Verder lezen?
Dit is een premium artikel. Wil je het hele artikel lezen? Log in en krijg direct toegang tot het hele artikel.
Heb je nog geen account? Maak dan kosteloos een account aan. Zodra wij je aanvraag hebben verwerkt krijg je toegang tot het hele artikel.
Hoe voorkom je strepen onder de luchtramen als je een diffuus coating aanbrengt?

Geschreven door Lars Ammerlaan | 12-01-2018
Een diffuus coating wordt steeds vaker ingezet voor gewassen die niet bestand zijn tegen hoge temperaturen, maar wel een grote behoefte hebben aan groeilicht. Met een diffuus coating kan een kas in de zomerperiode eenvoudig worden voorzien van een laag die groeilicht diffuus doorlaat. Bij het aanbrengen van een diffuus coating is het belangrijk dat je rekening houdt met een aantal aandachtspunten tijdens het aanbrengen. Zo voorkom je dat er strepen onder de luchtramen ontstaan en krijg je uiteindelijk een egaal resultaat. In dit artikel geeft onze specialist 5 tips.
1. Zorg dat het kasdek schoon is
Het is belangrijk dat je een diffuus coating altijd aanbrengt op een schoon kasdek. Doe je dit niet, dan kan het zijn dat de coating (op sommige plekken) niet goed hecht. Ook houden aanwezige vuildeeltjes licht tegen, waardoor je niet optimaal gebruik maakt van het beschikbare zonlicht.
2. Kies het juiste tijdstip
’s Nachts ligt het dauwpunt lager, waardoor de luchtvochtigheid hoger is. Een diffuus coating droogt echter niet bij een hoge luchtvochtigheid. Daarom moet het aanbrengen van een diffuus coating altijd minimaal zes uur voor de schemering invalt afgerond zijn, zodat de coating voldoende tijd heeft om te drogen. Ook door dauw kan de coating namelijk beschadigd raken.
3. Houd rekening met de weersomstandigheden
Breng een diffuus coating altijd aan onder drogende omstandigheden. Tijdens het aanbrengen van de coating dient de buitentemperatuur tenminste 10 °C te zijn en de luchtvochtigheid niet hoger dan 80%.
Wanneer de weersverwachtingen twijfelachtig zijn, is het verstandig een loonwerker/medewerker hierop te attenderen en eventueel het coaten tot een ander moment uit te stellen om problemen te voorkomen. Je dient zelf in overleg met de loonwerker/medewerker te beoordelen of het aanbrengen van de coating op dat moment de juiste keus is. Uiteindelijk ben jij immers de opdrachtgever.
4. Voorkom condensvorming
Omdat tijdens het coaten de luchtramen gesloten moeten zijn, kan de temperatuur en luchtvochtigheid in de kas snel oplopen. Wanneer de werkzaamheden afgerond zijn, wil je de luchtramen zo snel mogelijk weer openen om de warmte in de kas kwijt te raken. Echter, gedurende het coaten kan door het temperatuurverschil tussen de (warme) kas- en (koudere) buitenlucht condensvorming op de luchtramen ontstaan. Bij het openen van de ramen kunnen deze condens druppels een spoor trekken (verticale strepen) aan de buitenzijde onder het luchtraam. Dit is niet ernstig, maar je kan dit op een aantal manieren voorkomen:
- Voordat een loonwerker komt coaten, kan je de luchtramen volledig openzetten om op die manier de temperatuur in de kas vooraf naar beneden te brengen.
- Tijdens de werkzaamheden kan je, indien mogelijk, per klimaatafdeling de luchtramen sluiten om zodoende luchtcirculatie en koeling door de nog openstaande ramen mogelijk te maken. Hierbij kan je eventuele ventilatoren inschakelen om koele lucht vanuit de geopende afdelingen te transporteren naar de gesloten afdelingen. Zo houd je het klimaat beter beheersbaar (wat prettig is voor het gewas en het personeel).
- Wanneer er een luchtingsvak gecoat is, kan je deze het beste zo’n 30 minuten gesloten houden, zodat de toplaag van de coating kan drogen en minder kwetsbaar is voor condens druppels.
- Ook kan je ervoor kiezen om de luchtramen langzamer te openen nadat de loonwerker klaar is, zodat de bovenste laag van de coating kan drogen en minder kwetsbaar is voor condens druppels.
5. Stel dakberegening uit
Indien de kas over een dakberegeningsinstallatie beschikt, kan je deze het beste pas een dag na aanbrengen van de coating gebruiken. Dan weet je zeker dat de coating droog is en dat er geen schade kan ontstaan.
Houd er rekening mee dat er bij het langdurig gebruik van leidingwater/kalkhoudend water een dunne kalklaag kan ontstaan op de coating. Dit kan zorgen voor problemen bij het verwijderen van de coating. In dat geval dient de kalklaag eerst met een zuurhoudend middel (bijv. citroenzuur) verwijderd te worden voordat je het schoonmaakmiddel Removit kan gebruiken.
Vragen over het aanbrengen van een diffuus coating
Heb je vragen over het aanbrengen van een diffuus coating, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met onze krijt- en schermmiddelenspecialist via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op - op werkdagen zelfs binnen 24 uur.
Over Lars Ammerlaan Lars Ammerlaan, productspecialist krijt- en schermmiddelen, is sinds 2017 werkzaam bij Royal Brinkman. Na de functies assistent teeltmanager en accountmanager, heeft hij de overstap gemaakt naar zijn huidige functie. Lars heeft veel kennis opgedaan door zijn praktijkervaring, waardoor hij de klanten gericht en persoonlijk advies kan bieden. Lars vindt het leuk om bij de telers in de kas te komen en mee te denken over passende oplossingen. ‘Het uitdagende aan deze functie vind ik het internationale deel. In het buitenland verschillen dingen soms heel erg in vergelijking met Nederland en dat maakt het een interessante baan, waarin ik ook mezelf kan blijven ontwikkelen.’
|