Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop   Kennisbank    Gewasverzorging   Voedingsschema  Hoe voorkom je een fosfor tekort bij planten?


Hoe voorkom je een fosfor tekort bij planten? 

Fosfor tekort
Geschreven door Jaap Lubbersen | Laatste update: 11-11-2019

Fosfor of fosfaat (P) is een macronutriënt, oftewel een belangrijke voedingsstof voor planten. Het speelt een belangrijke rol in de groei en ontwikkeling van een plant. Maar hoe kan je fosfor tekort precies herkennen, wat zijn de oorzaken en gevolgen van een fosfor gebrek en niet onbelangrijk; hoe kan je een tekort aan fosfor voorkomen? 

In dit artikel geeft onze meststoffenspecialist antwoord op deze vragen. Het belang van fosfor

Beginnend met de naam van het nutriënt, die de ene keer als fosfor wordt aangegeven en de andere keer fosfaat wordt genoemd. Volgens onze meststoffenspecialist heeft dit alles te maken met de context waarin het nutriënt zich bevindt. ‘’Men spreekt over fosforconcentraties in het oppervlaktewater en over het fosforgehalte in de plant. Fosfor komt in de natuur het meeste voor in fosfaatverbindingen. Dit zijn verbindingen van fosfor met zuurstof (bijvoorbeeld H2PO4 of P2O5).
Fosfaat wordt veelal gebruikt in de context van bodemkundige aspecten, bemestingsadviezen en het mestbeleid. Eigenlijk wordt het nutriënt voor de opname door de plant, altijd fosfor genoemd. Daarna gebruikt men de term fosfaat.”

Fosfor heeft een onmisbare functie voor elke plant. Het is namelijk niet alleen nodig voor de ontwikkeling, maar ook voor processen als fotosynthese en assimilatie (ademhaling). Fosfor zorgt voor het energietransport in de cellen van een plant. Je kunt het macronutriënt zien als een bouwsteen van celwanden, DNA en allerlei soorten proteïnen, enzymen, eiwitten en andere organische stoffen in de plant. En dat is van belang bij de groei van een plant. 


Oorzaken fosfor tekort

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom het gewas een tekort heeft aan fosfor, namelijk: 
  • Grond of substraat heeft...

Verder lezen?

Dit is een premium artikel. Wil je het hele artikel lezen? Log in en krijg direct toegang tot het hele artikel.

Heb je nog geen account? Maak dan kosteloos een account aan. Zodra wij je aanvraag hebben verwerkt krijg je toegang tot het hele artikel.
Do not delete this link