen bij bepaalde dag- en nachtlengtes. Met behulp van belichting en verduisteringsschermen kun je ieder gewenst dag- en nachtritme in de kas nabootsen. Het voordeel is dat je zo je planten jaarrond kunt telen.

 • Lichtuitstoot beperken

  Een lichtuitstootscherm is het tegenovergestelde van een verduisteringsscherm. In plaats van zoveel mogelijk licht buiten laten, is de functie van dit scherm om zoveel mogelijk licht binnen te houden. Deze doeken worden onder andere gebruikt bij bedrijven die ’s nachts assimilatiebelichting inzetten. Via dit doek wordt lichtuitstoot en daarmee verstoring van de directe omgeving van de kas geminimaliseerd. Deze doeken zijn bij gebruik altijd volledig gesloten. Een bijkomend voordeel is dat het daarmee in de donkere uren een energiebesparing oplevert tot wel 25%.

 • Licht diffuus verspreiden

  Met een schermdoek kun je het licht ook diffuus verspreiden. Deze functie wordt vaak gecombineerd met een zonwerende functie. Door het licht diffuus te verspreiden zorg je ervoor dat het licht dieper in het gewas komt en het gewas niet verbrandt. Horizontale schermdoeken versus verticale schermdoeken

Je vindt voornamelijk horizontale schermdoeken in de kassen. Deze voorzien in de basisbehoefte, namelijk om de zon te blokkeren en/of schaduw te creëren. De horizontale schermdoeken zijn bevestigd onder het kasdek. Naast horizontale schermdoeken zijn er ook verticale schermdoeken. Deze worden ook wel geveldoeken genoemd en hangen tegen de zijwanden van de kas. De verticale schermdoeken worden ook gebruikt om compartimenten binnen een kas te creëren.  


Horizontale schermdoeken

Horizontale schermdoeken hangen onder het kasdek en beslaan dus een groot oppervlakte. Ze vormen een belangrijke schakel in het regelen van het klimaat in de kas. Ze zorgen daarnaast voor een stukje energiebesparing. Een horizontaal schermdoek betreft vaak een dubbel doek. Met deze schermdoeken regel je gemakkelijk de schaduwgraad en de hoeveelheid licht die je de kas in laat. Het schermdoek is ook flexibeler dan bijvoorbeeld krijtmiddelen. Je kunt het klimaat in de kas gemakkelijker regelen wanneer er iets wijzigt in het weer. Krijt zit vaak drie maanden op kaswanden en kan niet zomaar worden verwijderd en weer worden teruggeplaatst.

Verticale schermdoeken

Verticale schermdoeken, ook wel geveldoeken genoemd, hangen tegen de zijwand van de kas. Ze beslaan een kleiner oppervlakte, omdat het enkel om de zijwanden van de kas gaat. Verticale schermdoeken zorgen net als horizontale schermdoeken voor het klimaat in de kas. Ook deze doeken houden het licht binnen of juist buiten en werken energiebesparend. In tegenstelling tot een horizontaal schermdoek, heeft een verticaal schermdoek een enkel doek. Daarnaast kun je met verticale schermdoeken compartimenten in de kas creëren. De verticale doeken die je hiervoor gebruikt noem je ook wel twin roll gevels of twin roll wanden. Deze kun je gebruiken om twee teelten naast elkaar verschillend te belichten of te voorzien van een verschillende temperatuur.

Horizontale en verticale schermdoeken sluiten elkaar niet uit. Het is eerder een samenwerking. 

Schermdoeken Svensson

Bekijk alle

Onderhoud en installatie van schermdoek

Het installeren van een schermdoek is een vak apart. Zeker het installeren van een volledig nieuwe installatie is een klus die je liever uitbesteedt aan een specialist. Wat vaker voorkomt, is het monteren van een nieuw doek in een bestaande installatie. Hierbij moet eerst het oude doek worden losgemaakt alvorens er een nieuw doek ingerold kan worden. 

Schermdoeken vereisen in principe nauwelijks onderhoud. Het kan zijn dat het doek in de loop der tijd vuil wordt, met een slechtere transparantie als gevolg. Dit transparantieverlies verminder je door het schermdoek schoon te maken. Hiervoor is Menno Hortisept clean PLUS een veelgebruikt middel. Let op: schermdoeken zijn erg kwetsbaar, dus het schoonmaken ervan moet op uiterst voorzichtige wijze gebeuren.
 


Wat is het verschil tussen een schermdoek en schermmiddel?

Op het eerste oog lijken schermdoek en schermmiddel dezelfde functies te hebben. Dit is gedeeltelijk waar. Maar er zijn een aantal verschillen:
 • Korte termijn versus lange termijn investering

 • Het grootste verschil tussen beiden is dat een schermdoek meerdere jaren meegaat en een schermmiddel slechts tijdelijk is.

 • Energie-instraling versus energie-uitstraling
  Een van de belangrijkste functies van een schermdoek is energie besparen. Door warmte binnen te houden, voorkomt een schermdoek energie-uitstraling. Een schermmiddel voorkomt daarentegen juist energie-instraling door de instraling buiten de kas te reflecteren, waardoor de temperatuur binnen niet oploopt. Beide producten kunnen elkaar dus niet vervangen. Het is de combinatie die de teler in staat stelt een optimaal kasklimaat te realiseren.
 • Diffuus verspreiden met en zonder temperatuurverschil
  Op warme zomerdagen wordt er vaak gekozen om het licht diffuus te verspreiden. Hiermee voorkom je verbranding van het gewas of zorg je ervoor dat het licht dieper het gewas komt.  Een schermmiddel die het licht diffuus verspreidt, zoals D-Fuse of D-Fuse Extra, doet dit zonder dat de temperatuur in de kas oploopt. Wanneer je dit met een schermdoek doet, vanwege de isolerende werking van het doek, veroorzaak je sneller een temperatuurstijging in de kas. 


Kunnen schermdoeken en schermmiddelen elkaar vervangen?

Vaak wordt gedacht dat het een het andere kan vervangen, maar de praktijk leert dat dit niet het geval is. Schermdoeken en schermmiddelen hebben deels dezelfde functie, maar voltooien dit op een andere manier. Beide producten kunnen elkaar dus niet vervangen. Het is de combinatie die de teler in staat stelt een optimaal kasklimaat te creëren. Vragen over schermdoek installaties

Heb je vragen over het gebruik van een schermdoek of wil je advies op maat? Neem dan contact op met onze specialist schermmiddelen via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur. 
Do not delete this link