Alles voor de professionele glastuinbouw Persoonlijk advies van specialisten Meer dan 30.000 producten
Winkelmandje
0
progress indicator
Bezig met toevoegen...
Dé webshop voor de professionele teler
Shop    Kennisbank    Meststoffen    Diffuus coatings    Hoe gebruik je een diffuus coating?

Hoe gebruik je een diffuus coating?

In de tuinbouw wordt steeds meer gebruik gemaakt van diffuus licht met behulp van een diffuus coating. Deze coating verstrooit het licht in het gewas en zorgt er op deze manier voor dat een gewas niet beschadigd wordt door een te hoge lichtintensiteit. Tegelijkertijd ontstaat er bij het gebruik van een diffuus coating geen lichtverlies. Uiteindelijk zorgt dit samen voor minder stress van het gewas, een lagere gewastemperatuur in de bovenste bladlagen en een hogere bladtemperatuur in de onderste bladlagen.

Tip: zet de ondertiteling aan

Gevestigde toepassing

Diffuus coatings hebben binnen de categorie schermmiddelen een gevestigde plaats gekregen naast de krijtmiddelen. Coatings bieden de uitkomst bij gewassen die niet bestand zijn tegen hoge temperaturen, maar wel een grote behoefte hebben aan groeilicht. Met een diffuus coating kan een kas in de zomerperiode eenvoudig worden voorzien van een laag die groeilicht doorlaat, maar tegelijkertijd ook de warmte instraling verlaagt. Coatings zorgen uiteindelijk voor een hogere productie en hogere kwaliteit van het gewas. Voor een maximaal effect van diffuus coatings ben je afhankelijk van de hoeveelheid instraling en het aantal zonuren in een zomerperiode.

Betere prestaties met diffuus licht

Een gewas dat zich goed voelt, gaat beter presteren. Door het betere kasklimaat staat het gewas niet meer op de ‘overlevingsstand’ bij hoge zoninstraling en hogere kastemperaturen (oftewel: er is geen sprake van continue stress van de plant). De plant blijft zich prettig voelen, de fotosynthese blijft in stand en de groei gehandhaafd. Deze nieuwe kasklimaatomgeving vraagt ook een nieuwe aanpak van CO2-dosering, aangepaste meststoffenstrategie, aanpassen van binnenscherming en ventilatie. Wanneer deze parameters voor groei ook goed gestuurd worden, zijn de voordelen van diffuus coatings nog groter.


Direct licht Diffuus licht

Diffuus coating combineren met krijtmiddel

Wanneer in de zomer de straling toeneemt en er een hogere bescherming van het gewas gewenst is, dan kan er een krijtlaag over de diffuus coating heen aangebracht worden. Een krijtmiddel reflecteert dan het teveel aan zonlicht dat ontstaat, zodat het gewas ook in de warmste periode in een ideale licht- en temperatuuromgeving kan groeien. Laat je altijd adviseren over het combineren van diffuus coatings en krijtmiddelen.
 

Diffuus coatings

Bekijk alle


Meer informatie over diffuuscoating
Heb je vragen over het gebruik van een diffuuscoating, of over de werking van diffuus licht? Neem dan contact op met onze schermmiddelen specialist via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur. Do not delete this link