Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Home    Kennisbank    Gewasverzorging    Hoe voorkom je schade als gevolg van ethyleen?

Hoe voorkom je schade als gevolg van ethyleen?

Hoe voorkom je schade als gevolg van ethyleen?
Geschreven door Han van der Kooij | Laatste update: 13-05-2019

Ethyleen (C2H4), ook wel etheen genoemd, is een kleur- en reukloos natuurlijk plantenhormoon, wat zowel intern (in planten) als extern (in de lucht) voorkomt. Het heeft invloed op de ontwikkeling en groei van planten, waaronder bloemveroudering, het rijpen van vruchten en het ontkiemen van zaden. Ethyleen is belangrijk voor de groei van een gewas, maar een te grote hoeveelheid kan zelfs tot schade leiden. Daarom is het belangrijk om de hoeveelheid ethyleen in de kas of vrachtwagen te monitoren en onder controle te houden. 


Bronnen van ethyleen

De grootste bron van ethyleen in de kas is in principe het gewas, maar het gewas alleen produceert nooit zo veel ethyleen dat het schadelijk is. Er ontstaat pas een schadelijke hoeveelheid op het moment dat ook andere bronnen ethyleen produceren. De meest voorkomende bronnen zijn:
 • Niet goed functionerende of onvoldoende geventileerde kachels
 • Uitlaatgassen van verbrandingsmotoren zoals de ketel of de WKK
 • Lekkende gasleidingen
 • Sigarettenrook
 • Rottend plantmateriaal


Gezondheidsrisico’s

Ethyleen is schadelijk voor het gewas, maar in principe niet voor de gezondheid van mensen. Wat wel schadelijk is voor mensen, is een hoog gehalte aan koolmonoxide, wat vaak het gevolg is van een verhoogde concentratie aan ethyleen. 


Gevolgen teveel ethyleen

Een te grote hoeveelheid ethyleen kan dus zorgen voor schade. Zo kan er onder andere necrose of chlorose aan het blad ontstaan, vindt de bloemveroudering te snel plaats waardoor de bloemen verwelken, kunnen bladeren en/ of bloemen misvormen en kan de groei worden geremd. 
Overigens reageert niet ieder gewas hetzelfde op een teveel aan ethyleen. De reactie is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de concentratie ethyleen, de duur van de blootstelling en kastemperatuur. Daarnaast verschilt per plantensoort en per plantensoort verschilt het weer per groeistadium.


Gebruik in teelten

Om te voorkomen dat knoppen van bloemen uitvallen of dat de houdbaarheid verslechterd, kan je Ethylene Buster toepassen. Dit is een anti-ethyleen product met het actieve ingrediënt 1-MCP. Het middel wordt verspreid in een dichte ruimte waardoor het gas zich hecht aan de ethyleenreceptoren. Hierdoor blijven de bloemen langer vers en planten langer houdbaar. Ethylene Buster kent verschillende toepassingen:
 • Bloemisterijgewassen: Ethyleen Buster wordt gebruikt om de knopopening en het vaasleven te verbeteren. Daarnaast wordt voortijdig verwelken en uitvallen van knoppen, blad en bloemen voorkomen. 
 • Tulpenbollen: Ethyleen Buster wordt toegepast om ethyleenschade zoals verklistering (samengestelde bolschubben) te beperken. 
Bij beide toepassingen dient Ethyleen Buster direct na de oogst toegepast te worden. Daarnaast is het van belang om de behandeling uit te voeren in een luchtdichte bewaarruimte. 

Bekijk in de onderstaande video hoe Ethyleen Buster tabeletten uw gewas langer mooi houden.Stappenplan toepassing Ethylene Buster

Controleer altijd eerst of de behandelingsruimte goed is afgesloten en of de interne ventilatie aan staat. Het product bestaat uit één strip met 10 tabletten met een activator. Voer de volgende stappen uit wanneer je Ethylene Buster wil toepassen:
 1. Open de zak en laat het vat met de activerende oplossing in het schuimblok zitten. Verwijder vervolgens de dop;
 2. Neem de verpakking met twee blauwe activerende tabletten uit het schuimblok; 
 3. Plaats de twee tabletten in de omgekeerde dop. Let op: gebruik altijd twee tabletten;
 4. Neem het juiste aan groene Ethylene Buster uit de blisterverpakking (zie tabel hieronder)
 5. Plaats de groene tabletten in de omgekeerde dop, naast de twee blauwe tabletten;
 6. Trek de afdichtingsfolie van het vat met de activerende oplossing. Zorg ervoor dat je geen activerende oplossing morst;
 7. Voeg beide kleuren tabletten toe aan het vat met de activerende oplossing;
 8. Draai de dop er weer op;
 9. Plaats het vat met activerende oplossing in het schuimblokje op een stabiel én vlak oppervlak. Doe dit bijvoorbeeld op de vloer van de ruimte;
 10. Tenslotte sluit je de deur binnen twee minuten en houd deze gesloten gedurende minimaal 4 uur voor bloemen en 12 uur voor tulpenbollen. Houd daarbij altijd de interne ventilatie aan om te zorgen voor een goede luchtcirculatie. 


Benodigd aantal groene Ethylene Buster tabletten

Teelt Benodigd aantal groene Ethylene Buster tabletten
 

Gebruik 1 groene tablet per 10 m3. Indien het te behandelen volume kleiner is dan 100 m3, moet het aantal tabletten worden afgerond.

Bijvoorbeeld: 

 Bloemisterijgewas
 • Indien 3,47 tabletten berekend, rond dan af naar 3 tabletten. 
 • Indien 3,53 tabletten berekend, rond dan af naar 4 tabletten.  
  Bij een te behandelen volume groter dan 100 m3, rond dan altijd het aantal tabletten af naar beneden. 
Gebruik 1 groene tablet per 15 m3. Indien het te behandelen volume kleiner is dan 105 m3, moet het aantal tabletten worden afgerond. 

Bijvoorbeeld: 

Tulpenbollen

 • Indien 3,47 tabletten berekend, rond dan af naar 3 tabletten.
 • Indien 3,53 tabletten berekend, rond dan af naar 4 tabletten. 
 

Bij een te behandelen volume groter dan 105 m3, rond dan altijd het aantal tabletten af naar beneden. 


Ethylene Buster

Bekijk alle

Let op:
 • Gebruik nooit meer dan 10 groene Ethylene Buster per vat. Heb je er meer nodig, verdeel ze dan over 2 of meer vaten, met elk 2 blauwe tabletten. 
 • Ventileer de behandelde ruimte na de behandeling altijd grondig en blijf uit deze ruimte tijdens het ventileren. 
 • Indien je meer dan één activerende set gebruikt, maak dan alle sets klaar voor gebruik.
Raadpleeg altijd het veiligheidsblad bij gebruik van Ethylene Buster. 

Vragen over de toepassing van Ethyleen Buster
Heb je vragen over het gebruik van Ethylene Buster, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met productspecialist Han van der Kooij via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.

Han van der KooijOver Han van der Kooij

Han van der Kooij, productspecialist meststoffen bij Royal Brinkman, begrijpt de klant als geen ander. Na zelf ruim 26 jaar teler te zijn geweest, weet hij wat er allemaal bij komt kijken en waar telers tegenaanlopen. Zijn eigen kennis en ervaringen omzetten in een stuk advies waar een teler iets aan heeft, is iets wat hij zo leuk vindt aan zijn werk. “Als ik zie dat dit goede resultaten oplevert, dan ben ik tevreden.”


Do not delete this link