Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop   Kennisbank    Gewasverzorging   Algemeen  Hoe kan droogte in de kas worden voorkomen?


Hoe kan droogte in de kas worden voorkomen?


Droogte in de kas voorkomen
Geschreven door: Han van der Kooij | Laatst geupdate: 28-05-2019

De afgelopen zomers waren de warmste zomers na 1901, met maar veel meer zonuren. Daarnaast was het ook een hele droge zomer met minder neerslag, terwijl er gemiddeld zo’n 225 mm neerslag valt. Door de opwarming van de aarde zullen zulke droge en zonnige zomers vaker voorkomen. Deze droogte heeft grote gevolgen voor de glastuinbouw. Zo kan het waterbassin leeg raken, wat grote gevolgen kan hebben voor de teelt. Daarom is het van belang om tijdig te schakelen, zodat het risico op een watertekort zoveel mogelijk beperkt wordt. Naast een plan voor de hoeveelheid water, zijn er nog meer facetten van belang tijdens de zomer. In dit kennisbank artikel leggen onze specialisten uit waar je rekening mee kunt houden voor en tijdens de droge en zonnige zomers.


Goed watermanagement

Door het watersysteem optimaal vorm te geven, kan de efficiëntie van het waterverbruik verhoogd worden. Dit kan op verschillende manieren tot stand worden gebracht.
 • Houd de ‘Droogtemonitor’ in de gaten om te anticiperen.  
 • Bouw een ondergrondse zoetwaterbuffer op. Onderzoek van het KWR wijst uit dat ondergrondse opslag van zoetwater tot 15% in de kosten kan schelen t.o.v. bovengrondse opslag.
 • Let op eventuele lekkages in het watergeef-en recirculatiesysteem.
 • Bij een overstap naar een andere waterbron, moet eerst de kwaliteit, verontreiniging en resten van gewasbeschermingsmiddelen worden bekeken. Ontsmet en reinig het water indien nodig. 

Waterbronnen 

De beschikbaarheid van water is niet altijd makkelijk te controleren, net zoals dat watermanagement in tijden van droogte ook moeilijk kan zijn. Indien er onverhoopt alsnog een watertekort ontstaat, kan er worden overgeschakeld naar een andere waterbron.
 • Regenwater
 • Kraanwater
 • Oppervlaktewater
 • Drainwater
 • Osmosewater

Wat is de beste alternatieve waterbron?

Een antwoord voor het beste alternatief, is er helaas niet. Zo moet er worden gekeken naar de bron, waarvan het meeste water voorhanden is, maar moeten de eigenschappen van elke waterbron worden overwogen in deze beslissing.


Wateropname optimaliseren

Naast het vestigen van de aandacht op een optimaal watersysteem en alternatieve waterbronnen, kan er ook winst worden behaald op het gebied van wateropname. 

AquaGro L is speciaal ontwikkeld voor een optimale waterverspreiding in het substraat, zodat er tijdens het telen te allen tijde zekerheid is, dat het water wat wordt toegediend, optimaal verdeeld in het substraat terecht komt. AquaGro L kent vele voordelen.
 • Planten nemen meer en sneller water, voedingsstoffen en middelen op.
 • Water wordt optimaal verspreid in het substraat er ontstaan geen droge plekken. Ingedroogd substraat wordt snel weer herbevochtigd.
 • Voedingsstoffen die zijn opgelost in het water worden gelijkmatig verdeeld.
 • Ondanks dat het substraat optimaal bevochtigd wordt heeft het geen negatief effect op de luchthuishouding in het substraat Er ontstaat een ideale water/lucht verhouding.
 • Planten die met een goede celspanning op transport gaan kunnen dit transport beter doorstaan. Daarnaast herstellen de planten sneller als ze na het transport opnieuw water krijgen.
 • Steenwolsubstraat is na volledig indrogen opnieuw geheel te bevochtigen, zelfs als er al drainagesleuven in de hoes zitten. Verbeterde drainage van het substraat.
 • Substraat wordt minder snel ‘te nat’.
Door de toepassing van AquaGro L neemt een plant sneller en meer voedingsstoffen, water en middelen op. Dit zorgt ervoor dat de plant optimaal gebruik kan maken van de middelen die worden toegediend. Tevens wordt er een ideale verhouding tussen water en lucht gerealiseerd, die de wortelontwikkeling van de plant ten goede komt.

Gerelateerde producten

Toepassing in substraat

AquaGro L brengt een filmlaagje aan op de waterafstotende delen van het substraat. Hierdoor wordt het substraat ontvankelijker voor water en is het gemakkelijk te (her)bevochtigen. De pleksgewijze droogte van potgrond of stekmedium wordt hierdoor voorkomen.
Door gebruik te maken van AquaGro L wordt de drainage van het substraat verbeterd. Door de uniforme en optimale waterverdeling wordt het substraat minder snel ‘te nat’. Het water wordt zowel verticaal als horizontaal uniform verdeeld in het substraat. Hierdoor worden ook in het water de opgeloste voedingstoffen (meststoffen) gelijkmatig door het gehele substraat verdeeld. Zo heeft de plant altijd voldoende voedingstoffen tot zijn beschikking. 

Hierdoor leidt het gebruik van AquaGro L tot een verbeterde kwaliteit van de planten voor een langere tijd. Dit zorgt er ook voor dat de planten kunnen worden getransporteerd en er bij de eindbestemming nog goed uit zien.

Bij de potgrondfabricage wordt er tijdens het productieproces al vaak een wateropname verbeteraar toegevoegd. De effecten kunnen worden verlengd door met regelmaat een onderhoudsdosering met de watergift mee te geven. 


Toepassing in steenwol

Steenwol is gemaakt van vulkanische stenen. AquaGro L reageert anders op steenwol dan op andere substraten. Tijdens het wisselen van de teelt kan het steenwol worden hergebruikt. Met AquaGro L kan uitgedroogde steenwol worden herbevochtigd. Op deze manier kan het steenwol meerdere teelten mee. In de onderstaande video is te zien dat de plant sneller het water en meststoffen opneemt, waardoor de plant eerder en langer rechtop blijft staan. Zonder AquaGro L zal de plant sneller slap gaan hangen. Daarnaast wordt het gebruik van meststoffen en middelen geoptimaliseerd, omdat de plant meer opneemt.


Druppelsystemen

Op de plaats waar de druppelaar in het substraat steekt, ontstaat vaak een smalle vochtkegel. Door toevoeging van AquaGro L wordt het water optimaal verspreid, waardoor deze kegel merkbaar zal vergroten. De wortels hebben dan een aanzienlijk grotere oppervlakte waar ze kunnen beschikken over een optimale watervoorraad en voedingsconcentratie.

Ben jij al klaar voor de zomer? Doe onze zomercheck.Vragen over droogte?

Heb je vragen over het voorkomen van droogte, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met één van onze productspecialisten, of stel je vraag via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.


Han van der KooijOver Han van der Kooij

Han van der Kooij, productspecialist meststoffen bij Royal Brinkman, begrijpt de klant als geen ander. Na zelf ruim 26 jaar teler te zijn geweest, weet hij wat er allemaal bij komt kijken en waar telers tegenaanlopen. Zijn eigen kennis ervaringen omzetten in een stuk advies waar een telers iets aan heeft, is iets wat hij zo leuk vindt aan zijn werk. “Als ik zie dat dit goede resultaten oplevert, dan ben ik tevreden.”


Do not delete this link